رژیمهای غذایی مدرن دلیل اصلی بیشتر شدن مشکلات چاقی و مریضی نسبت به هر زمان دیگری در تاریخ هستند. غذاهای پردازش شدۀ مدرن به هر جائی که راه مییابند، بیماریهای وخیمیمثل چاقی، دیابت نوع دوم و امراض قلبی به سرعت به دنبال آنها میآیند.
به گزارش آلامتو به نقل از AuthorityNutrition ؛ تحقیقات در این زمینه واضح و گویا هستند… وقتی افراد غذای سنتی خود را کنار گذاشته و به مصرف غذاهای مدرنی که میزان شکر بالا، آرد تصفیه شده و روغن های گیاهی دارند، بیمار میشوند. البته، بسیاری موارد هستند که میتوانند به این مشکلات سلامتی منجر شوند، اما تغییر رژیم غذائی یکی از مهمترینِ این عوامل است.
اینها 10 نمودار در مورد وضعیت جوامع غربی هستند که تمام اشکالات رژیم های غذایی مدرن را برای شما آشکار میکنند. مسائلی که در ایران ما هم ریشه دوانده و میتوان تاثیر آنها را بروی جامعۀ ما دید:
میزان شکر مصرفی در 160 سال گذشته سر به فلک کشیده است
افراد در کشورهای غربی مقدار زیادی شکر تصفیه شده مصرف میکنند. میزان شکر مصرفی در بعضی از این کشورها به رقمینزدیک به 67 کیلوگرم در سال رشیده است. این به معنی مصرف بیش از 500 کالری شکر به طور روزانه است.
منابع مختلف آمار متفاوتی را در این زمینه ارائه میدهند، اما مشخص است که ما بسیار بیش از آنچه بدنمان بتواند از پس آن برآید، شکر مصرف میکنیم. تحقیقاتی کنترل شده بروی انسان نشان داده که مصرف زیاد شکر میتواند مشکلاتی شامل مقاومت در برابر انسولین، سندروم متابولیسم و کلسترول بالا را برای متابولیسم بدن ایجاد کند.
باور میرود مکه شکر اضافه یکی از علل اصلی بیماریهایی همچون چاقی، دیابت نوع دو، امراض قلبی و حتی سرطان است.
مصرف سودا و آبمیوه به شدت افزایش یافته است
در بین تمام منابع شکر در رژیم غذایی، نوشیدنیهای شیرین شده با شکر بدترین هستند. آبمیوههای غیرطبیعی اصلا از نوشیدنیهای دیگر بهتر نیستند… آنها نیز به اندازۀ دیگر نوشیدنیها شکر دارند.
دریافت شکر مخصوصا به صورت مایع زیانآور است. تحقیقات نشان میدهد که ذهن انسان کالریهای شکر مایع را همانند کالریهای درون غذای جامد “ثبت” نمیکند، که در نتیجه میزان کالری دریافتی را بسیار افزایش میدهد.
یک تحقیق نشان داد که در کودکان، مصرف نوشیدنیهای شیرین شده به صورت روزانه به 60% خطر بیشتر برای چاقی ربط داده شده است.
کالری دریافتی تا 400 کالری در روز بالا رفته است
هر چند که اعداد و ارقام منابع مختلف با هم متفاوت است، اما واضح است که دریافت کالری در چند دهه اخیر به شدت افزایش یافته است. بسیاری دلایل پیچیده برای این موضوع وجود دارد که از جمله آنها میتوان به افزایش غذاهای آماده و مصرف شکر، دسترسی بیشتر به غذا، بازاریابی شدیدتر برای جذب کودکان و … اشاره کرد.
چربیهای سنتی جای خود را به روغن گیاهی دادهاند
وقتی که متخصصان سلامتی شروع به مقصر دانستن چربی اشباه شده در امراض قلبی کردند، مردم چربیهای حیوانی را کنار گذاشته و به سراغ روغنهای گیاهی رفتند.
این روغنهای گیاهی دارای مقدار زیادی اسیدهای امگا-6 هستند که مصرف زیاد آن میتواند منجر به مشکلات مختلفی بشود. این روغنها اغلب هیدروژنه میشوند که در نتیجه چربی ترانس آنها را افزایش میدهد. بسیاری از تحقیقات نشان داده که این گونه از چربی و روغندر واقع خطر ابتلا به امراض قلبی را افزایش میدهند، حتی وقتی که هیدروژنه نباشند.
بنابراین این راهنمایی اشتباه که از چربی اشباه شده دوری کنید و به سراغ روغنهای گیاهی بروید ممکن است باعث این همه بیماریهای قلبی باشد.
کرۀ مفید برای قلب جای خود را به مارگارین داده است
بخش دیگری از مبارزه غربیها با چربی اشباه شده در مصرف مارگارین بود. مارگارین یا کره گیاهی دارای چربی ترانس بسیار بالایی است که خطر امراض قلبی را افزایش میدهد. در مقابل کرۀ عادی دارای موادی مغذی است که در مقابل بیماریهای قلبی از شما محافظت میکنند (مثل ویتامین k2)، بنابراین این نصیحت که جای کرۀ عادی را به مارگارین بدهید، صدمۀ بسیاری به جوامع غربی زده است.
روغن سویا تبدیل به یک منبع مهم کالری شده است
رایجترین روغن گیاهی مصرف شده در آمریکا روغن سویا است. در واقع 7% از کالری دریافتی مردم این کشور در سال 1999 از طریق این روغن بوده است که رقم بالایی است.
با اینحال، بسیاری افراد نمیدانند که تا این حد روغن سویا مصرف میکنند. آنها بیشتر این روغن را از غذاهای آماده دریافت میکنند که اغلب با روغن سویا درست میشوند زیرا ارزانقیمت است. بهترین راه دوریکردن از روغن سویا این است که غذاهای آماده نخورید.
گندم فعلی مواد مغذی کمتری نسبت به گذشته دارد
گندم یکی از منابع اصلی رژیم غذایی است و در همه نوع خوراکی میتوان آن را یافت: نان، پیتزا، شیرینی، پاستا و … با اینحال در دهههای گذشته گندم مصرفی در جوامع غربی تغییر کرده است. با بوجود آمدن روشهای مدرن تولید گندم که در سال 1960 معرفی شدند، گندمی تولید شد که 19 تا 28 درصد منابع معدنی کمتری مثل آهن، منیزیوم، روی و مس در آن یافت میشد.
مصرف تخممرغ کاهش یافته است
تخممرغ یکی از مغذیترین غذاهای روی کرۀ زمین است. هر چند که کلسترول موجود در تخممرغ زیاد است، اما این غذا کلسترول مضر را در خون افزایش نمیدهد.
مردم بیشتری غذاهای آماده میخورند
این نمودار نشان میدهد که مصرف فست فود در چند دهه اخیر چگونه افزایش یافته است. به یاد داشته باشید که هرچند به نظر میآید که مردم هنوز بیشتر وعدههای غذایی را در خانه هستند – در نظر گرفته نمیشود که آنها در واقع غذاهای بستهبندی شده و سفارشی را در خانه مصرف میکنند.
چاقی در آمریکا همزمان با شروع پیشنهاد رژیمهای غذایی کم-چربی شروع شد
اولین راهنماییهای رژیم غذایی در آمریکا در سال 1977 منتشر شدند که دقیقا همان زمانی است که معضل چاقی در این کشور شروع شد. البته، این چیزی را ثابت نمیکند اما این احتمالا چیزی بیشتر از یک اتفاق ساده است.
پیام ضد چربی که در این کشور پخش شد مقصر را چربی اشباه شده و کلسترول (بیضرر) دانست، در حالیکه به شکر و کربوهیدرات (بسیار مضر) توجه چندانی نداشت. اما از آن زمان تاکنون تحقیقات بسیاری در مورد رژیم غذایی کم-چربی انجام شده است. مشخص شده که این رژیم هیچ تاثیر بهتری در جلوگیری از امراض قلبی، چاقی یا سرطان نسبت به رژیم استاندارد غرب ندارد.
اما به دلیلی نامعلوم، هنوز هم افراد حتی در ایران خود ما به یکدیگر نصیحت میکنند به این رژیم غذایی روی بیاورند. هرچند که تحقیقات نشان میدهد که این رژیم کم-چرب تاثیر بخصوصی نخواهد داشت.