به هشتگ نه به زباله بپیوندیم
روزچین بنا به سنتی که دارد، همواره مشوق رفتارها و متنهایی بوده، هست و خواهد بود که سر سازگاری با میراث زمین دارند. در این متن به ترجمۀ نوشتۀ یکی از بانیان طرح «نه به زباله» میپردازیم. به هشتگ نه به زباله بپیوندیم به هشتگ #زباله_نریزیم در اینستاگرام بپیوندیم. بعضی افراد از من تشکر میکنند،...
روزچین بنا به سنتی که دارد، همواره مشوق رفتارها و متنهایی بوده، هست و خواهد بود که سر سازگاری با میراث زمین دارند. در این متن به ترجمۀ نوشتۀ یکی از بانیان طرح «نه به زباله» میپردازیم.
به هشتگ نه به زباله بپیوندیم
به هشتگ #زباله_نریزیم در اینستاگرام بپیوندیم. بعضی افراد از من تشکر میکنند، بعضیها به من میپیوندند و همچنین افرادی هستند که مسخرهام میکنند. علت این رفتارهای متمایز چیست؟ جمعکردن آشغالهایی که در ساحل رها شدهاند. وقتی پای زبالههای پلاستیکیای که صدها سال در طبیعت میمانند در میان باشد، هنگام گردش در طبیعت – بدون آنکه فکر کنم – حداقل چندین زباله را از روی زمین برمیدارم. معمولاً سطل آشغال یا سطل بازیافتی در نزدیکی ساحل پیدا میکنم یا در بدترین حالت زبالهها را با خودم به خانه میبرم و در سطل بازیافت خودم میریزم.
من تنها فردی نیستم که عادت به جمعآوری زباله دارد. میدانم برخی از افرادی که این مقاله را میخوانند هم قطعاً به من میپیوندند.
نویسندۀ گاردین در وصف اولینباری که دختر خردسالش را برای گردش به ساحل برد و به او جمعکردن زباله را آموخت چنین مینویسد:
«در انتهای روز وقتی مجبور بودیم بین کپهای از زبالههایی که توسط گردشگران رها شده بودند، قدم بزنیم فکری به ذهنم رسید. آه و ناله بس است. وقتی مشکلی وجود دارد و میتوانید تا حدودی در رفع این مشکل مفید باشید، خب پس دست به کار شوید.
به دخترم گفتم طبیعت چیزهای زیادی به ما میدهد پس بیا ما هم چیزی به آن بدهیم و فقط در این یک مورد خاص دور ریختن چیزی به معنی دادن است. ده دقیقۀ بعد حجم زیادی زباله داشتیم و نیم ساعت بعد همۀ آنها را به مرکز بازیافتی در آن نزدیکی بردیم. در واقع کار زیادی برای این بحرانی که زمین با آن مواجه است نکردیم»
این کار ساده، و نه چندان معمول است. فقط کافیست تصور کنید چه میشود اگر هر فردی که به ساحل یا طبیعت میرود هر زبالهای که جلوی پایش میبیند را بردارد یا در مکانهایی که متأسفانه زبالۀ زیادی رها شده تعداد مشخصی زباله مثلاً ۵۰ تا بردارد. جدای از زباله نریختن، این کار را همۀ افراد در سنین مختلف میتوانند انجام دهند.
آیا هشتگ نه به زباله عجیب است؟
اگر گمان میبرید که این کار عجیب است به هشتگهای اینستاگرام یا توییتر مراجعه کنید. هزاران هشتگ #litterati یا #زباله_نریزیم افرادی را نشان میدهند که در حال جمعآوری زباله از روی زمین هستند و دیگران را تشویق به این کار میکنند.
این کار را اولین بار جف کرشنر در سال ۲۰۱۳ با هشتگ #litterati شروع کرد و زیر پست اینستاگرامش نوشت: «ابتدا فقط من بودم که این کار را میکردم. هر روز ده زباله جمع میکردم و از این کارم عکس میگرفتم. جمعآوری زبالهها و عکسبرداری از این کار لذتبخش و حتی هنرمندانه بود. مهمتر از آن من میخواستم مستنداتی از تأثیری که بر زمین و طبیعت میگذارم تهیه کنم. خیلی زود دیگران در این کار شریک شدند. رفتهرفته آلبومی از همۀ زبالههایی که از روی زمین برداشته شده بودند و به دور انداخته شده بودند ساخته شد. طولی نکشید که هزاران تکه زباله جمع شد و اجتماعی از انسانهایی که به طبیعت اهمیت میدهند ساخته شد.
کرشنر این کار را به یک جنبش مبدل ساخت: طی این چهار سال سایتی به نام litterati ساخته شد که به کمک آن میتوان زبالههای طبیعت را شناسایی، ردیابی و جمعآوری کرد. چرا ردیابی؟ چون از این طریق میتوان فهمید زبالههای هر منطقه بیشتر متعلق به چه برندهایی هستند و در نتیجه با سازمانها و کارخانههای تولیدکننده برای یافتن جایگزینها به مذاکره نشست.
طبق این هشتگ نه به زباله، بیشتر از ۷۰۰۰۰۰ تکه زباله جمع شده است. پلاستیکها بخش عظیم این زبالهها را تشکیل میدهد – از جمله بستههای سیگار. بیشترین زبالهها مربوط به برندهای ماربورو، مکدونا، کوک، ردبول و استارباک است. حالا این سوال مطرح میشود که نباید این کارخانهها فکری به حال زبالههایی که تولید میکنند بکنند؟ یا از بستهبندیهایی استفاده کنند که زودتر در طبیعت تجزیه میشوند؟
کمپینی استرالیایی به نام ۳زبالهازساحلبردار یا Take3forthesea در اینستاگرام ۵۰۰۰۰ فالوئر دارد و به دیگران توصیه میکند هنگام ترک ساحل یا گذر از کنار رودخانه یا هر جایی که توانستید سه تکه زباله را از روی زمین بردارید و به سطل آشغال بیاندازید.
چه بخواهید عکسی از زباله در اینستاگرام منتشر کنید یا نه، زبالهها را جمع کنید. نگران قضاوت دیگران نباشید و انجامش دهید. بعد از مدتی عادت میکنید و دیگر نمیتوانید بیتفاوت از کنار زبالهها بگذرید. دو هفته پیش من از ساحل سانفرانسیسکو یک خروار زباله جمع کردم و کشانکشان تا سطل زباله بردم. صحنۀ خندهداری بود و همراهم به من میخندید. اما وقتی بعدش در ساحل قدم زدم متوجه شدم چه کار خوبی انجام دادم و این به من حس مفیدبودن میداد.
افراد ایرانی در اینستاگرام عکسهای خودشان را با هشتگی با عنوان #زباله_نریزیم منتشر میکنند. شما هم میتوانید از خودتان هنگام جمعآوری زباله عکس بگیرید و به جمع این افراد در اینستاگرام بپیوندید.
منبع
خواندن این مطالب را از دست ندهید:
تاثیرات آلودگی هوا
چیزهایی که قابلبازیافت هستند