طی ماه های ابتدایی سال جاری زمزمه های مبنی بر ورشکستگی بانک ها به گوش رسید که باعث ایجاد نگرانی در میان سپرده گذاران شد، ادعایی که بدون لحظه ای درنگ توسط بانک مرکزی رد شد و اما در مقابل برخی از افراد وجود بدهی های بالای دولت و مردم به بانک ها را دلیل رد این ادعای بانک مرکزی می دانستند. چرا که طبق آمار موجود در حال حاضر بانک ها صد هزار میلیارد تومان به دولت و بیش از صد هزار میلیارد تومان به مردم بدهی دارند که این مساله خود جای بسی تامل دارد. این در حالی است که با کاهش دوباره نرخ سود بانکی امکان مطرح شدن ورشکستگی ها بانک ها می تواند دوباره قوت بگیرد.آیا موسسات مالی بانک ها را ورشکست می کنند؟
گفتنی است برخی از صاحبنظران بر این باور هستند که نظام بانکی ایران رو به زوال است چرا که امروزه با وجود موسسات مالی و اعتباری با اعطای سودهای بالا موجب شده تا افراد کمتری به سمت بانک ها گرایش داشته باشند تا جایی که این امر زمینه ساز ایجاد بازار سیاه و رقابتی ناعادلانه شده است که البته این مهم را می توان ناشی از عدم دخالت بانک مرکزی دانست.و در صورتی که اقدامات پیشگیرانه و اصلاحات اساسی در نظام بانکی انجام نشود شرایط می تواند بدتر ازاین نیز شود.
نظارت دقیق بانک مرکزی
به طور کلی به هنگام انتشار خبر ورشکستگی بانک ها ، سیف رئیس کل بانک مرکزی با بیان این مطلب که بانکها همواره مورد پایش این بانک هستند و خطر ورشکستگی هرگز آنها را تهدید نمیکند این خبر را تکذیب کرد اما حرف های سیف نتوانست مرهم سپرده گذاران باشد به گونه ای که شاهد خروج بخش قابل توجه ای سرمایه از بانک ها بودیم.
آنچه مسلم است با تغییر نحوه سرمایه گذاری مردم و خارج کردن پول ها از بانک ها سرپوش گذاشتن بر اوضاع بحرانی بانک ها دیگر امکان پذیر نخواهد بود، چرا که طبق نظرسنجی های به عمل آمده از سپرده گذاران آنان به خرید طلا و دیگر سرمایه گذاری ها بیشتر از بانک ها اطمینان دارند.
لزوم اصلاح ساختار بانک
بدیهی است آنچه امروزه می تواند بانک ها را از ورطه ورشکستگی به دور نگه دارد اصلاح ساختار بانک ها است چرا که در مرحله اول شرایط ساختاری بانکهای داخلی به هیچ وجه مناسب تعامل با دنیای خارج نیست و از سوی دیگر نیز در باز پس گیری تسهیلات با مشکلات جدی مواجه هستند. از این رو برخی از صاحبنظران معتقدند که برای اپیدمی نشدن ورشکستگی در بانک ها بهتر است ، بانک های زیان ده در ابتدا تعیین تکلیف شوند و در صورت لزوم ادغام شوند، از طرفی میزان سرمایه بانک ها باید با معیارهای بین المللی همخوان شود.
عدم وجود ضمانت برای باز پس دادن سپرده ها:
متاسفانه بسیاری از سپرده گذاران بر این باور هستند که می توانند در صورت ورشکستگی بانک سرمایه خود را از صندوق ضمانت سپرده ها پس بگیرند اما این در حالی است که این صندوق هیچ ضمانتی برای باز پس کل سرمایه بر عهده ندارد و تنها بخشی از سپردهها را بیمه میکند.
جهت آشنایی با انواع سپرده ها اینجا کلیک نمایید.
سرمایه گذاری در کالاهای سرمایه ای:
برخی از مسوولان بر این باور هستند که ورشکستگی بانک ها موجب رونق در سرمایه گذاری کالاهای سرمایه ای می شود چرا که در این صورت سپرده گذاران سرمایه خود را از بانک ها خارج کرده و روانه بازار می نمایند به گونه ای که شاید به توان شاهد ایجاد پویایی در بازار به خواب زمستانی رفته باشیم.
نویسنده:الهام صمدزاده
آیا موسسات مالی بانک ها را ورشکست می کنند؟
آیا موسسات مالی بانک ها را ورشکست می کنند؟ - اصلاح ساختار بانک - دریافت وام چهاردرصد - زیان دهی بانک ها - سود بانک ها - لزوم اصلاح ساختار بانک - نظارت دقیق بانک مرکزی - نقش بانک مرکزی در اصلاح ساختار بانک ها - وام فوری بدون سپرده - وام قرض الحسنه - وام چهاردرصد - ورشکستگی بانک ها