طرز تهیه و پخت غلات و سبزیجات
غلات و حبوبات : غلات و حبوبات هم مثل گوشت و تخم مرغ باید روی آتش ملایم و به مدت طولانی پخته شود.
سبزیها : سبزیها را هم باید روی آتش نسبتاً ملایم پخت، ولی حرارتی که در طبخ سبزیها به کار می برید باید کمی بیش از حرارتی باشد که در طبخ تخم مرغ و حبوبات به کار می رود. مقدار آبی را می خواهید در طبخ سبزی مصرف کنید باید قبلاً در قابلمه در دار تمیز ریخته ، روی آتش بگذارید تا بجوشد. وقتی آب جوش آمد سبزیهای آماده شده را در قابلمه بریزید و در آن را ببندید. سبزیهای تازه و جوان باید در مقدار آب کمتری پخته شود، چون سبزی تازه ، ترد و زود پز است. باید در نظر داشته باشید مقدار آبی که در طبخ سبزیها مصرف می کنید به خورد سبزی برود، زیرا با دور ریختن آب باقیمانده، مقداری از ویتامین ها و مواد معدنی دیگر را دور می ریزید. چنانچه سبزی پخته شد و مقداری آب باقی ماند، می توانید آب، باقیمانده را در آش یا سوپ مصرف کنید. سیب زمینی، هویج و شغلم را می توانید با پوست بپزید و بعداً پوستش را بگیرید. با این طرز پختن ویتامین های موجود در سبزیها کمتر کاسته می شود و پوست کندن آنها نیز سریعتر و راحت تر انجام می گیرد.
پختن سبزیجات در آب جوش
پختن سبزیجات در آب جوش یکی از سادهترین راههای پخت آن است، برای حفظ مواد مغذی بهتر است از حداقل آب ممکن استفاده کنید تا مواد مغذی به ویژه ویتامینهای آن دور ریخته نشوند. اگر میخواهید مزه سبزیجات از بین نرود و له نشوند، تا زمانی که آب کاملا به نقطه جوش برسد صبر کنید. سپس سبزیجات ( مانند کلم بروکلی و لوبیا سب ز) را در آن بریزید و پس از مدت کوتاهی از آب خارج کنید. اگر عجلهای ندارید و میخواهید سبزیجات نرم شوند، قبل از اینکه آب به نقطه جوش برسد آنها را در آب بریزید و دما را کاهش دهید. این تکنیک معمولاً برای پخت سبزیجات سخت مانند نخود، لوبیا سبز، سیبزمینی، شلغم و سایر سبزیجات ریشهای که برای نرم شدن احتیاج به زمان زیادی دارند به کار میرود.
نکته :
اضافه کردن کمی نمک به آب جوش باعث افزایش مزه سبزیجات میشود، اما در استفاده از نمک زیادهروی نکنید. سبزیجات نباید شور شوند. فراموش نکنید که نمک زیاد باعث افزایش فشارخون میشود.
۲ – پختن سبزیجات در فر
پختن سبزیجاتی مانند پیاز، کدو و مارچوبه در فر بسیار ساده است. فقط کافی است آنها را خرد کرده، در سینی فر قرار داده و کمی روغن گیاهی روی آنها بریزید. دمای بالای فر باعث میشود گوشت و سبزیجات خیلی زود بپزند و قند آنها بر سطحشان جمع شود. درنتیجه سبزیجات مزهای شیرین به خود میگیرند. پختن سبزیجات در فر نه تنها ویتامینها و املاح سبزیجات را حفظ میکند، بلکه طعم آنها نیز، که ممکن است هنگام پختن در آب جوش از بین برود، حفظ میشود.