چگونه نوزادان را ماساژ دهیم؟
نوازش و لمس نوزادان نقش مهمی در رشد روحی و جسمی کودکان دارد و ماساژ بهترین راه در تقویت این استعداد طبیعی است. در هندوستان و آفریقا صدها سال است که از ماساژ نوزادان استفاده می کنند. این کار نه تنها به علاقه و وابستگی بین مادر و کودک کمک می کند بلکه برای برطرف کردن کولیک، تقویت سیستم گوارش و رشد عضلات بسیار سودمند می باشد. ماساژ ملایم شکم باعث شل شدن عضلات دیواره شکم شده و نفخ نوزاد را کاهش می دهد و در نتیجه کولیک را بهبود می بخشد. ماساژ دستها و پاها هم باعث تقویت و قوی شدن آنها می گردد.
روش های مختلفی برای ماساژ نوزادان وجود دارد که می توان آنها را یاد گرفت، اما برای شروع کار، نحوه لمس کردن غریزی شما کافی است به شرطی که خیلی آرام عمل ماساژ را انجام دهید و زیاد تلاش نکنید که دست و پای او را دستکاری نمایید. شما باید به روحیه و اخلاق او آشنا باشید و فقط که او راضی و سرحال است اقدام به ماساژ نمایید قبل از اینکه اقدام به لخت کردن نوزادتان برای ماساژ بگیرید، مطمئن شوید که هوای اتاق گرم باشد و هیچگونه کوران هوا وجود نداشته باشد زیرا نوزادان ده برابر افراد بزرگسال زودتر حرارت خود را از دست می دهند.
هرگونه انگشتر، دستبند یا النگو را از دستتان خارج کنید. ناخن هایتان باید کاملاً کوتاه شده باشند. دستهای خود را به هم بمالید تا گرم و نرم شوند، مقداری روغن بچه در دستتان قرار دهید و با نوک انگشتتان به آرامی و با یک حرکت منظم شروع به ماساژ نمایید. از قسمت سر شروع کرده و سپس به سمت پاها بروید.
توجه داشته باشید که خیلی آرام اقدام نه ماساژ نمایید بخصوص منطقه سر و جاهایی که هنوز سست هستند. نوزادان کوچک بطور طبیعی به وضعیت جنینی قرار می گیرند، یعنی دستها و پاهای خود را جمع می کنند، بنابراین زیاد سعی نکنید که دستها و پاهای او را صاف و کشیده نگهدارید.
همچنان که نوزادتان بزرگتر می شود، می توانید کمی فشار ماساژ را بیشتر نمایید و از تمام قسمت دستتان برای ماساژ استفاده نمایید. وقتی که ماساژ تمام شد و لباسش را پوشاندید، اگر نوزادتان تمایل دارد او را در بستر قرار دهید تا بخوابد.
نکاتی در مورد ماساژ
اگر نوزادتان خسته، گرسنه یا بی حوصله است اقدام به ماساژ نکنید. ماساژ را به دقت و حوصله انجام دهید و این کار را با عجله نکنید. بیش از ۱۰ دقیقه اقدام به ماساژ نکنید زیرا حوصله کودکتان سر خواهد رفت. در هنگام ماساژ دادن با کودکتان صحبت کنید یا برای او آواز بخوانید. اگر کودکتان از ماساژ لذت نمی برد، ماساژ را متوقف کرده و زمان دیگری را برای این کار انتخاب نمایید.