در چند ماه اخیر شاهد رفع فیلتر چندین اپلیکیشن و سرویس اینترنتی در ایران بودیم که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم. این سرویس های اینترنتی در گذشته به دلایل مختلف فیلتر شده بودند.
سرانجام پس از حدود دو هفته، تلگرام رفع فیلتر شد، اما این پیام رسان محبوب تنها اپلیکیشنی نبود که در این مدت اخیر مجددا باز شده است. در هفتههای اخیر چندین اپلیکیشن و سرویس اینترنتی که قبلا در ایران فیلتر شده بودند، مجددا باز شدهاند و کاربران میتوانند بدون هیچ مشکلی به آنها دسترسی داشته باشند. در این مطلب قصد داریم این سرویس های اینترنتی را معرفی کنیم.
معرفی سرویس های اینترنتی رفع فیلتر شده
اولین پیام رسانی که چند روز پیش و پس از حدود 4 سال فیلتر بودن باز شد، وی چت (WeChat) بود. وی چت یک پیام رسان چینی است که زمانی به محبوبیت زیادی دست پیدا کرده بود اما به دلیل مسائل امنیتی و اخلاقی، فیلتر شد. حالا وی چت که البته گفته میشود از امنیت بالایی هم برخوردار نیست، بدون هیچ مشکلی در دسترس کاربران ایرانی قرار گرفته است.
اپلیکیشن مکان نمایی سوارم (Swarm) و سرویس فور اسکوئر (FourSquare) که تقریبا دو ماه پیش یعنی در آبان 96 فیلتر شده بودند، حالا دوباره در دسترس کاربران قرار گرفتهاند. هیچوقت مشخص نشد که دقیقا سوارم و فور اسکوئر به چه دلایلی فیلتر شده بودند و خیلی ناگهانی پس از دو ماه رفع فیلتر شدند! Swarm، یک اپلیکیشن مکان نمایی و شبکه اجتماعی برای به اشتراکگذاری موقعیت مکانی خود با دوستانتان است.
پینترست (Pinterest)، یک پلتفرم و شبکه اجتماعی محبوب برای به اشتراکگذاری تصاویر است که حتی جزو برترین سایتهای دنیا نیز شناخته میشود. پینترست در سال 1391 توسط دولت ایران فیلتر شد، اما پس از حدود 5 سال شاهد بازگشایی آن هستیم. اکنون این شبکه اجتماعی به طور کامل رفع فیلتر شده و بدون هیچ مشکلی در نسخه وب و اپلیکیشن اجرا میشود.
ساوند کلاود (Soundcloud) نیز یک پلتفرم به اشتراک گذاری و توزیع فایلهای صوتی به صورت آنلاین است که در آلمان پایهگذاری شده، اما مدتها پیش در ایران فیلتر شد تا این که از اواخر مهر امسال شاهد رفع فیلتر این سرویس محبوب بودیم.
وب سایت مدیوم (Medium) نیز به عنوان یک پلتفرم نشر الکترونیک آنلاین و به نوعی، یک سرویس روزنامهنگاری اجتماعی شناخته میشود که اخیرا در ایران رفع فیلتر شده و کاربران میتوانند از آن استفاده کنند. مدیوم در سال 2012 تاسیس شد و به سرعت رشد کرد، تا جایی که حتی برخی افراد آن را رقیبی برای توییتر میدانستند.
کورا (Quora)، یک وب گاه پرسش و پاسخ است که کاربران میتوانند هرگونه سوالی را در آن مطرح کرده و جواب آن را پیدا کنند. این سرویس اینترنتی در سال 2010 در دسترس عموم قرار گرفت و پس از مدتی در ایران فیلتر شد، اما خوشبختانه اخیرا این وب سایت نیز با تصمیم مسئولان رفع فیلتر شده است.
ردیت (Reddit) هم در هفته گذشته مجددا باز شد. این وب گاه که برای جمعآوری و به اشتراک گذاشتن اخبار گوناگون به کار میرود و کاربران زیادی در سراسر جهان دارد، پس از حدود سه سال رفع فیلتر شده و تمامی کاربران در ایران میتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
شاید بتوان آزاد شدن دسترسی کاربران به سرویسها و اپلیکیشنهای فوق را به عنوان یک نکته مثبت در نظر گرفت. محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در آغاز فعالیت خود در این وزارتخانه گفته بود که همه حق دارند به طور آزاد به فضای مجازی دسترسی داشته باشند و ایجاد محدودیت در این فضا درست نیست. وی همچنین برای رفع فیلتر توییتر نیز وعده داده بود که حالا باید ببینیم آیا توییتر نیز در آینده نزدیک باز خواهد شد یا خیر؟