در سال ۲۰۱۷، کمتر کسی است که مستقیماً با بانکها در ارتباط نباشد، خصوصاً از زمانی که خدمات بانکداری الکترونیک در ایران گسترش یافته است. اما با این حال برخی از اصطلاحات بانکی هستند که هنوز هم در میان بسیاری از مردم، ناشناخته باقی ماندهاند. آن چه که در ادامه خواهید خواند تعریف برخی از این اصطلاحات است.
تعریف برخی از اصطلاحات بانکداری الکترونیکی۱- شاپرک:
شاپرک مخفف عبارت «شبکهی پرداخت الکترونیکی کارت» است. این شبکه، یک شبکهی ملی است و موجب اتصال بانکها به سامانههای نلی پرداخت میشود.
۲- شتاب:
شتاب یک شبکهی سوییچ ملی است که موجب برقراری ارتباط میان تراکنشهای بانکهای مختلف میشود.
۳- ساتنا:
ساتنا، مخفف «سامانهی تسویهی ناخالص آنی» است. این سامانه، وظیفهی تسویهی بین بانکی را بر عهده دارد.
۴- پایا:
پرداختهای کوچک بین بانکی از طریق سامانهی پایا صورت میپذیرند.
۵- شمارهی شبا:
شمارهی شِبا مخفف عبارت «شناسهی حساب بانکی ایران» است. شبا، شمارهای است که به یک حساب، به هر بانکی که مربوط باشد، تخصیص داده میشود. با داشتن شمارهی شبا امکان انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر با سهولت بیشتری قابل انجام است.
تعریف برخی از اصطلاحات بانکی۱- سفته:
به سندی که موجب میشود که امضا کنندهی آن متعهد به پرداخت مبلغی معین در موعدی معین به دارندهی آن شود سفته میگویند.
۲- برات:
به نوشتهای که موجب میشود که طلبکار بتواند به بدهکار دستور به پرداخت مبلغی معین را در زمانی معین بدهد، برات گفته میشود.
۳- وثیقه:
وثیقه به یک سپرده و یا دارایی قابل اعتماد گفته میشود که به پشتوانهی آن میتوان وام و یا اعتباری را دریافت کرد.
۴- خرید دین:
به تسهیلاتی گفته میشود که با استفاده از آن بانک میتواند برخی از سفتهها و براتها را خریداری نماید. (معمولاً این فتهها و براتها سررسیدی کمتر از یک سال دارند و در معاملات نسیهی تجاری مورد استفاده واقع شدهاند.)
۵- عقد سلف:
به طور ساده، به پیش خرید کردن کالاهایی که نقداً قیمت آنها پرداخت شده باشد، مانند محصولات تولیدی، صنعتی و کشاورزی، و فروشنده زمان تحویل آنها را نیز مشخص کرده باشد، عقد سلف گفته میشود. در واقع در عقد سلف، فروشنده معمولاً دچار کمبود سرمایه شده است و با این کار میخواهد قسمتی از کمبود سرمایهی خود را جبران کند.
از میان اصطلاحات بالا، برخی از آنها را پیش از این در ایران بانکر، به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار دادهایم. مفاهیمی همچون شتاب، پایا، شبا، چک و سفته را میتوانید با تفصیل بیشتری بخوانید:
شتاب==> شتاب بانکی چیست؟
پایا==> پایا چیست؟
شبا==> شمارهی شبا چیست؟
چک==> انواع چک بانکی
سفته==> تفاوت چک با سفته
نویسنده: آرش شمسی
منبع:
Investopedia
سایت بانکی
سایت دنیای اقتصاد
اصطلاحات بانکی - برات چیست - تعریف اصطلاحات بانکی - تعریف برات - تعریف ساتنا - ساتنا چیست - سیستم شاپرک چیست - سیستم شتاب بانکی چیست - شتاب بانکی چیست - عقد سلف چیست - پایا چیست - چک چیست