سندروم تخمدان پلی کیستیک، اتفاقات پشت پرده
منبع خبر /
سلامت مادر و نوزاد /
۱۰-۱۱-۱۳۹۶
در شروع هر سیکل (شروع تخمکگذاری ) در هر یک از تخمدانها ، ۱۵-۲۰ عدد فولیکول، همزمان شروع به رشد میکنند.
کیست تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک یا "پی سی او" که در زبان عامیانه گاهی به آن " تنبلی تخمدان" نیز گفته میشود ، مشکلی است که امروزه بسیاری از خانم ها با آن مواجه هستند و دغدغه بسیاری از خانمهاست. ابتدا لازم است تا عملکرد صحیح تخمدانها را بدانید:
عملکرد صحیح تخمدان
در شروع هر سیکل (شروع تخمکگذاری ) در هر یک از تخمدانها ، ۱۵-۲۰ عدد فولیکول، همزمان شروع به رشد میکنند. دقیقاً مثل یک مسابقه. در آخر، فولیکولی که از همه زرنگتر و بینقصتر باشد، به سایز خوبی رسیده و میتواند تخمکش را آزد کند. بقیه فولیکولها (که کیفیتشان کمتر بود) در نیمهراه از بین رفته یا متوقفشدهاند. رقبای مرحله نهایی نیز، پس از آزاد شدن تخمک توسط فولیکول برنده (غالب )، پژمرده میشوند و از بین میروند.
اما در تخمدانهای پلی کیستیک چه میگذرد؟
در تخمدانهای پلی کیستیک، فولیکولهای ریز و متعدد (مثل دانههای مروارید) سطح تخمدان را پر میکنند.فولیکولها هیچ مسابقهای باهم نمیدهند! تنبل هستند! به همین دلیل، نام عامیانهی "تنبلی تخمدان" را به آن دادهاند. به عبارتی هر مشکلی که باعث شود تخمدان تخمکگذاری نکند و فولیکولهایش باهم به رقابت نپردازند، تنبلی تخمدان نام دارد .
در تصویر زیر، میبینیم که در تخمدان پلی کیستیک، فولیکولهای تنبل و نارس، سطح تخمدان را پرکردهاند. اما در تخمدان نرمال، یک یا چند فولیکول به مرحله بلوغ میرسند.
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOs)
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان) را میتوان به علائم اصلی و غیر اصلی تقسیم کرد:
علائم اصلی:
بالا رفتن آندروژن خون - پریودهای مشخصاً نامنظم - تائید وجود کیستهای ریز متعدد در سونوگرافی (نمای پی سی او )
علائم دیگر :
چاقی - رشد موهای زائد مردانه (ران - شکم - سینه و...) - آکنه و جوشهای مقاوم - پوست چرب - افزایش فشارخون - تیره و مخملی شدن نواحی چیندار بدن (آکانتوزیس نیگریازیس) گاها در افراد مبتلا به هیرسوتیسم و دارای کیست دیده می شود - دیده شدن فولیکولهای ریز و نارس در تخمدان - ضخیم شدن پوستهی تخمدان - بزرگ شدن تخمدان و ...
علت سندرم پلی کیستیک تخمدان (تنبلی تخمدان)
درواقع علت دقیق سندرم پلی کیستیک تخمدان مشخص نیست. اما با موارد زیر ارتباط دارد:
۱. ژنتیکی (ارثی) میتواند باشد.
۲. مقاومت به انسولین: انسولین، هورمونی است که گلوکز را از خونگرفته و به سلولها میرساند. اگر سلولهای بدن به انسولین مقاوم باشند، انسولین نمیتواند گلوکز را از خون به سلولها وارد کند و بنابراین سطح گلوکز خون بالا میرود و کمکم منجر به دیابت میشود. در این اختلال، سطح خود انسولین هم بالا میرود که افزایش انسولین خون باعث افزایش اشتها میشود و همچنین هورمونهای دیگر را هم مختل میکند.
۳.افزایش هورمون جنسی مردانه (آندروژن): آندروژن ها توسط تخمدان و فوق کلیه ساخته میشوند. همهی زنان مقادیر کمی آندروژن در خونشان دارند. اما اگر سطح این آندروژن ها از مقدار مشخصی بالاتر رود، منجر به اختلال در تخمکگذاری و رشد موی زائد و آکنه و ... می شود.
۴. سبک زندگی: شامل تغذیه ناسالم و تحرک پایین و اضافهوزن و ...
درمان تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان):
۱. در درجهی اول، به فکر تغییر سبک زندگی خود باشید. کاهش وزن، افزایش تحرک و پیادهروی، پرهیز از سیگار و الکل، کمک گرفتن از طب سوزنی ، تغذیه مناسب و ...
۲. معمولاً جهت کاهش موهای زائد، از کرمهای مخصوص یا داروهایی مثل اسپیرنولاکتون یا قرصهای ضدبارداری یا لیزر و یا الکترولیز و ...تجویز میشوند.
۳. قرص های ضدبارداری جهت تنظیم پریود و کاهش رشد موهای مردانه و در نتیجه کاهش آکنه تجویز میشوند.
۴.تجویز داروهای ضد آندروژن
۵.داروهای تنظیمکننده سطوح انسولین (متفورمین - گلوکوفاژ)
۶.روشهای جراحی مثل سوزاندن سطح تخمدان با لاپاراسکوپی، که باعث میشود ترشح هورمونهای مردانه از سطح تخمدان کاهش یابد.
۷. به جهت بارداری، از داروهای محرک رشد فولیکول استفاده میشود. درنهایت، روشهای کمک باروری مثل آی وی اف، ممکن است پیشنهاد گردد.