اهمیت برنامه ایمن سازی
چنانچه واکسیناسیون انجام نشود، از هر صد کودکی که متولد می شوند بطور متوسط سه کودک به علت سرخک، دو کودک به علت سیاه سرفه و یک کودک به سبب کزاز می میرند و از هر دویست کودک، یک کودک به علت فلج اطفال معلول می شود.
در حال حاضر در دنیا همه ساله حدود ۱۵ میلیون مرگ و میر در کودکان زیر پنج سال روی می دهد که بیش از ۱۴ میلیون آن مربوط به کشورهای در حال توسعه است. از این میان بیماریهای واگیردار علت حدود چهل و سه درصد مرگ و میرها می باشد. (شش و سه دهم میلیون نفر) قابل توجه است که بیماری سرخک و سیاه سرفه علت حدود دو میلیون از مرگ و میرها را تشکیل می دهد.
ایمن سازی، کودکان را در مقابل برخی از خطرناکترین بیماریهای دوران کودکی (دیفتری، سرخک، سیاه سرفه، فلج اطفال، کزاز، سل) محافظت می کند. کودک به وسیله واکسن هایی که به وی تزریق و یا خورانیده می شود، ایمن می گردد. چنانچه کودک قبل از اینکه واکسینه شود دچار بیماری گردد، دیگر واکسیناسیون برای او بی تأثیر است. مادران باید بدانند چنانچه کودکانشان علیه سرخک و سیاه سرفه واکسینه نشوند، به احتمال زیاد مبتلا به سرخک و سیاه سرفه خواهند شد. این بیماریها می تواند کودکانشان را بکشد و حتی آنها که از بیماری جان سالم به در می برند، ضعیف می شوند و ممکن است بعداً به علت سوء تغذیه و یا سایر بیماریها تلف شوند.
تغذیه با شیر مادر به عنوان نوعی ایمن سازی علیه تعدادی از بیماریها عمل می کند. برخی از مقاومتهای مادر در مقابل بیماری، از طریق شیرش و بخصوص شیر اولیه (آغوز) که در روزهای نخستین بعد از تولد نوزاد تولید می شود، به کودک منتقل می گردد.
مادران عزیز باید بدانند که :
اولین واکسن کودک همان آغوز است، بنابراین بلافاصله بعد از تولد، نوزاد باید در آغوش مادر قرار گیرد و از آغوز تغذیه کند. واکسیناسیون، کودک را در مقابل چندین بیماری خطرناک محافظت می کند. احتمال سوء تغذیه، معلولیت و مرگ در کودکانی که واکسینه نشده اند بیشتر است، لذا واکسیناسیون کامل کودکان امری ضروری است و باید قبل از پایان سال اول زندگی انجام شده باشد. واکسینه کردن کودک بیمار ، اشکالی ندارد. به منظور پیشگیری از کزاز نوزادان ، تمام زنان در سنین ۱۵ تا ۴۴ سال، بر طبق برنامه های جاری مملکت باید علیه بیماری کزاز واکسینه شوند.