ساخت رباتی که از درون آتش قادر به اطفاء حریق است
محققان مرکز تحقیقات مکاترونیک دانشگاه آزاد قزوین ربات آتش نشانی را طراحی کردند که میتواند با وارد شدن به محدوده آتش با دمای 700 تا هزار درجه سانتیگراد از درون آتش اقدام به اطفا حریق کند.
صراط: محمد مشفقی مجری طرح با اشاره به حادثه پلاسکو گفت: این حادثه موجب شد که از یک سال و تیم قبل به فکر طراحی رباتی افتادیم که بتواند ماموریتهای مرتبط با آتش نشان ها را انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه در این تحقیقات به ساخت ربات "اطفا حریق" شدیم، اظهار کرد: ربات ساخته شده قابل نزدیک شدن و همچنین وارد شدن به محیط آتش است؛ چراکه بدنه این ربات دو چداره است و به گونهای طراحی شده است که آب خنک داخل آن میچرخد.
به گفته مجری طرح، این قابلیت موجب شده است تا این ربات بتواند وارد آتش و شعله مستقیم شود.
مشفقی با بیان اینکه کلیه تجهیزات ربات آتش نشان در داخل یک باکس قرار گرفته است، یادآور شد: این باکس در برابر آتش، حرارت و دود ایزوله شده است.
به گزارش ایسنا، وی به بیان عملکرد این ربات پرداخت و خاطر نشان کرد: بعد از آنکه شلنگ آتش نشانی به ربات آتش نشان متصل میشود، وارد محدوده آتش که انسان قادر به وارد شدن به آن نیست، خواهد شد و از درون آتش اقدام به اطفا حریق میکند.
مشفقی با بیان اینکه در بسیاری از آتش سوزیها خطر ریزش آوار، دودهای سمی و یا انفجار وجود دارد، اضافه کرد: به طور کلی 19 خطر عمده برای آتش نشانها وجود دارد که این ربات قادر به مواجهه با این مخاطرات است؛ چراکه مشکلات زیستی برای آن ایجاد نخواهد شد.
مسوول آزمایشگاه ربات آتشنشان مرکز تحقیقات مکاترونیک دانشگاه آزاد قزوین ادامه داد: به عنوان مثال یک آتش نشان با استفاده از لباسهای آتش نشانی قادر است تنها دقایقی محدود در کنار آتش باشد ولی این ربات محدودیتی برای ماندن در کنار آتش ندارد.
به گفته وی به دلیل به کار رفتن فلزات و الیاف سلیکونی و کربنی و سیستم متحرک، حضور این ربات را در کنار آنش میسر کرده است.
مشفقی با بیان اینکه این دارای نازل آب پاش است، گفت: این نازل تا 360 درجه در شرایط مورد نظر میتواند دور بزند ضمن آنکه تا منهای 270 درجه عمود را میتواند پوشش دهد. علاوه بر آن این ربات قادر به تحمل دمای 700 تا هزار درجه سانتیگراد و برای سناریوهای آتش شهری طراحی و ساخته شده است.
وی عبور از سطوح ناهموار و پله را از دیگر مزایای این ربات نام برد و یادآور شد: در صورتی که ارتباط این ربات با اپراتور قطع شود میتواند به جایگاه اولیه خود بازگردد ضمن آنکه قادر است دما درون خود را به اپراتور گزارش دهد.
مشفقی با تاکید بر اینکه این ربات دارای سپر حرارتی در بدنه و دیگر بخشها است، اظهار کرد: در نمونههای خارجی به دلیل کاربرد لاستیک در سیستم متحرک، ربات باید با آتش فاصله داشته باشد ولی ربات آتش نشان ساخته شده حاوی فولاد آتش خوار" و نوارهای ضد آتش سیلیکونی است و تستهایی که بر روی این نوارها انجام دادیم مشخص شد که 5 تا 8 دقیقه میتواند در آتشی با دمای 1900 درجه سانتیگراد را تحمل کند.
به گفته این محقق هزینه ساخت این ربات یک سوم هزینه بیمه یک فرد آتش نشان است.