چگونه از تغذیه کمکی برای نوزادان استفاده نماییم؟
شروع و نحوه تغذیه کمکی
از پایان ماه چهارم تا ۶ ماهگی، سن شروع غذاهای نیمه جامد است. ابتدا مادر باید کودک را با شیر خود تغذیه کند و در پایان شیر دادن، به او غذای کمکی بدهد. برای پیشگیری از کاهش شیرمادر، باید پس از شروع غذای کمکی، مادر دفعات شیردهی را افزایش دهد. غلات مخصوصاً برنج، به علت آسانی هضم، اولین گروه غذایی است که به کودک داده می شود. مناسبترین روش برای شروع، استفاده از لعاب برنج است. از یک بار در روز به اندازه کی قاشق مرباخوری شروع می شود و بتدریج به ۱۰ قاشق مرباخوری در روز افزایش می یابد. از هفته دوم، شیرخوار می تواند به جای لعاب برنج از فرنی، شیربرنج و حریره بادام استفاده کند که آنها نیز از یک قاشق مرباخوری و یک بار در روز شروع می شود و تا ۱۰ قاشق مرباخوری در روز افزایش می یابد. از هفته سوم می توان از آب میوه استفاده کرد.باید آب میوه را از یک قاشق مرباخوری در روز شروع کرد و تدریجاً به ۱۰ قاشق مرباخوری افزایش داد. مدت پنج تا هفت روز فقط از یک نوع آب میوه باید استفاده شود تا اگر ناسازگاری وجود داشته باشد، شناخته شود.
بعداز آب میوه، با در نظر گرفتن پذیرش شیرخوار، میوه های نرم شده را می توان به شیرخوار داد. میوه ها علاوه بر این که منبع خوبی از نظر ویتامینها هستند به جلوگیری از یبوست هم کمک می کنند. با توجه به این که مرکبات و توت فرنگی ایجاد حساسیت و آلرژی می کنند، مصرف آنها را می توان تا پایان ۱۲-۹ ماهگی به تعویق انداخت .
از هفته چهارم می توان از سبزیهای مختلف به صورت آب پز استفاده کرد و سبزیهایی مانند سیب زمینی، هویج و نخود سبز به صورت پخته شده و نرم، مثل پوره سبزیها را مصرف نمود. توصیه می شود که دادن گوجه فرنگی و اسفناج تا پایان ۱۲-۹ ماهگی به تعویق انداخته شود. از هفته پنجم می توان از زرده تخم مرغ آب پز شده سفت استفاده کرد. بدین ترتیب که باید به اندازه نصف قاشق چایخوری از زرده پخته شده را در آب یا شیر له کرده، به شیرخوار داد و مقدار آن را بتدریج افزایش داد تا در در ظرف دو هفته به یک زرده کامل تخم مرغ برسد. آنگاه می توان یک روز در میان یک زرده کامل یا همه روزه نصف زرده تخم مرغ به شیرخوار داد. استفاده از سفیده تخم مرغ تا یکسالگی توصیه نمی شود. از هفته ششم به بعد می توان از گوشت پخته نرم و کم چربی (ماهی، مرغ و سایر انواع گوشتها) همراه با دیگر مواد غذایی که تاکنون به آنها اشاره شد، غذای کاملی درست کرد و به شیر خوار داد.