ضرر میلیاردی از قطع و وصل ناگهانی برق
کرمانشاه - ایرنا - پیامدهای قطعی این روزهای برق فقط از کار افتادن وسایل سرمایشی، بانک ها، ادارات و بیآبی مردم نیست و هزینه هایی هم که به صنایع، تولیدکنندهها و کسبه تحمیل می شود، قابل تامل است.
خاموشی ها در استان کرمانشاه از روز پنجم تیر و عبور دمای هوا از مرز 42 درجه آغاز شد؛ گرمایی که درجه فعالیت وسایل سرمایشی استان را تا آخر بالا برد و پیک مصرف برق را نسبت به تیرماه 96 حدود 17 درصد بیشتر کرد.
تداوم گرما و مصرف برق بیشتر به معنی خاموشی های گسترده و طولانیتر بود تا جایی که قطعی های پراکنده به صورت روزمره و مستمر در آمد و در سه هفته اخیر کل مناطق استان روزانه دست کم 2 ساعت را در خاموشی سر کرده اند.
کرمانشاه که در 10 سال گذشته هرگز قطعی با برنامه برق نداشته، اکنون شاهد جدول های روزانه قطعی شده؛ همزمان با برق، آب و بسیاری از خدمات عمومی سطح شهر هم قطع می شود و تحمل گرمای هوا شهروندان را کلافه می کند. قطعی ها بین ساعات 9 تا 19 اتفاق می افتد.
این اما همه مشکل نیست زیرا صنایع و تولیدکنندههای استان کرمانشاه وضع به مراتب سخت تری را تحمل می کنند.
** ضرر میلیاردی از قطع ناگهانی برق
آنچنان که جهانبخش شکری، رئیس خانه صنعت و معدن استان کرمانشاه تاکید کرد، صنایع استان از قطعیهای مکرر برق 'ضرر میلیاردی و سنگین' دیده اند.
به گفته او ، بیشتر مشکل هم برای واحدهای صنعتی بزرگ است که خارج از محدوده شهرکهای صنعتی قرار دارند.
شکری مثال زد که ذوب شدن فلز در کوره صنایع ریختهگری چند ساعت طول میکشد اما قطعی ناگهانی برق تولید کننده را مجبور به تکرار این فرآیند می کند که موجب هدررفت هزینه و وقت زیاد می شود.
یک نمونه دیگر از این واحدهای زیان دیده، شرکت مارپیچ باختر کرمانشاه است که بنابر اعلام مراد مومیوند مدیرعامل این شرکت، به دلیل قطعی برق 'ضرر سه میلیارد ریالی' کرده زیرا دست کم روزی 2 ساعت از فعالیت مفید آن کاسته می شود.
کسبه و اصناف استان هم اوضاع ناخوشایندی دارند و آنچنان که موسی سلیمی، نایب رییس اتاق اصناف کرمانشاه گفت: خبازیها، قصابیها، واحدهای عرضه مواد خوراکی و دیگر صنف ها از قطعی برق ضرر زیادی کرده اند.
سلیمی درخواست کرد که ساعت و روزهای بدون برق اصناف در زمان محاسبه مالیات از دریافتی آنان کم شود.
اعتضاد علیزاده، رئیس اتحادیه خبازان کرمانشاه نیز به نمایندگی از 980 نانوای مرکز استان گفت که به دلیل قطعی برق خبازیها مجبورند هر روز بخشی از خمیر خود را دور بیندازند زیرا خمیر تا زمان پخت نان دوام زیادی ندارد.
علیزاده درخواست کرد که جزئیات دقیق قطعی برق به صورت بهتری به نانوایان اطلاع رسانی شود.
فعالیت گلخانهداران و واحدهای دامداری، کشاورزی و خوراک دام و طیور هم به صورت مستقیم وابسته به برق است و مسئولان جهاد کشاورزی از متضرر شدن آنها خبر می دهند.
** انتقاد اصلی، قطعی بی برنامه
با توجه به پیشی گرفتن مصرف برق از میزان تولید آن در کشور، طبیعی است که گریزی از قطعی برق نیست اما انتقاد اصلی و مهم صنایع، تولید کننده ها و اصناف استان کرمانشاه، 'بی برنامگی و ناگهانی بودن خاموشی ها' است.
کیوان کاشفی، رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه در این باره تاکید کرد: برای صنایع مهمترین موضوع، اطلاع از برنامه دقیق قطعی برق است تا پیش از آن دستگاهها و تجهیزات خود را خاموش کنند اما متاسفانه برنامه منتشر شده رعایت نمیشود.
هوشنگ بازوند، استاندار کرمانشاه 28 تیر در نشست ستاد مدیریت بحران تاکید کرد: صنایع استان نسبت به قطعی بدون اعلام قبلی برق گلایه های بسیاری دارند که باید به مشکل آنها رسیدگی شود.
** تلاش می کنیم قطعی با برنامه باشد
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه به ایرنا گفت: متاسفانه امکان تفکیک همه مشترکان صنعتی از سایر مشترکان وجود ندارد اما در مناطقی مانند شهرک های صنعتی که این شرایط مهیا است، تلاش می کنیم که پیش از قطعی برق اطلاع رسانی دقیقی بکنیم.
علیمراد مرادی مجد افزود: برق این دسته از صنایع و تولیدی ها به انتخاب خودشان و در زمانی که کمترین ضرر متوجه آنها می شود، قطع خواهد شد که عموما بین ساعات 12 تا 14 یعنی زمان ناهار و نماز است.
مرادی مجد درباره سایر صنایع هم گفت: زمان قطعی برق صنایع بزرگ استان هم با هماهنگی خانه صنعت و معدن استان به صورت پیامکی اطلاع رسانی می شود.
آنچنان که او بیان کرد: برق سه بازار اصلی شهر کرمانشاه یعنی مدرس، مسکن و نوبهار نیز در زمان ظهر و با هماهنگی اتحادیه اصناف استان قطع می شود تا با تعطیلی روزانه کسبه همزمان شود و ضرر کمتری به آنان برسد.
به گفته مرادی مجد ، این شیوه در قطعی برق بیمارستان ها و مرکز اصلی پزشکان استان (پارکینگ شهرداری) هم اجرا می شود و خاموشی این اماکن با هماهنکی دانشگاه علوم پزشکی و پزشکان صورت می گیرد.
** جابجایی روز تعطیل صنایع
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمانشاه هم قطعی برق در شهرکهای صنعتی را با برنامه ریزیها دانست اما گفت که صنایع بزرگ و خارج از شهرک های صنعتی همچنان مشکل دارند و شرکت توزیع برق باید زمان قطعی را به صورت دقیق تری اعلام کند.
کاشفی همچنین خبر داد که برای مقابله با ضررهای هنگفت خاموشی، تعطیلی صنایع به روز یکشنبه موکول شده و روز جمعه که اوج بار کمتری دارد، تعطیل نخواهد بود.
** ضرر تولیدیها و کسبه پراکنده در شهر
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه نیز تاکید کرد که با همکاری مخابرات و صدا و سیمای استان در حال اطلاع رسانی بهتری از زمان دقیق خاموشی ها به مردم هستیم.
مرادی مجد تاکید کرد: حدود 95 درصد از خاموشی ها طبق برنامه است و تنها پنج درصد قطعیها، ناگهانی و به دلیل ایجاد مشکل در شبکه توزیع برق است.
با توضیحات مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه به نظر می رسد که برنامه دقیقی برای خاموشی تولیدی ها و کسبه ای که در دل مناطق مسکونی یا در کنار سایر مشترکان برق فعالیت می کنند، وجود ندارد و ضرر آنها از خاموشی قابل توجه است.
بویزه اینکه با کاهش دمای هوا یا کاهش مصرف برق، جدول قطعی در برخی روزها اجرا نمی شود و کسبه و تولیدی ها ممکن است که دچار سردرگمی شوند.
مرادی مجد در عین حال تاکید دارد که تنها با کاهش 10 درصدی مصرف در زمان پیک، دیگر شاهد قطعی برق در تابستان نخواهیم بود.
البته اگر تابستان هم اندکی مراعات کند و چند درجه ای از گرمای خود بکاهد، احتمالا قطعی برق استان منتفی می شود.
در ازای افزایش هر یک درجه گرمای هوا، مصرف برق در کشور حدود هزار و 500 مگاوات افزایش می یابد که به گفته مرادی مجد این رقم در استان کرمانشاه حدود 50 مگاوات برآورد می شود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه اظهار داشت: تا حدود 2 هفته آینده قطعی برق پایان می یابد.
استان 2 میلیون نفری کرمانشاه حدود 750 هزار مشترک برق دارد که 625 هزار مورد آن خانگی، 25 هزار مشترک عمومی و 10 هزار مشترک کشاورزی و صنعتی هستند و بقیه مشترکان هم در 'سایر مصرف و روشنایی معابر' تعریف می شوند.
تمامی شهرها و 2 هزار و 622 روستای استان (غیر از روستاهای خالی از سکنه یا دارای کمتر از سه خانوار) به شبکه توزیع برق متصل هستند.
7444/8066
گزارش از عبدالله الماسی