انفاق؛ رهاییبخش انسان از تعلقات مادی
گروه معارف - عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان اصفهان گفت: انفاق سبب رهایی انسان از تعلقات مادی و وابستگیهای دنیوی شده و به کاهش فاصلههای اجتماعی کمک میکند.
عصمت همتی، عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایکنا شعبه اصفهان، اظهارکرد: انفاق در اصطلاح، معنای گذشت مالی و یا بخشیدن میدهد و از ریشه نفقه به معنای پر کردن و کم کردن فاصلهها گرفته شده است.
وی افزود: خداوند در جای جای قرآن در کنار ایمان و توصیه به عمل صالح، از انفاق صحبت کرده است که یکی از مصادیق عمل صالح محسوب میشود، آیه 262 سوره بقره میفرماید:«الَّذینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ فی سَبیلِ اللَّهِ ثُمَّ لا یُتْبِعُونَ ما أَنْفَقُوا مَنًّا وَ لا أَذیً لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ: کسانى که اموال خود را در راه خدا انفاق مىکنند، سپس در پى انفاق خود نه کمترین منّتى مىگذارند و نه اندک آزارى مىرسانند، پاداش خود را نزد پروردگارشان خواهند داشت و نه ترسى آنان را فرو مىگیرد و نه اندوهگین مىشوند».
عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان اصفهان بیان کرد: انفاق از جمله اعمالی است که نه فقط در کمال فرد فرد انسانها بلکه بر تکامل جامعه نیز تأثیرگذار بوده و چون سرمنشأ بسیاری از مشکلات انسانها وابستگیهای دنیوی است، سبب رهایی انسان از تعلقات مادی و وابستگیهای دنیوی میشود.
همتی با بیان اینکه انفاق عاملی برای کاهش درد و رنج دیگران است، گفت: اگر به عواطف انسانی و درد و رنج دیگران توجه داشته باشیم، میتوانیم با انفاق بخشی از این دردها و فاصلهها را کاهش دهیم. اغنیا باید فقرا را در اموال خود شریک سازند، آیه 19 سوره ذاریات میفرماید:«وَ فِی اَمْوالِهِمْ حَقٌّ لِلسّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ: و در اموالشان بر فقیر سائل و محروم حقّی منظور میداشتند». به طور کلی انفاق موجب رشد و کمال معنوی فرد و نیز شکوفایی استعدادهای معنوی در زمینه انسانیت، مهربانی، شفقت و کاهش فاصلههای اجتماعی میشود.
انفاق در راه خدا، از مصادیق احسان است
وی درباره رابطه میان انفاق و احسان، خاطر نشان کرد: آیات ابتدای سوره لقمان، محسنین را کسانی معرفی میکند که ایمان میآورند و بر مبنای اعتقاد و ایمان، عمل صالح انجام میدهند؛ بنابراین یکی از اعمال صالحی که انسان میتواند بر مبنای ایمان انجام دهد، انفاق و یکی از مصادیق احسان، انفاق در راه خداست، یعنی مال و دارایی بر اساس وعدههای خداوند به انسان، در راه خدا صرف شود؛ بنابر آیه 115 سوره هود، «وَاصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لَا یُضِیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِین»، خداوند وعده قطعی داده که اجر محسنین را ضایع نمیکند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: میان ایمان و عمل صالح رابطه متقابل وجود دارد، به گونهای که ایمان، عمل صالح را تقویت میکند و عمل صالح نیز سبب ایمان و بالارفتن درجه آن میشود.
وی با بیان اینکه همه مکاتب الهی بر انفاق تأکید میکنند، گفت: ادیان ابراهیمی اشتراکات زیادی در حوزه اخلاق با یکدیگر دارند. حضرت عیسی پیروان خود را بر کمک به نیازمندان سفارش میکند، دین یهود نیز از پیروان خود میخواهد که وقتی به پنجاه سالگی میرسند، از تمام طلبهای خود به خاطر خداوند صرفنظر کرده و در واقع عمل عبادی را با گذشتهای مالی تکمیل کنند.
همتی تصریح کرد: اسلام تأکید میکند که انسان برای خدا انفاق کند و این انفاق از روی ریا و یا خودنمایی نباشد، در غیر این صورت انفاق برایش حاصلی ندارد و موجب رشد ایمانی در آنها نمیشود؛ آیه 261 سوره بقره میفرماید:«مَثَلُ الَّذِینَ یُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ کَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِی کُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ: مثل آنان که مالشان را در راه خدا انفاق میکنند، مانند دانهای است که از آن هفت خوشه بروید و در هر خوشه صد دانه باشد و خداوند از این مقدار نیز برای هر که خواهد بیفزاید».
انتهای پیام/ کد خبرنگار 1303