لزوم آموزش جنسی به کودکان و نوجوانان در راستای کاهش جرم و بیماری
ارائه آموزش های جنسی مناسب به کودکان و نوجوانان نه تنها می تواند نقش به سزایی در پیشگیری از کودک آزاری های جنسی داشته باشد بلکه همزمان گامی مهم در راستای جلوگیری از رفتارهای پر خطر جنسی و ابتلا به بیماری های پرشمار مقاربتی خواهد بود.
نواندیش- رضا امیری: هنوز خیلی از حوادث اخیر مثل ماجرا ستایش، بنیتا و مانند این ها نگذشته بود که روز گذشته خبر و ویدیویی در مورد تعرض جنسی یک ناظم مدرسه به گروهی از دانش آموزان یک مدرسه در غرب تهران منتشر شد که به شدت باعث جریحه دار شدن افکار عمومی گردید. این اتفاق مثل تمامی اتفاقاتی که در مملکت ما رخ می دهد باز هم به جای اینکه ما را به سمت یافتن چرایی این اتفاقات وادارد وارد مسائل حاشیه ای نمود.
این چنین اتفاقاتی در همه جای جهان رخ می دهد و بی انصافی است که بخواهیم کشور خود را در این مساله در جهان پیشتاز قرار دهیم چرا که طبق آمارها میزان این قبیل آزارهای جنسی در کشورهای توسعه یافته به مراتب بیشتر است، اما یقینا در جامعه ما با فرهنگ اسلامی حتی رخدادن یکی از این حوادث نیز باعث تاسف است و باید پیگیری شود.
اما سهم خود ما خانواده ها در جلوگیری از چنین اتفاقاتی چیست؟ آیا شده که هر یک از ما بعد از این اتفاق به جای اینکه سعی کنیم متهم را به این و آن وصل کنیم و سریعا موضوع را سیاسی نماییم، به این فکر کنیم که چقدر در راستای آگاهی دادن به فرزندانمان گام برداشته ایم؟
این که در کشور ما به بهانه هایی مثل خدشه وارد شدن به عفت عمومی از آموزش های لازم نسبت به مسائل جنسی مانند پیشگیری از بیماری های مقاربتی جلوگیری به عمل بیاید به هیچ عنوان صحیح نیست.
ورود تکنولوژی های ارتباطی و اطلاعاتی به زندگی های نوین در سال های اخیر، موجی از آگاهی ها و اطلاعات درست و نادرست جنسی و زناشویی را در اختیار افراد مختلف قرار داده است. از سوی دیگر پیچیدگی ها و گسترش روابط انسانی در دنیای معاصر، خود راه دیگری شده است تا چرخش اطلاعات میان افراد به سادگی و به سرعت، رو به افزایش رود و درواقع هرگونه اطلاعاتی که از طریق ابزارهای مدرن ارتباطاتی همچون اینترنت و ماهواره به شخص داده می شود، به سرعت از طریق افراد به یکدیگر هم منتقل گردد. در این میان آسیب پذیرترین گروه هدف به عنوان مخاطبان این وسایل مدرن ارتباطاتی، کودکان و نوجوانان هستند که کمترین آگاهی و پیش زمینه ذهنی قبلی را در مورد مسائل جنسی داشته و خود به خود نیز دارای کنجکاوی های جنسی هستند.
تابو بودن صحبت در مورد مسائل جنسی، ناآگاهی والدین از چگونگی صحبت در این باره، ناتوانی آنها از پاسخ به بر خی سؤالات کنجکاوانه کودکان، عدم وجود منابع آموزش غیررسمی (کتاب، سی دی، مجله و برنامه های تلویزیونی) برای والدین و کودکان همگی منجر به برهوت آگاهی در کودکان و نوجوان در زمینه مسائل جنسی شده است.
اما والدین اگر اصولاً در این خصوص دغدغه ای داشته باشند، اغلب دچار سردرگمی هستند. عدم آشنایی آنها با مفاهیم جنسی و محدود دانستن این امور در روابط جنسی بین زن و مرد، باعث می شود نتوانند در این مورد با کودکان خود صحبت کنند. خود آنها نیز اغلب در سن مناسب و به شکل مناسب با این مقوله آشنا نشده اند. بدتر آن که بسیاری از آنها تصور می کنند که صحبت در این رابطه ممکن است به ترغیب کودکان برای تفحص بیشتر و حتی تجربه های نامطلوب منجر شود. این تصوری اشتباه است که متأسفانه حتی بسیاری از همکاران در بخش سلامت و همچنین نظام آموزشی کشور بر آن پافشاری دارند. این در حالی است که مطالعات متعدد، چه در کشورهای توسعه یافته و چه در کشورهای در حال توسعه، نشان داده اند که آموزش مناسب در سن مقتضی، نه تنها باعث تشویق رفتار پرخطر نشده است، بلکه فرزندانی که از نظر جنسی به درستی آموزش دیده اند حتی در نوجوانی و جوانی فعالیت جنسی را به مراتب دیرتر شروع کرده اند. تأکید می کنم همانطور که هر سنی محتوای آموزشی خاص خود را دارد، در آموزش جنسی نیز لازم نیست برخی موارد به شکل زودرس برای کودکان توضیح داده شود و البته در مقابل طبیعی است که دادن اطلاعات لازم به شکل دیرهنگام با افزایش شانس آسیب به سلامت جسمی، روانی و اجتماعی فرد همراه خواهد بود.
در حالیکه یک متخصص پزشکی اجتماعی بر ضرورت آموزش جنسی کودکان و نوجوانان به دلیل در معرض آگاهی و رفتارهای پرخطر بودن این قشر تأکید می کند، اما برخی از کارشناسان معتقدند آموزش جنسی زودرس و زودهنگام به کودکان، به نوعی موجب بلوغ جنسی زودرس و مشکلات روانی و رفتاری در کودکان می شود و به تعویق انداختن آن را ترجیح می دهند.
بنابراین ارائه آموزش های جنسی مناسب به کودکان و نوجوانان نه تنها می تواند نقش به سزایی در پیشگیری از کودک آزاری های جنسی داشته باشد بلکه همزمان گامی مهم در راستای جلوگیری از رفتارهای پر خطر جنسی و ابتلا به بیماری های پرشمار مقاربتی خواهد بود.
پس زمانی وقتی نوجوانان ما نسبت به مسائل جنسی کنجکاوی داشتند یا بحثی در این باره در تلویزیون مطرح می شد به جای عوض کردن کانال یا گرفتن گوش فرزندمان سعی کنیم برای او توضیح دهیم.