بیستون را عشق کَند و شهرتش فرهاد بُرد. البته این روزها شهرت بیستون را کرمانشاه میبرد. خوردن دندهکباب اصل کرمانشاهی در حاشیه دریاچه، پای کتیبه بیستون، در ایام تابستان میتواند خاطرهساز شود.
کرمانشاه استانی است که دیدنیهای کمترشناختهای هم دارد که شاید زیباتر از بیستون و پُرشورتر از عشق فرهاد به شیرین باشند. نمونهاش شهر قصر شیرین است، شهری که با نخلستانهایش که پشت یک کوه بلند واقع شده، یادآور سالها مقاومت مردمان این دیار در دفاعمقدس است. در سالهای اخیر هم این شهر مقصد گردشگری راهیان نور شده است.
دالاهو، بهشت ناشناخته
اما شاید در این میان منطقه زیبای «دالاهو» جزو مرموزترین مناطق گردشگری استان کرمانشاه باشد. دالاهو منطقهای است سرسبز با آبهای خروشان. طبیعتی بینظیر دارد. مردمانش خونگرماند و برخوردار از فرهنگی غنی. این منطقه همراه با دهها اثر تاریخی و باستانی مجموعهای کمنظیر برای گردشگری فراهم آورده است. زیباترین بخش منطقه دالاهو «ریجاب» یا، بهگویش محلی، «ریژآو» است: چشمهساران و رودخانههای پرآب و زلال در کنار گلهای رنگارنگ در کوهستانی سرسبز که نامش در گویش محلی «ریزش آب» معنی میدهد، چون ریزش آب در این منطقه بسیار است.
یکی از دیدنیها در منطقه دالاهو دره «سرخهلیزه» است که آثاری از عصر ساسانیان در آن دیده میشود. این دره در ۲۵کیلومتری شهر سرپل ذهاب واقع شده است.
در کنار این دره، «قلعه ساسانیان» قرار دارد که در نوع خود در ایران بینظیر است، اما کمتر شناخته است.
از دیگر مناطق بسیار زیبا در نزدیکی دالاهو، طاق «گرا»ست؛ این طاق از سالمترین آثار باستانی ایران است که آن هم کمتر دیده شده، اما چشم هر گردشگری را به خود خیره خواهد کرد.
در کنار دیدنیهای طبیعی و تاریخی، منطقه دالاهو بهدلیل موسیقی غنیاش هم معروف است. تنبورنوازان قهاری در این منطقه زندگی میکنند و مراسمهای سنتی تنبورنوازیشان در ایام نوروز و دیگر اعیاد مذهبی و ملی بسیار جالبتوجه است. ضمن آنکه ساخت تنبور در این منطقه شهرت جهانی دارد.
هورامان، محل آسایش خورشید
البته دیدنیهای استان کرمانشاه به اینجا ختم نمیشود. اگر بهسمت غرب و مرز برویم، وارد منطقه «اورامانات» میشویم؛ کوههای سربهفلککشیده اورامان پناهگاهِ طبیعی روستاهای پلکانی است که معماری سنگچین آنها بینظیر است.
رودخانه سیروان در پیچاپیچ کوهستان جاری شده است و روستاهای مختلفی در حاشیه آن شکل گرفتهاند که هر کدامشان بهتنهایی یک جاذبه عمده گردشگری هستند، روستاهایی ازجمله نودشه، شرکان، سرپیر، کاله، رودبر، بلبر، ژیوار، ناو، نوین!
معماری اورامانات در نوع خود در ایران و حتی جهان بینظیر است، خانههایی پلکانی که اغلب با همان مصالح سنگی ساخته شدهاند که از دل کوه درآمده است. این معماری بهشکلی گسترده شده که حتی شهر بزرگی همچون پاوه را شهر «هزارماسوله» می نامند. اگر تا پاوه رفتید، حتماً از غار آبی قوری قلعه هم دیدن کنید.
«اورامان» یا «هورامان» از دو بخش «هورا» و «مان» بهمعنى خانه و جایگاه و سرزمین تشکیل شده است. «هور» بهمعنى خورشید است؛ بنابراین، «هورامان» را مىتوان جایگاه خورشید هم معنى کرد.