سگ‌ها چگونه به تشخیص سرطان کمک می‌کنند؟


یکی از بیماری‌هایی که اسم آن را بسیار می‌شنویم سرطان است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این بیماری فقط مختص انسان‌ها نیست و بین سگ‌ها هم رواج دارد. اما نکته‌ای که در این نوشتار قصد داریم به آن بپردازیم این است که سگ‌ها چگونه وجود سرطان را تشخیص می‌دهند. با روزچین همراه باشید و این مطلب را بخوانید تا ببینیم تشخیص سرطان به کمک سگ‌ها چگونه...

سگ‌ها چگونه به تشخیص سرطان کمک می‌کنند؟

یکی از بیماری‌هایی که اسم آن را بسیار می‌شنویم سرطان است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این بیماری فقط مختص انسان‌ها نیست و بین سگ‌ها هم رواج دارد. اما نکته‌ای که در این نوشتار قصد داریم به آن بپردازیم این است که سگ‌ها چگونه وجود سرطان را تشخیص می‌دهند. با روزچین همراه باشید و این مطلب را بخوانید تا ببینیم تشخیص سرطان به کمک سگ‌ها چگونه صورت می‌گیرد.

تشخیص سرطان به کمک سگ‌ها

سرطان بیماری رایجی‌ست که سالانه افراد زیادی را به کام مرگ می‌کشد. جالب است بدانید که این تنها انسان‌ها نیستند که سرطان می‌گیرند و این بیماری مهلک بین سگ‌ها نیز رایج است. بر اساس گزارشی که انجمن سرطان آمریکا (American Cancer Society) منتشر کرده است، از هر سه انسان یک نفر دچار سرطان می‌شود. بر اساس اطلاعات انجمن سرطان حیوانات آمریکا (Veterinary Cancer Society)، این آمار در خصوص سگ‌ها کمتر است و از هر چهار سگ، یک سگ در طول زندگی خود به سرطان مبتلا می‌شود و تقریباً نیمی از سگ‌های بالای ۱۰ سال دچار سرطان شده و تلف می‌شوند.

گفته می‌شود یکی از دلایل رواج سرطان بین سگ‌ها، پیشرفت دارو‌های پزشکی برای این حیوانات است. به کمک این داروها سگ‌ها بیشتر عمر می‌کنند و طول عمر باعث ایجاد سرطان در سگ‌ها می‌شود. با این حساب می‌توان گفت که از یک طرف سگ‌های امروزی شانس بیشتری برای طول عمر بیشتر پیدا‌ کرده‌اند و از طرف دیگر به احتمال زیاد در انتهای قطار زندگی با سرطان مواجه می‌شوند. این فرآیند کمک زیادی به تحقیقات پیشگیری و درمان سرطان در انسان‌ها کرده است.

در همین راستا حوزه جدیدی در علم پزشکی با نام تومورشناسی مقایسه‌ای (comparative oncology) را شاهد هستیم. در این حوزه شباهت‌ها میان سرطان انسانی و حیوانی مقایسه می‌شود. به لطف این حوزۀ جدید انتظار می‌رود راه‌های مؤثرتری را برای درمان سرطان شاهد باشیم.

دکتر رادنی پِیج (Rodney Page)، پروفسور دانشگاه کولورادو، مدعی‌ست که میان انسان‌ها و سگ‌ها تفاوت‌های ژنتیکی بسیار کمی وجود دارد. این پروفسور دامپزشک در گفت‌وگویی با NBC نیوز اعلام کرد که میزان شباهت ژنتیکی سگ‌ها و انسان‌ها چیزی معادل ۹۵ درصد است و سگ‌ها نیز همانند انسان‌ها دچار سرطان سینه و پروستات و پوست می‌شوند.

مقایسه سرطان میان انسان و سگ‌

سگ‌ها چگونه به تشخیص سرطان کمک می‌کنند؟

شباهت‌ سرطان میان انسان‌ها و سگ‌ها به‌اندازه‌ای‌ست که انستیتو ملی سرطان آمریکا (National Cancer Institute) برنامه‌ای را برای تومورشناسی مقایسه‌ای راه‌اندازی کرده است. در این برنامه آزمایش‌های کلینیکی چگونگی سرطان در سگ‌ها بررسی می‌شود تا این دستاوردها برای پیشگیری و درمان سرطان در انسان‌ها به خدمت گرفته شود.

دکتر اِیمی لبلانک (Amy LeBlanc)، یکی از دانشمندانی که در این برنامه تومورشناسی مقایسه‌ای کار می‌کند، مدعی‌ست که قصد دارند با شناخت سرطان در سگ‌ها راه‌های درمانی را برای این حیوان‌های وفادار پیدا کنند و با جلوگیری از مرگ سگ‌ها بر اثر سرطان، دل صاحبان سگ‌ها را نیز شاد کنند. از طرف دیگر سگ‌ها در این بین نقش یک پل را میان انسان‌ها و حیوانات برای درمان سرطان ایفا می‌کنند.

به گفتۀ این پزشک مختصص، سگ‌ها در انتهای عمر خود به سرطان مبتلا می‌شوند و این انسان‌ها نیستند که برای تحقیق در خصوص سرطان، این حیوانات را مبتلا به سرطان می‌کنند. درنتیجه تحقیقات روی سرطان سگ‌ها کمک زیادی به ایجاد درمان‌های جدید در سرطان انسان‌ها خواهد کرد. از طرف دیگر مقایسه سرطان در سگ‌ها و انسان‌ها نیاز به دقت بسیار بیشتری نسبت به آزمایش روی سایر حیوانات آزمایشگاهی نظیر موش دارد. ازآنجایی‌که تومورهای سرطانی در میان حیوانات آزمایشگاهی ایجاد نمی‌شود و این انسان‌ها هستند که تومور سرطانی را در موش‌ها ایجاد می‌کنند، درنتیجه این آزمایش‌ها از دقت کمتری برخوردارند.

برنامه تومورشناسی مقایسه‌ای از طریق آزمایش‌های کلینیکی در شبکه‌ای از دانشگاه‌های دامپزشکی آمریکا و کانادا صورت می‌گیرد. به لطف این برنامه سگ‌ها فرصت‌های بیشتری برای معاینه و درمان پیدا می‌کنند و به‌صورت همزمان شانس انسان‌ها و سگ‌ها برای درمان سرطان بیشتر می‌شود.

به گفتۀ لبلانک، پزشکان فرصتی برای امتحان داروها روی سگ‌ها پیدا می‌کنند تا عوارض این داروها قبل از استفاده در انسان‌ها مشخص شود. مشخص است داروهایی که عارضه‌ای برای سگ‌ها نداشته باشند عوارض کمتری نیز برای انسان‌ها دارند.

البته شاید هنوز زود باشد که بگوییم سگ‌ها بهترین پاسخ برای درمان سرطان هستند، اما تحقیق روی سگ‌ها دستاوردهای جدید پزشکی را در درمان سرطان برای انسان‌ها به‌دنبال دارد و چنین موقعیتی برای جامعه پزشکی دارای ارزش است.

شرکت سگ‌ها در آزمایش‌های کلینیکی

سگ‌ها چگونه به تشخیص سرطان کمک می‌کنند؟

صاحبان سگ‌ها برای شرکت‌ حیوان‌های خود در این آزمایش‌های کلینیکی باید به پایگاه داده تحقیقات سلامت حیوانات (animal health studies database) مراجعه کنند. در این پایگاه اطلاعاتی مانند نژاد سگ و آزمایش‌هایی که کلینیک انجام می‌دهد قابلِ‌دسترس است. به لطف این اطلاعات، مالک سگ می‌تواند در جریان قرار بگیرد که کدام کلینیک آزمایش‌های لازم را برای این حیوان انجام می‌دهد.

جالب اینجاست که حضور در این کلینیک‌‌ها نه‌تنها سگ‌ها را در معرض جدیدترین دستاوردهای درمان سرطان قرار می‌دهد، بلکه به لحاظ مالی نیز خدماتی در اختیار مالک سگ قرار می‌گیرد. کلینیک‌هایی که در برنامه تومورشناسی مقایسه‌ای قرار دارند از بودجه‌های خاصی برخوردار هستند. از طرف دیگر در این کلینیک‌ها شیوه‌های درمان و آزمایش نیز روی سگ‌ها از جانب مالک آن‌ها قابلِ‌انتخاب است. درنتیجه مالک می‌تواند درمان‌های رایج سرطان مانند شیمی‌درمانی یا جراحی را برای حیوان خود انتخاب کند یا اینکه با انتخاب مسکن‌های قوی درد ناشی از سرطان را در حیوان کاهش دهد.

دکتر لبلانک در این زمینه مدعی‌ست که آزمایش‌های کلینیکی احتمال دارد فایده‌های مستقیمی برای سگ‌ها داشته باشند، اما احتمال عدم بهبود سگی که به سرطان مبتلا شده است نیز وجود دارد. چیزی که در این میان مهم به نظر می‌رسد دستاورد دانشی است که آزمایش روی سگ‌ها برای پزشکان به‌دنبال دارد. چنین رابطه‌ای میان سگ‌ها و انسان‌ها به لحاظ پزشکی حالتی نمادین دارد که پیش‌بینی می‌شود دستاوردهای مفیدی را نیز به‌‌دنبال داشته باشد.

در پایان پیشنهاد می‌کنیم اگر شما هم اطلاعات خوبی در خصوص شیوه‌های درمانی سگ‌ها که احتمال می‌رود برای انسان‌ها نیز کاربرد داشته باشد سراغ دارید، در قسمت نظرات ما و سایر کاربران را در جریان این اطلاعات مفید قرار دهید.

منبع

این مقاله را در شبکه‌های اجتماعی بازنشر دهید
سگ‌ها چگونه به تشخیص سرطان کمک می‌کنند؟


بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

کپشن در مورد چتر ؛ جملات کوتاه عاشقانه و غمگین برای چتر