همکاری ایران و هند برای ترویج زبان فارسی مورد تاکید قرار گرفت


همکاری ایران و هند برای ترویج زبان فارسی مورد تاکید قرار گرفت

دهلی نو – ایرنا – سرکنسول جمهوری اسلامی ایران درشهر مومبای هند با تاکید بر مشترکات فرهنگی و تاریخی ایران و هند بر لزوم همکاری دو کشور در زمینه ترویج و حفظ زبان فارسی تاکید کرد.

به گزارش چهارشنبه ایرنا از دفتر دیپلماسی عمومی سرکنسولگری ایران در مومبای، احمد صادقی در آغاز سمینار دو روزه ' نقش امیر خسرو دهلوی در ارتقا فرهنگ ایران و هند' که به همت بخش زبان فارسی دانشگاه مومبای برگزار شد، گفت: صدها سال زبان فارسی در حوزه های اداری، اجرایی و علمی هند عرصه را در اختیار داشت، همانگونه که زبان انگلیسی در دوره هند جدید این نقش را دارد، نزدیک به هشت قرن زبان فارسی قوی ترین عامل وحدت و یکپارچگی مسلمانان شبه قاره هند بود.
گسترۀ سنت ها و باورها در هند، زمینه مساعدی برای شعرا و نویسندگانی به منظور بهره گیری از توانایی های زبان فارسی برای به ظهور رساندن این تنوع فراهم می ساخت.
صادقی افزود: تمامی شعب و شاخه های زبان و ادب فارسی در هند حضور داشتند. مجموعه آثار پدید آمده به زبان فارسی در شبه قاره هند از آغاز تا قرن نوزدهم از نظر شمار و تعداد بر مجموعۀ تولیدات نوشتاری در ایران آن روز غلبه داشت.
در حوزۀ علوم، زبان فارسی نقش واسطه برای گسترش علوم داشت همان نقشی که زبان عربی در جهان اسلام آن روز داشت.
وی اظهار داشت: بر اساس برخی بررسی های اولیه روی دست نوشته های علمی موجود در کتابخانه های هند، در مقایسه با 1219 اثر به زبان عربی، 1671 اثر به زبان فارسی نگاشته شده بود.
از قرن 16 تا 18، هند شاهد نوزایی مطالعات علمی بود در حالی که در همان زمان سایر حوزه های جهان اسلام دوران رکود علمی را می گذراندند. نتیجه اصلی چنین فرایندی تولید مآخذ علمی و فرهنگ لغات گسترده سانسکریت-فارسی بود. وضعیت در سایر حوزه ها چون ریاضیات، هیئت و نجوم و پزشگی نیز به همین منوال بوده است.
سرپرست سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در مومبای در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تأکید بر جنبه مذهبی مناسبات هندی - پارسی در حوزۀ ادبیات مذهبی، افزود: هند مقصد مناسبی برای عرفا و فرستادگان اسلامی از قرون صدر اسلام بود که در نتیجۀ آن انجمن های اخوت مهمی در این منطقه شکل گرفت.
وی ادامه داد: حوزه ادبی - روایی از جنبه های درخشان نشو و نمای زبان فارسی در قاره هند است که پردامنه ترین توسعه شعر فارسی در تاریخ ادبیات این زبان در قلمرو آن شکل گرفت. در میان اساتید این قلمرو نام «امیرخسرو دهلوی» در سپهرهای چندگانه شعر و ادب فارسی از نظر خلاقیت و ابداع و می درخشد.
صادقی در پایان سخنان خود گفت: همکاری های ایران و هند هم در عرصۀ ترویج و هم حفظ و پایداری زبان فارسی، می بایست از جنبه صرف ایجاد مراکز آموزش زبان فارسی فراتر رود. زبان، ادب و شعر فارسی مستحق توجه و ترویج است زیرا از منظر عشق و صلح می تواند به گشودن چشم اندازی تازه به روی جهان امروز راهگشا باشد.
در این سمینار، خانم سکینه خان رئیس دپارتمان دانشگاه مومبای، نیز تشکیل این سمینار را واقعه ای فرح بخش در عرصه علوم ادبیات شناسی و جامعه شناسی خواند و از امیر خسرو دهلوی به عنوان یکی از پرآثارترین و تأثیرگذارترین شاعران در فرهنگ فارسی و هندی یاد کرد.
مهدی زارع وابسته فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مومبای، در مورد شخصیت امیرخسرو، معروف به سعدی هند اشاره کرد و گفت: امیرخسرو دهلوی یکی از عالی قدرترین شعرای هند است که زبان فارسی را در هند استوار کرد و از طرفی نوآوری های چندگانه مانند مثنوی، عزلیات، ادبیات هند و ایران را مورد پسند عامه قرار دادند.
در پایان این سمینار از کتاب علامه شبلی نعمانی به زبان فارسی رونمایی شد.

آساق**1424*شبس*1613


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

دانلود سریال گردن زنی قسمت 15 پانزدهم (قسمت آخر، کامل با حجم نیمه رایگان)