سندرم داون و سن مادر، چه ارتباطی دارند؟
میزان شیوع تولد نوزاد مبتلا به سندروم داون در زنان زیر 35 سال حدود یک مورد در 800 تولد است اما این میزان با افزایش سن بالا میرود به طوری که این میزان در زنان بین 35 تا 40 سال یک در 300 تولد، در زنان 40 سال تا 50 سال یک در 10 تولد و در زنان بالای 50 سال 2 درصد است.
فارس: یک متخصص ژنتیک پزشکی گفت: احتمال تولد نواد مبتلا به سندروم داون با افزایش سن مادر افزایش مییابد.
فرخنده بهجتی امروز در یک نشست خبری افزود: میزان شیوع تولد نوزاد مبتلا به سندروم داون در زنان زیر 35 سال حدود یک مورد در 800 تولد است اما این میزان با افزایش سن بالا میرود به طوری که این میزان در زنان بین 35 تا 40 سال یک در 300 تولد، در زنان 40 سال تا 50 سال یک در 10 تولد و در زنان بالای 50 سال 2 درصد است.
وی اضافه کرد: تشخیص ابتلا به سندروم داون جنین با آزمایش خون مادر و بررسی شاخص سرم مادری همراه با سونوگرافی جنین بین 11 تا 13 هفتگی با بررسی ضخامت پشت گردن جنین و وجود استخوان بینی امکانپذیر است.
وی گفت: بسیاری دیگر از مشکلات و ناهنجاریهای جنین نیز با آزمایش تشخیص پیش از کاشته شدن با انجام لقاح مصنوعی در بین رحم و بررسی یک سلول از جنین دوروزه که بین 8 تا 16سلول دارد امکانپذیر است.
بهجتی اضافه کرد: امروزه با انجام آزمایشهای ژنتیک و روش پیشگیری قبل از کاشته شدن بسیاری از ناهنجاریهای مادرزادی و بیماریهای مادر قبل از پیدایش علایم بالینی قابل تشخیص و پیشگیری است یک نمونه آن انجام آزمایش پاپ اسمیر برای تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم مادران است که اگر به موقع انجام شود میتوان این بیماری را به موقع درمان کرد.
وی اضافه کرد: مشکل دیگری که زنان و نوزادان آنها را تهدید میکند، مصرف بی رویه داروست به طوری که امروزه مطرح است که حدود 25 تا 30 درصد اشتغال تختهای بیمارستانی در جهان ناشی از عوارض دارویی و مصرف بی رویه داروست که متأسفانه در کشور ما نیز با وضع نابسامانی از این نظر به علت تجویز غیر منطقی دارو توسط پزشکان و مصرف خودسرانه دارو مواجه هستیم.