کاشت سبزه درختی برای عید

برای کاشت سبزه درختی برای عید، بایستی از بذرهای لعابدار مانند بذر خاکشیر، ارزن، شاهی و خرفه استفاده شود. ساخت ماکت درخت، خیساندن و آمادهسازی شرایط جوانه زدن بذرها، نگهداری و آبیاری از مراحل کاشت سبزه درختی برای عید نوروز میباشد.
مراحل کاشت سبزه درختی
ساخت ماکت درخت
برای تهیه ماکت درخت میتوانید از ماکت درخت ساده یا ماکت درخت مطبق استفاده کنید. ابتدا یک میله فلزی ظریف به طول دلخواه را روی یک صفحه فلزی مثل بشقابی یا سینی از جنس فلز جوش دهید. به این شکل تنه درخت آماده خواهد شد.
برای سبزه درختی ساده یا سبزه درختچهای میتوانید یک اسفنج را به شکل کروی یا به حالت مخروطی شبیه درخت سرو برش دهید. و با جوراب نازک یا پارچه تور با بافت ریز و ظریف، تمام سطح اسفنج را بپوشانید.
برای داشتن سبزه درختی مطبق، به ۳ تا ۴ عدد سبد پلاستیکی در اندازههای مختلف به ترتیب از کوچک به بزرگ و یک قیف نیاز دارید. اول بزرگترین سبد را به اندازه میله فلزی سوراخ کنید، از میله رد کنید تا روی صفحه فلزی قرار بگیرد.
سپس یک تکه لوله پولیکای باریک از میله رد کنید و روی آن الیاف درخت خرما و یا پوست درخت مو بچسبانید. حالا سبد متوسط را مثل سبد بزرگ از میله رد کنید و با چسب حرارتی در جای خودش محکم کنید. دوباره یک تکه پولیکا از میله رد کنید.
در مرحله آخر سر قیف را ببرید و روی سبد کوچکتر بچسبانید تا حالت کله قندی به خود بگیرد و آن را هم داخل میله فرو کنید. وقتی ماکت آماده شد، سبدها را با پنبه روکش کنید. پنبهها را کاملا خیس کنید و خوب فشار دهید تا حالت فشرده پیدا کند و با تور درشتی روی پنبه ها را بپوشانید. در این مرحله ماکت شما آماده است.
برای داشتن سبزه درختی، لازم است از بذرهای لعابدار استفاده کنید. این بذرها شامل بذر شاهی، منداب، خرفه، ریحان و... است. این بذرها چون ظریف هستند زمان خیساندن کوتاهی دارند.
معمولا بین ۲-۴ ساعت برای این کار کافی است. مقدار آبی که روی بذر میریزید باید به اندازهای باشد که حالت ژلهای به خود بگیرد و بسته به نوع بذر مقدار آب لازم متفاوت است. اگر مقدار آب زیاد باشد، لعاب رقیق میشود و بین دانهها فاصله ایجاد شده و سبزهها کم پشت خواهند شد.
در این زمینه میتوانید به نحوه سبز کردن انواع بذرهای لعابدار مراجعه کنید.
نحوه کاشت سبزه شاهی برای عید نوروز
آموزش درست کردن سبزه با خاکشیر + عکس
سبزه خرفه + خواص بذر خرفه
طرز تهیه سبزه منداب یا شابانک
مالیدن بذر روی ماکتقبل از شروع این مرحله باید سطح ماکت را که قبلا با پنبه و تور روکش کردهاید با اسپری کاملا خیس کنید. سپس یک لایه از بذر خیسانده را با کمک دست، بطور یکنواخت روی سطح ماکت بمالید. دقت کنید اگر ۲ یا ۳ لایه بذر روی کار باشد باعث گندیدگی سبزه میشود. بنابراین بذرها را به صورت لایه نازکی در سطح ماکت پوشش دهید.
قرار دادن روکش نایلونی روی ماکتبعد از اینکه بذر را روی ماکت کشیدید، مجددا آن را به وسیله اسپری آبیاری کنید و یک روکش نایلونی شفاف که مقداری بزرگتر از ماکت باشد روی آن بگذارید. دقت کنید که نایلون با سطح ماکت تماس نداشته باشد، تا تهویه و اکسیژن رسانی به سبزه به خوبی انجام شود. همچنین میتوانید روی سطح نایلون چند سوراخ ایجاد کنید تا هوا داخل نایلون جریان پیدا کند.
بعد از طی کردن این مراحل سبزه را داخل ساختمان در جای خنک و پرنور قرار دهید. دقت کنید سبزه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید.
روز اول ۳ مرتبه بذرها را با آب افشان اسپری کنید و روکش نایلونی را روی کار قرار دهید. از روز دوم به علت اینکه بذرها ریشه کرده اند، میتوانید دیگر از آبپاش استفاده نکنید و به ملایمت آب را روی بذرها بریزید، روز دوم هم احتیاج به ۳ بار آبدهی دارد و روکش نایلونی باز هم هنوز باید روی کار قرار بگیرد. در روز سوم و چهارم سبزه روی سطح کار نمایان میشود. در این مرحله سبزه به روزی ۲ بار آبدهی احتیاج دارد و دیگر نیازی به روکش نایلونی ندارد. در روزهای بعدی سبزه به حد کافی رشد کرده، در این مرحله به روزی ۲ بار آبدهی نیاز دارد. اکنون سبزه را روزها در هوای آزاد و شبها به محیط خانه منتقل کنید.
امیدواریم بتوانید با استفاده از این نکات آموزشی، یک سبزه درختی زیبا و خاص داشته باشید و یک سفره هفت سین متفاوت و زیبا بچینید.
گروه گیاهان ستاره