دوری از موبایل برای برخی افراد سخت و طاقت فرساست آن ها قادر نیستند بدون گوشی هوشمندشان لحظه ای طاقت بیاورند، دائما در دستان این افراد تلفن همراهشان را میبینید. گردن آن ها همیشه به سمت موبایلشان خم شده است و در همه حال این وسیله شخصی از آن ها جدا نخواهد شد .
اگر موبایل خود را در خانه جا گذاشته و در مسیریابی ناتوان مانده اید یا اگر باتری موبایل تان در خارج از خانه تمام شده و دربه در به دنبال شارژر گشته اید، احتمالا به «ترس دورماندن از تلفن همراه» دچارید که اصطلاحا «نوموفوبیا» نامیده می شود.
طبق نتایج موسسه پیو ٦٧ درصد کاربران موبایل خود را جهت مشاهده تماس ها، پیام ها و فعالیت های شبکه اجتماعی کنترل می کنند، حتی در زمانی که تلفن آنان زنگ نمی خورد.
اگر گوشی خود را در خانه جا گذاشته و در مسیریابی ناتوان مانده اید یا اگر باتری موبایل تان در خارج از خانه تمام شده و دربه در به دنبال شارژر گشته اید، احتمالا به «ترس دورماندن از تلفن همراه» دچارید که اصطلاحا «نوموفوبیا» نامیده می شود. براساس تحقیقات، این ترس از هر ٥ نفر، ٤نفر را درگیر می کند. «نوموفوبیا» ترس دورماندن از تلفن همراه است، مفهومی که در سال٢٠١٠ در جریان یک تحقیق ابداع شد و نگرانی هایی را مورد مطالعه قرار می داد که کاربران موبایل از آنها رنج می بردند. آن را می توان یکی از ترس های عصر مدرن دانست که در جهان فراگیر است. نوموفوبیا می تواند علامتی از یک اعتیاد بالقوه باشد. کاربران وقتی گوشی را به همراه دارند، شادند و زمان خوبی را سپری می کنند و بدون گوشی با استرس شدید و نگرانی مواجه می شوند و این زمانی است که یک اعتیاد به تهدید مبدل می شود.
٦٦ درصد مردم دنیا به ترس دورماندن از تلفن همراه خود دچارند، نکته قابل تامل این جاست که اگر ٦٦ درصد بزرگسالان که قاعدتا باید خویشتن دار بوده و توان کنترل علایق خود را داشته باشند، به این ترس مبتلا باشند، دیگر در مورد نسل جوان چه می توان گفت که هنوز باید برای تقویت حس مسئولیت پذیری و خودکنترلی تلاش کنند؟
چه مدت طاقت دوری از موبایل خود را دارید؟
تبعات دسترسی نداشتن به تلفن همراه، زمانی به شکل جدی تری رخ می نماید که بدانیم طبق پژوهش های انجام گرفته در سال٢٠١٦ تقریبا ٧٣ درصد افراد وقتی متوجه می شوند که گوشی خود را به همراه ندارند، می ترسند، ١٤ درصد مستاصل و ٧ درصد بیمار می شوند و تنها ٦ درصد احساس رهایی دارند.
اعتیاد به گوشی های هوشمند در آسیا
تحقیقی تعداد هزار دانش آموز در کره جنوبی را مورد بررسی قرار داد. این کشور جایی است که ٧٢ درصد کودکان در سن ١١ یا ١٢ سال یک تلفن هوشمند دارند و به طور متوسط در روز ٥ساعت ونیم با آن کار می کنند. در نتیجه مشخص شد که حدود ٢٥ درصد از این بچه ها به تلفن همراه معتاد هستند. نتایج این پژوهش که در سال٢٠١٦ به چاپ رسید، نشان داد که استرس یک شاخص مهم از احتمال اعتیاد افراد به تلفن همراه محسوب می شود و افرادی که از گوشی هوشمند خود برای دسترسی به شبکه های اجتماعی استفاده می کنند، بیشتر احتمال دارد که به آن معتاد شوند.
درست است که تلفن های هوشمند در بسیاری از جوامع، نقطه کانونی زندگی شهروندان به شمار می آیند، اما واقعیت این است که به روش های مختلف با جوامع آسیایی آمیخته و یکپارچه شده اند. قاره آسیا با ٥/٢ میلیارد کاربر تلفن همراه، جریانی از اخبار ناگوار را ایجاد کرده است. کم نبوده اند افرادی که به دلیل تمرکز بر صفحه گوشی خود با خطرات جانی مواجه شده اند، اما نگرانی های دیگری نیز وجود دارد، مثلا موضوع اصلی در سنگاپور کاهش یافتن سن افراد در معرض اعتیاد است. این کشور با جمعیت ٦ میلیون نفر بیشترین ضریب نفوذ گوشی های هوشمند را دارد. همین مسأله باعث شده متخصصانی در امر اعتیاد دیجیتال دست به کار شوند و برای پایش آن، به طور رسمی کلینیک سلامت سایبری راه اندازی کنند. مدیر یکی از این کلینیک ها می گوید جوان ترها هنوز به پختگی نرسیده اند و همین امر مدیریت استفاده از تلفن های هوشمند را برای آنان دشوار می کند، چراکه خودکنترلی چندانی ندارند.
در آغاز، گوشی همراه به منزله یک ابزار کلیدی به منظور بیشتر کردن تماس انسان ها با یکدیگر در نظر گرفته می شود، اما به مرور زمان افزون بر این کارکرد اصلی، برای مقاصد دیگری نیز مورد استفاده قرار گرفت. امروزه گوشی های هوشمند، مفهوم اولیه تلفن های همراه را عوض کرده اند. دیگر فقط برای ارتباطات صوتی مورد استفاده قرار نمی گیرند. گوشی های هوشمند این امکان را فراهم کرده اند تا دوربین، جهت یاب، بازی های ویدیویی و حتی کتابخانه مجازی را در مشت خود داشته باشیم و البته مهم ترین جنبه این است که یک گوشی هوشمند امکان دستیابی به اینترنت را فراهم می آورد.
نشانه های اعتیاد به گوشی های هوشمند از نگاه کارشناسان امر
چک کردن دایمی گوشی بدون دلیل احساس اضطراب و ناآرامی بدون گوشی دوری گزیدن از جمع و گذراندن زمان با گوشی بیدارشدن در نیمه شب برای دیدن صفحه گوشی کاهش در عملکرد تحصیلی یا شغلی به عنوان نتیجه کار طولانی مدت با تلفن همراه حواس پرتی در انجام کارهای روزانه وضع مقررات در بعضی کشورها برای استفاده از تلفن های هوشمنددر کره جنوبی استفاده بیش ازحد از گوشی هوشمند در میان نوجوانان به بحث داغی تبدیل شده است. مقامات این کشور در سال٢٠١١ قوانینی تدوین کردند که دسترسی کودکان به بازی های آنلاین را بعد از نیمه شب محدود می کرد. چین یکی از نخستین کشورهایی است که اعتیاد به اینترنت را به عنوان ناهنجاری کلینیکی شناخت و مراکز درمانی خاصی تاسیس کرد تا اعتیاد به رسانه های جدید را مورد بررسی قرار دهد.
کارشناسان معتقدند تاثیر استفاده از تلفن هوشمند در خلق وخوی یک فرد تقریبا شبیه چگونگی عملکرد داروها بر رفتار او است. مانند معتادان به موادمخدر، معتادان به گوشی های هوشمند نیز علایمی از قبیل بی قراری، نگرانی و حتی خشم نشان می دهند. دانشگاه دربی در انگلستان به تازگی درباره تاثیرات رفتاری صاحبان گوشی های هوشمند به بررسی پرداخته است. یافته اصلی این است:گوشی های هوشمند از نظر روانی برای کودکان اعتیادآورند و با تشویق خودشیفتگی، مشکلاتی در سلامتی آنان ایجاد می کنند. این امر امروزه بخشی از معضلات جوامع مدرن است تا درباره سلامت روان شهروندان خود بیشتر بیندیشند.
برمبنای یافته های یک پروژه تحقیقاتی که در موسسه پیو انجام شد: