رئیس اسبق کانون صرافان با اشاره به کاهش قیمت سکه و ارز گفت: اینکه یک خبر خوب با واکنش مثبت بازار که همان برآیند رفتار مردم است روبرو شویم، امر عجیبی نیست اما به نظرم در موقع اعلام هر خبر خوبی باید اول دقت شود و صحت و سقم آن مورد بررسی قرار گیرد چون اگر با دادن اخبار خوش و نادرست اعتماد عمومی خدشه دار شود، باز سازی آن دشوار خواهد بود.
اوضاع بازار ارز و سکه مصداق بارز کسی است که با یک قوره سردی و با یک مویز گرمیاش می کند. بعد از صحبت های حسن روحانی در تلویزیون شاهد کاهش قابل توجه قیمت ارز و سکه در بازار بودیم و گزارش های رسانه ها حکایت از آن می کند، مردم برای فروش ارز و سکه به بازار آمدند اما چرا این چنین شد؟ برای بررسی موضوع با اصغر سمیعی رئیس اسبق کانون صرافان به گفتگو نشستیم.
صحبتهای تلویزیونی رئیسجمهور با مردم را درباره وضعیت ارزی کشور چه طور ارزیابی می کنید؟
راجع به فروش ارز ارزان برای کالاهای ضروری از ایشان سوال شد، ایشان فرمودند «سال گذشته هم در حالیکه دلار در بازار حدود ٤٠٠٠ تومن بود، ما برای کالاهای ضروری ارز ٣٧٠٠ تومانی می دادیم» ولی با توجه داشت تفاوت ارز یارانه ای و ارز آزاد در آن زمان چیزی حدود ١٠درصد بود ولی الان تفاوت ٢ تا ٣ برابری دارند. یعنی اگر بشود حدود ١٠ درصد را به عنوان کارمزد، خواب پول و حق العمل در نظر گرفت و نام رانت به آن نداد ولی رقم وسوسه کننده ١٠٠ درصد، ١٥٠ درصد یا ٢٠٠ درصد را دیگر نمی توان چیزی جز رانت نامید. در واقع خیلی باید همه مدیران، مسؤولان، بازرگانان، تَوزیع کنندگان، مصرف کنندگان و غیره را پاک و متقی دانست که بگوئیم ما ارز را با یک سوم قیمت می دهیم و انشاالله هیچ اتفاق سوء، رانت یا فسادی هم ایجاد نمی شود. بعد رئیس جمهور فرمودند «نظارت کنندگان سپاه، تعزیرات، بازرسی و غیره هم هستند». سوال این است، آخر چرا ما زمینه رانت و فساد را مهیا کنیم و بعد بگوییم نظارت است مثل اینکه کسی برود هنگام بارندگی زیر ناودان بایستاد و وقتی از او بپرسند «چرا اینکار را انجام می دهی» بگوید «البته من چتر خوبی دارم» فرض کنیم چترت هم خوب باشد، چه اجباری است که زیر ناودان بایستد، چتر برای استفاده از شرایط طبیعی و بارش باران و برف البته لازم است ولی نه اینکه کسی عمدا برای خودش شرایطی ایجاد کند که محتاج چتر و نیروهای ویژه، بازرسی و غیره شود.
کاهش معنی دار قیمت سکه و ارز بعد از اعلام بسته جدید بانک مرکزی و صحبت های رئیس جمهور را چه طور ارزیابی می کنید؟
اینکه یک خبر خوب با واکنش مثبت بازار که همان برآیند رفتار مردم است روبرو شویم، امر عجیبی نیست اما به نظرم در موقع اعلام هر خبر خوبی باید اول دقت شود و صحت و سقم آن مورد بررسی قرار گیرد چون اگر با دادن اخبار خوش و نادرست اعتماد عمومی خدشه دار شود، باز سازی آن دشوار خواهد بود.
به نظر شما چقدر این سیر نزولی قیمت سکه و ارز ادامه خواهد یافت؟ مردم کاهش قیمت سکه و ارز را تا چه سطحی انتظار داشته باشند؟
نظر حقیر در بار بازار فعلی این است که باید سعی شود آن را آرام کرد، نه اینکه با نوسانات و تلاطمات بالا و پائین برد. متصدی و متولی بازار ارز بانک مرکزی است و بیش از ۸۰ درصد ارز مصرفی توسط این نهاد تزریق می شود. وظیفه اصلی بانک مرکزی جلوگیری از نوسانات و تلاطمات توسط سود جویان است، نه پائین نگاه داشتن مصنوعی نرخ ارز، بنابراین وقتی مردم مجبور شدند دلار ۱۲۰۰۰ تومان را ببینند و ضربه روحی و تورمی آن را بچشند، نباید با یک خبر خوش و استقبال مردم، اجازه داده شود ناگهان قیمت ارز ۲۰ تا ۴۰ درصد کاهش یابد. همواره گفته ام، بالا رفتن و پائین رفتن نرخ ارز حتما باید مدیریت شده و با شیب ملایم باشد.
فعالیت دوباره صرافان در حوزه ارزی چه کمکی به دولت می کند؟
صرافی شغلی مورد نیاز جامعه است و هر چه تعداد صرافان مجاز و تحت نظارت بیشتر باشد، از تعداد کسانی که بدون مجوز و نظارت و بدون دادن مالیات به ارائه خدمات ارزی می پردازند کاسته می شود. در طی چند سال گذشته بیش از ۶۰۰ صرافی دارای مجوز رسمی فقط به بهانه مقررات جدید که مقدار سرمایه را تا بیست برابر بالا برده بود، مجوزشان تمدید نشد و در واقع حذف شدند. در حالی که اقلا هم زمان بیش از شصت هزار فعال غیر مجاز مشغول دادن سرویس به مردم هستند که نه تنها تحت نظارت نهاد های قانونی نیستند و مالیات هم نمی دهند، بلکه ممکن است گاهی برخی از آنها باعث صدمه خوردن، معامله گران طرف مقابل خود شوند.
منبع:نامه نیوز