جزئیات پیدا شدن بقایای نیزه شکستههای روز عاشورا… قرمز شدن تربت امامحسین(ع) در عاشورا… فروش خشت طلای گنبد سیدالشهدا(ع)
درادامه
پیکر امام حسین (ع) در عمق ۷ متری سطح زمین است
در عمق ۱۱.۵(یازده ونیم) متری، متوجه بوی بسیار خوشی از آن شدیم
وضعیت «حرم امام حسین» قبل از شروع ستادبازسازی
خواهیدخواند
شروع «ستادبازسازی عتبات»درعراق ازچه سالی بود؟۱۳۸۲
۲۸پس از سقوط صدام دیکتاتور ظالم عراق، ستاد بازسازی عتبات عالیات با پشتوانه بزرگ ملت ایران، اقدام به توسعه و بازسازی اماکن متبرکه عراق به خصوص حرمهای مطهر اهلبیت(ع) کرد. این ستاد هماکنون پس از ۱۲ سال به ستدی بزرگ، قوی و شناختهشده چه در عراق و چه در جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده است.
از این رو با حسن پلارک، رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات در زمینه اقدامات این ستاد در این مدت ۱۲ سال به گفتوگو نشستهایم.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:باتوجه به این جمله«۱۲ سال قبل» که می شود۱۳۸۲-مصاحبه آقای پلارک درسال ۱۳۹۴بوده۱۲سال بریم عقب می شود۱۳۸۲
فارس: لطفا بفرمایید فعالیت بازسازی عتبات عالیات توسط ستاد از چه سالی و چگونه آغاز شد؟
پلارک: در سال ۸۰ که آمریکاییها برای حذف صدام به عراق حمله کردند که البته هدف جمهوری اسلامی ایران هم حذف صدام بود، ما از موقعیت استفاده کردیم و با پتانسیلی که در اختیار داشتیم وارد عرصه عراق شدیم و امر بازسازی عتبات را آغاز کردیم.
پس از چند ماه بعد از حذف صدام، نیروهای مردمی عراق، سپاه بدر، مجلس اعلای اسلامی، قوات سیدالشهدا و حزبالدعوه اسلامی که پایگاهشان در ایران بود، عرصه را به دست گرفتند.
از سویی یکی از اولویتهای مردم ایران، زیارت عتبات عالیات بود. بسیاری از اجداد ما در آرزوی زیارت قبر سیدالشهدا از دنیا رفتند و این آرزو در دلشان ماند. ما هم آرزویمان تا ۴۵ سالگی زیارت عتبات مقدسه بود.
تبرک جستن به تربت امام حسین(ع) در هشت سال دفاع مقدس
همچنین در ۸ سال دفاع مقدس، یکی از اهداف رزمندهها به جز دفاع از میهن، آزادسازی راه کربلا بود و پیشانیبندهای «کربلا ما داریم میآییم» از این هدف سخن میگفتند.
رزمندههای قرارگاه رمضان در سال ۶۲، مهر تربت امام حسین(ع) را به جبهه آورده بودند که یگانهای غرب و جنوب این مهر را برای تبرک دست به دست میکردند.
وضعیت «حرم امام حسین» قبل از شروع ستادبازسازی
خدا به ما این توفیق را دارد که جزو نخستین گروههایی باشیم که بعد از سقوط صدام (۱۳۹۸۰)به کربلا مشرف شویم البته هدف ما کمکرسانی به مردم فلاکتزده عراق بود.
طبیعی بود که نیت داشتیم ابتدا زیارت و سپس به کمک مردم عراق برویم. ما ۱۲ شب رسیدیم به حرم امیرالمؤمنین(ع) و ساعت یک بامداد فردا شب به حرم سیدالشهدا(ع) رفتیم.
در هر ۲ زیارت درهای حرم بسته بود و درها را برای ما باز کردند و زیارت خوبی انجام دادیم. حتی در زیارت سیدالشهدا(ع) توفیق شد و حرم را جارو زدیم.
ما تصورمان این بود که حرم امیرالمؤمنین(ع) که پدر همه ائمه هستند یا حرم سیدالشهداء(ع) که آنقدر در روایات بر زیارت ایشان تأکید شده است، باید بسیار باشکوهتر از امام رضا(ع) که امام هشتم هستند، باشد و وقتی آن وضعیت را دیدیم باورمان نمیشد.
پساب فاضلاب درکنارحرم امام حسین(ع)
وقتی در حرم امیرالمؤمنین(ع) میرفتیم پایین شلوارمان را بالا میزدیم تا بالاآمدگی چاههای فاضلاب لباسهایمان را کثیف نکند یا برای زیارت حرم سیدالشهداء(ع) باید حتماً طهارت میکردیم.
در حرم امام حسین(ع) اثرات گلولهها و تخریب سنگها مشهود بود. درهای بزرگ حرم را موقع باز و بسته کردن باید ۳ نفر مهار میکردند تا از شدت تخریب و پوسیدگی درب واژگون نشود.
همچنین در زمان تبرک وقتی به سنگهای حرم دست میزدیم آنها پودر میشد و میریخت. این صحنهها برای ما خیلی زجرآور بود.
ما تصور نمیکردیم که عراقیها بگذارند ما بازسازی را انجام دهیم ولی توکل کردیم و از حرم امیرالمؤمنین(ع) شروع کردیم. وقتی کار را شروع کردیم نه تنها شاهد ممانعت عراقیها نبودیم بلکه آنها از ما استقبال بسیار خوبی کردند.
تخریب سنگفرشهای حرم امیرالمومنین(ع)؛ نخستین فعالیت بازسازی عتبات
اولین کاری که در عتبات کردیم به جای بازسازی تخریب سنگفرشهای حرم بود.
در آن زمان سنگفرشهای ایوان طلای امیرالمؤمنین(ع) بسیار خراب بود. به همراهانم گفتم که شروع کنیم به کندن این سنگها؛ آنها اعتراض کردند که هنوز سنگ جدید از ایران نیاوردیم، بنده گفتم اول خراب میکنیم که بدانند باید اینجا درست شود و بعد از ایران سنگ میآوردیم.
بعد از آنکه سنگهای حرم را کندیم، تکهای از آن را آوردیم خدمت مقام معظم رهبری، حضرت آقا فرمودند اجازه تولیت را گرفتهاید؟ و ما که آن سنگها را بدون اجازه آورده بودیم مجبور شدیم دوباره تمام سنگها را به همراه سنگهای جدید به عراق ببریم.
در نهایت پس از یک ماه توانستیم سنگهایی که از ایران آورده بودیم را جایگزین سنگهای قدیمی کنیم و این تغییر مورد استقبال عراقیها قرار گرفت.
ولی درها زمانبر بود و تا یک سال ساخت و نصب آنها طول کشید. سرویسهای بهداشتی را به سرعت تعویض کردیم و سیستم فاضلاب آن را نیز تعمیر کردیم و چند سرویس هم بیرون حرم ساختیم.
رقابت بین کربلاییها و نجفیها، موجب ورود به بازسازی حرم امام حسین(ع) شد
ما از رقابت بین نجفیها و کربلاییها استفاده کردیم و بازسازی حرم امام حسین(ع) و حرم حضرت عباس(ع) را آغاز کردیم. عملکرد آنقدر خوب بود و مردم هم پشتیبانی خوبی کردند که بعد از آن به کاظمین رفتیم.
در ۴ سال اول موفق شدیم حرمها را یک دور کامل بازسازی کنیم سنگفرش رواقها و صحنها، درها، دستگاه برودتی و حرارتی، برق و تأسیسات و ایزوگام پشتبامها را عوض و تعمیر کردیم که البته ۳ سال بعد در سامرا انفجار رخ داد و حرم دوباره خراب شد.
در گام بعدی به فکر سروسامان دادن سقفها افتادیم بنابراین در طول ۲ سال آهنکشی، گچکاری، مقرنسکاری و آینهکاری کردیم.
گنبد امام حسین(ع) ۷ متر مرتفع کردیم.همچنین ضریحهای ائمه اطهار(ع) را عوض کردیم
بودجه ستادبازسازی ازکجاتأمین می شود؟
فارس: بودجه ستاد بازسازی عتبات عالیات از کجا میرسد؟ آیا ردیف بودجه دارید؟
پلارک: ستاد بازسازی عتبات عالیات از دولت بودجه نمیگیرد و ردیف بودجه هم ندارد.
مقام معظم رهبری فرمودند که از دولت بودجه نگیریم ولی اگر جایی نیاز به کمک داشتیم میتوانیم کمک بگیریم،ایشان توصیه کردند که از کمکها و نذورات مردمی استفاده کنیم.
فروش خشتهای طلایی گنبد جدید امامحسین(ع) به مردم «بعنوان تبرک وتیمن»
ما هر خشت طلای این گنبد را با قیمت ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان به مردم میفروشیم. به این ترتیب که مردم میتوانند به دفاتر ستاد بازسازی عتبات عالیات استان خود مراجعه کنند و فیش واریزی خود را به آنها ارائه کنند، پس از یک هفته سند و شماره آن خشت به همراه لوح افتخار برای آن فرد ارسال میشود.
بیشترین دریافت کمک برای بازسازی عتبات از طریق اپراتورهای تلفن همراه بود
ما دنبال این هستیم که شرایط اهدای نذورات مردم را تسهیل کنیم ما بیشترین دریافتیهایمان از طریق همان پیامک بوده است.
در سال ۱۳۹۲ حساب کردیم برای اجرای پروژه صحن حضرت زهرا (س) ۲۰۰ میلیارد تومان لازم است. با اپراتورها جلسه گذاشتیم و اعلام کردیم ماهیانه ۱۵ میلیارد تومان نیاز داریم و این مبلغ را بین اپراتورها تقسیم کردیم و نحوه دریافت آن را به عهده خود اپراتورها گذاشتیم. اما باید درباره مقدار کمکهای مردم اطلاعرسانی کنیم تا کاسب کارانه بودن این کار از بین برود.
ما در تمام استانها، شهرستانها و شهرها نمایندگی داریم و پروژهها را به آنها میدهیم تا اجرا کنند.
به عنوان مثال استان اصفهان اعلام کرد که ما درهای حرم را میسازیم و مبلغ آن را نیز از مردم تهیه میکنیم و ما این پروژه را به آنها واگذار کردیم یا استان البرز ضریح حبیب بن مظاهر را ساخت، استان مرکزی ضریح ابراهیم مجاب را ساخت. استان تهران مدعی است که صحن حضرت زهرا(س) را به تنهایی میسازد.
ضریح امام حسین(ع) در قم ساخته شد. بوشهریها پنجرههای خیمهگاه را ساختند. در تبریز پنجرههای خیمه امام حسین(ع) در حال ساخت است.
ارادت اهل سنت به اهلبیت و کمک به بازسازی عتبات عالیات
آیا اهل تسنن برای بازسازی عتبات عالیات کمک میکنند؟
پلارک: در سیستان و بلوچستان که استانی سنینشین است فعالیتهای خوبی صورت گرفته و این استان امسال بیشترین موکب را در اربعین داشت.
در گنبد و کردستان نیز اقدامات خوبی انجام میشود و کمکهای شایانی برای بازسازی عتبات میکنند. همچنین اهل سنت برای بازدید از پروژهها به عتبات میروند و مشارکت دارند.
خونی شدن تربت اصل امام حسین(ع) در روز عاشورا
آیا در مدت مدیریت خود در ستاد بازسازی عتبات عالیات کرامت خاصی دیدهاید یا خیر؟
ما بیشتر از ۸ متر مجاز نبودیم زمین را حفر کنیم
پلارک: در زمان لاغرسازی ستونهای بقعه شریف سیدالشهداء(ع)، چند واقعه را با چشم خود دیدم که شاید بازگو کردن آنها در ذهن مردم رویکرد کاسبکارانهای پدید بیاورد و برای همین موضوع ما بیشتر از گفتن آن مسائل پرهیز میکنیم.
«آب »زمان عملیات گودبرداری «خشکید»
یکی از مشکلاتی که مشاوران پروژه لاغرسازی ستونها داشتند، سطح بالای آب در کربلا بود. از طرفی برای اینکه به ابدان شهدا بیاحترامی نشود ما بیشتر از ۸ متر مجاز نبودیم زمین را حفر کنیم.
مشاوران پروژه بسیار پیگیر این موضوع بودند که با توجه به سطح بالای آب این عملیات چگونه صورت بگیرد و چه نوع آلیاژی باید به کار گرفته شود تا نشست نکند.
در همین گیر و دار یکی از بچهها خبر آورد که زمین را حفر کردهاند ولی هیچ آبی را مشاهده نکردند. ما در ابتدا باور نکردیم زیرا تا یک ماه پیش که محل نزدیک به ستون را میخواستیم سنگ کنیم با پمپ آب را میکشیدیم و بعد سنگ میکردیم.
تا ۶ ماه که که پروژه لاغرسازی ستون بالای سر در حال انجام بود، ما یک قطره آب ندیدیم تا یک ماه پیش که این پروژه به اتمام رسید، آب دوباره به جای خودش برگشت.
در حین انجام پروژه لاغرسازی ستون ما تربتی را از عمق ۸ متری برداشتیم که در عاشورای امسال به رنگ خون در آمد و ما عیناً مشاهده کردیم. الان نیز اثر آن باقی است ولی بسیار کمرنگ شده است.
کشف بقایای نیزه شکستهها و ادوات جنگی عاشورا
همچنین در حفاریهای همان پروژه، ما قطعات فلزی اکسید شده دست نخورده را در آوردیم. بعد از آن با تولیت حرم مطهر، مورخین و علما جلسه گذاشتیم و متوجه شدیم دقیقاً صحنه نبرد عاشورا در همان نقطه بود و همه بدون گمان میگفتند که اینها همان نیزه شکستهها و ادوات جنگی آن زمان است. بخشی از آن را برای کارهای پژوهش آوردیم و بقیه آن را در همان توده در زمین دفن کردیم.
برخی معتقدند که اگر کربلا با آن حال و هوای قدیمی و با آن سبک سنتی خود باقی میماند بهتر بود ولی الان ساخت و سازها فضای کربلا و عتبات مقدسه را از سبک سنتی به سبک مدرن تغییر داده است.
پلارک: یکی از ملاحظات ما در بازسازی عتبات، حفظ آثار بود و حفظ آثار را در معماریها مدنظر قرار دادیم. شکل کار تغییر نکرده بلکه مواد عوض شده است. آن مواد قدیمی با توجه به حجم زائران دیگر پاسخگو نبود.
سال (۱۳۹۳) ضریح حضرت عباس(ع) به دلیل ازدحام جمعیت شکست.
تا ۱۰ سال پیش کسی که میخواست به زیارت سیدالشهداء برود به دلیل خلوتی میتوانست ساعتها گرد ضریح بچرخد ولی الان در ساعت چند میلیون نفر گرد ضریح هستند. به همین دلیل باید با مواد قوی و جدید بازسازی میشد تا مشکلی رخ ندهد.
مترعین-مردم داوطلب-برای کاردرعتبات کجامراجعه کنندبرای اعزام؟
به عنوان سوال آخر، مردمی که حرفهای خاص بلدند و علاقهمند هستند تا در عتبات فعالیت خدماتی انجام دهند، چگونه میتوانند اعزام شوند؟
پلارک: مردم میتوانند برای اعزام به عتبات اگر حرفه و فن خاص بلدند به دفاتر ستاد در استانها مراجعه کنند و در نوبت اعزام قرار بگیرند ولی اقلیتهای مذهبی اگر بیایند در اولویت اعزام قرار میگیرند.۵بهمن ۱۳۹۴خبرگزاری فارس/پایان
پیکر امام حسین (ع) در عمق ۷ متری سطح زمین است
در عمق ۱۱.۵(یازده ونیم) متری، متوجه بوی بسیار خوشی از آن شدیم
قبرامام حسین در۷متری ضریح
علی مهاجری با اشاره به جزئیات پیش از شروع عملیات ترفیع گنبد مطهر و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر خاطرنشان کرد: بنده و جمعی از همکاران بعد از قبول مسئولیت در ستاد بازسازی عتبات عالیات استان کرمان، تصمیم گرفتیم فعالیتی برای بازسازی عتبات عالیات توسط مردم کرمان انجام پذیرد و به همین منظور یکی از پروژهها مدنظر را انتخاب کردیم.
وی یادآور شد: بعد از بررسیهای مختلف و مشورت با کارشناسان متوجه شدیم که طرح ترفیع گنبد مطهر از سالهای گذشته در دستور کار عتبه قرار داشته اما بنا به دلایل فنی عملیاتی نشده است.
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات کرمان با بیان اینکه طرح ترفیع گنبد حرم امام حسین(ع) با موافقت تولیت حرم سید الشهدا(ع) به ستاد بازسازی عتبات عالیات و مردم کرمان واگذار شد، افزود: بعد از دریافت رضایت اولیه تولیت حرم مطهر، کارهای کارشناسی و طراحی توسط مشاوران مجرب و حاذق انجام پذیرفت.
به گفته مهاجری در طرح اولیه از سوی کارشناسان کشورمان مشخص شد که برای نگهداری گنبد جدید، شمعهایی باید در کنار ستونها اضافه شود و برنامهریزی لازم برای این منظور ارائه شد.
وی ادامه داد: بعد از مشخص شدن راهکارهای ترفیع گنبد، مسئولان تأکید کردند که از سالهای گذشته بهدنبال تقلیل و لاغرسازی ستونها نیز بودهاند چرا که این موضوع یکی از مشکلات در ایام زیارتی محسوب میشود و نزدیکی ستونها به ضریح مطهر امام حسین(ع) مشکلاتی را در ایام پرازدحام برای زائران ایجاد میکند.
عدمپذیرش طرحهای ایتالیاییها و فرانسویها
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات کرمان خاطرنشان کرد: در طرح ترفیع گنبد حتی ایتالیاییها و فرانسویها هم طرحهایی را پیش از ما ارائه داده بودند اما سرانجام این توفیق نصیب ما شد.
مهاجری با اشاره به برنامههای اجرایی برای ترفیع گنبد مطهر تصریح کرد: این بنا قدیمی است و بیش از یک هزار سال قدمت دارد چرا که تاریخچه آن به زمان آل بویه بازمیگردد همچنین آب تا یک و نیم متری کف حرم بالا آمده و فشارهای جانبی که از سوی صحن انجام شده و طولانی بودن عمر بنا و دیوارهها مشکلاتی را در پی داشت.
وی افزود: گروه مشاوران ما در این طرح از نخبگان کشور محسوب میشوند و در ساخت سدها و برج میلاد فعالیت داشتهاند که از توانایی و نظرات آنها برای ترفیع گنبد مطهر و لاغرسازی ستونها به همراه استحکام دیوارهها به نحو احسن بهره گرفتیم.
آغاز عملیات اجرایی طرح ترفیع گنبد مطهر و لاغرسازی ستونها
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر گفت: کار و مطالعات بعد از مشاورهها به سرعت شروع شد و نهایتاً عملیاتی شد؛ اواخر سال ۱۳۹۳ تجهیز کارگاه انجام گرفت و در سال ۱۳۹۴ نیز تمام فعالیتها برای ترفیع گنبد مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونها به همراه استحکام یابی دیوارهها آغاز شد.
ابتدا در ستون اول که در بابالراس قرار داشت و فاصله آن یک متر و ۷۰ سانتی متر از ضریح بود فعالیت را آغاز کردیم.
لاغرسازی و تقلیل ۶۰درصد از هر ستون
وی درباره میزان لاغرسازی ستونها و تاثیرگذاری آن گفت: در این طرح ۶۰ درصد از این ستون را لاغر میکنیم یعنی فاصله یک متر و ۷۰ سانتی متری از ستون نزدیک به ضریح است را به بیش از چهار متر رساندهایم؛ حدوداً در همه ستونها بیش از دو متر و نیم به فضای موجود اضافه میشود.
وزن ۱۲۰۰تنی گنبد
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر تاکید کرد: کار حساس و سختی را در حال انجام هستیم؛ گنبد موجود ۱۲۰۰ تن بار دارد و وزن موجود روی این ستونها است؛ در هر صورت این بنای خسته باید ترمیم، مرمت و مقاوم سازی و لاغر سازی شود؛ یعنی لاغرسازی و استحکام بخشی دیوارهها در گنبد نیز تاثیرگذار است و همه این فعالیتها به یکدیگر بستگی دارد بنابراین با نظم، دقت و کارشناسی در حال فعالیت هستیم.
آزمایش خاک تا عمق ۲۶متری
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر تصریح کرد: در پروژه لاغرسازی و تقلیل ستونها کارها بسیار با دقت و مطالعاتی انجام شده و حتی خاک تا عمق ۲۶ متری ستونها نیز مورد آزمایش قرار گرفته و هیچ مشکلی وجود ندارد.
مهاجری متذکر شد: در گذشته ستونها از آجر بوده اما در حال حاضر برای ساخت ستونهای جدید از بتن استفاده شده و مقاومت آن «دو تن بر یک سانتیمترمربع» است که بتن خودمتراکم محسوب میشود و دارای ترکیبات ویژه و ضد انفجار است.
نصب شمع در اعماق زمین برای مقاومسازی
وی ادامه داد: برای اینکه پایههای ستون ضریح مطهر امام حسین(ع) رها نشود تا بار اضافه بر آن قرار بگیرد، شمعهایی را در اعماق زمین نصب کرده و محکمکاری میکنیم تا ریشه و پایه ستونها نگهداری شده و بر جای خود بایستند ضمن اینکه این کار مهم را به صورت زوج انجام میدهیم.
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر درباره نحوه شمع زدن در ستونها و مقاوم سازی طرح توضیح داد: با دستگاههای حفاری اطراف ضریح را کنده و شمعکاری میکنیم؛ این شمعها را در عمق چهار متری زمین فرو میبریم که البته این کار در فواصل ۵۰ سانتیمتری بهصورت منظم و به وسیله کابلهای کشی که در تاج سدها به کار میرود به یکدیگر دوخته شده که در پایان کار به وضوح مشخص میشود که چهار طرف ستون به یکدیگر دوخته شده است.
بتنریزی برای نگهداری ستونها
مهاجری ادامه داد: گودال تمامی این شمع ها با بتن مسلح شده پُر شده است بهگونهای که حتی اگر ستونها هم کمی سست شود بهدلیل اقدامات صورت گرفته، ضریح سر جای خودش قرار خواهد گرفت.
مهاجری گفت: در سال ۱۳۹۰ که برای کار مطالعاتی خاک و جنس آن به حرم مطهر امام حسین(ع) آمدیم، دستگاههای اسکن خاک و زمین را با خود به این محل حمل کردیم و تا عمق ۳۵ متری زمین درون آن را بهصورت علمی مورد بررسی قرار دادیم.
پیکر امام حسین(ع) در عمق ۷ متری ضریح مطهر
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر گفت: این دستگاه اسکن که با پرتوهای اشعه ایکس کار میکند فعالیتی همانند رادیو گرافی دارد و تمام موضوعات داخلی زمین را به ما نشان میدهد اما چون مدنظر ما عمق ۱۵ متری زمین بوده به همین دلیل تا این عمق را اسکن کردیم.
دستگاه هم ازکارافتاد!
اما دستگاه اسکن تا عمق بیش از ۶ متر را در زیر ضریح بیشتر به ما نشان نداد و بعد از تعجب و سؤالات متفاوت متوجه شدیم که بدن مطهر حضرت سیدالشهدا(ع) در عمق بین ۶ تا ۷ متری زمین قرار دارد و این نیز نکتهای قابل تفکر و زیبا به حساب میآید.
مهاجری با اشاره به بررسیهای ابتدایی برای خاک اطراف ضریح مطهر حرم امام حسین(ع) یادآور شد: وقتی که خاک اطراف ضریح را بررسی کردیم و به عمق ۱۱.۵(یازده ونیم) متری زمین رسیدیم، متوجه شدیم که نوع خاک و بوی آن در متراژهای مختلف عمق زمین متفاوت است؛ این تفاوت بهگونهای بود که خاکهای نزدیک بدن مطهر حضرت سیدالشهدا(ع)، عطر و جنسی متفاوت با خاکهای دیگر نقاط بهدست آمده داشت.
تغییر رنگ خاک نزدیک پیکر امام حسین(ع) در روز عاشورا
وی اظهار کرد: مقداری از خاک نزدیک پیکر مطهر سیدالشهدا(ع) را به آزمایشگاهی در کرمان منتقل کردیم اما سه سال پیش و در ایام عاشورا این خاک به رنگ قرمز درآمد و فردای آن روز هم به رنگ سابقش بازگشت که البته این موضوع مهم و بسیار جالب در سالهای گذشته و سال جاری هم تکرار شده است.
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر در زمینه طرح لاغرسازی ستونها توضیح داد: مقداری از ضخامت ستونها را که لازم بود، برش زده و با میلگرد و بتن آن را مسلح کردهایم؛ در آینده هم همین کار را انجام خواهیم داد.
بخشی از آجرها برداشته شده و شمعها و سر شمع بر روی آن بهصورت شبکهای نصب شده و سپس بتنریزی انجام میشود.
وی اظهار کرد: برای اینکه بتوانیم دو تن بار موجود را در یک سانتیمتر مربع نگهداری کنیم «پی و ستون» خاصی را به همین منظور طراحی کردیم در حالی که این امر در گذشته یک تن بار در یک سانتیمتر بود.
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر افزود: البته هماکنون ۴۰ سانتیمتر بتنریزی به همراه شبکه آرماتوربندی و میلگرد به همراه بخشی از ستونهای باقیمانده قبلی کفایت میکند.
حفظ میراث قدیمی در پروژه لاغرسازی ستونها
مهاجری یادآور شد: اگر میخواستیم تمامی ستونها را بهصورت کامل لاغر کنیم، میتوانستیم براحتی به ستونی در ابعاد ۷۰ در ۷۰ برسیم اما اصل را بر آن گذاشتیم که میراث قدیمی این ستونها حفظ شود.
اضافهشدن فضای زیارتی با لاغرسازی ستونها
وی خاطرنشان کرد: تلاش داریم ستون قطور قبلی با آن فضا، دیوار، درها و پیکرها حفظ شود و البته از طرفی با لاغرسازی بهصورت کارشناسی فضای زیارتی هم برای زائران اضافه شود که تاکنون توفیقات زیادی کسب شده است.
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر گفت: با لاغرسازی این ستون تلاش داریم تا حدودی گرفتاری، درگیری و مشکل ازدحام زائران در ایام پرازدحام سال را حل کنیم.
لاغرسازی دو متر و هشتاد سانتیمتری ستونها
مهاجری در توضیح بیشتر درباره نحوه لاغرسازی ستونهای حرم مطهر (کنار ضریح) متذکر شد: در ابتدا قرار بود یک متر از هر ستون را لاغر کنیم اما با اقدامات انجام شده و براساس فضای موجود همچنین کسب اجازه از تولیت حرم مطهر امام حسین(ع) تقلیل و لاغرسازی ستونها به ۲ متر و ۸۰ سانتیمتر رسید.
وی درباره اینکه با لاغرسازی تعداد زائران بیشتری میتوانند در فضای حرم مطهر به زیارت بپردازند، تصریح کرد: این تعریف که پس از تقلیل ستونها در مجموع ۹ متر فضای فیزیکی ستونها باز شده و میتوانند تعداد زائر بیشتری علاوه بر زائران دیگر در اطراف ضریح مستقر شوند آنچنان معنا ندارد چرا که پروژه لاغرسازی ستونها توانسته گره کوری را باز کرده و تراکم جمعیت بالا را در ایام ازدحام جمعیت و فشار زیاد زائران در پشت ضریح کاهش دهد اما بهتر است تعداد آن را ذکر نکنیم.
انجام ۵۰درصد پروژه لاغرسازی ستونها
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۵۰ درصد پروژه لاغرسازی ستونها انجام و از ۴۸ متر مساحت اشغال شده قبلی ضریح توانستهایم ۲۶ متر آن را آزاد کنیم که این اقدام برای حضور تعداد بیشتری از زائران در اطراف ضریح اقدامی حیاتی محسوب میشود و باعث شده یک گره کور را باز کند.
نصب پنجرهای شبیه به پنجره فولاد امام رضا(ع)
زمانبندی ۶ماهه برای لاغرسازی هر ستون
مهاجری یادآور شد: کارهای مرتبط با هر ستون بیش از ۶ ماه زمان خواهد برد ضمن اینکه اقدامات جدید نظیر اصلاحات صورت گرفته در سقفها نیز بر تعهد قبلی ما مبنی بر تقلیل ستونهای اطراف ضریح مطهر امام حسین(ع) به درخواست تولیت حرم مطهر افزوده شده است.
گنبد مطهر حرم سیدالشهدا(ع) روی قوسها قرار دارد در حالی که سایر گنبد حرمهای بقاع متبرکه روی ستونها قرار دارند که این امر مهمترین تفاوت این گنبد با سایر گنبدها است؛ یعنی این گنبد مطهر بر روی قوسها قرار داشته و سپس بار گنبد به ستونها منتقل میشود بنابراین باید برای ترفیع به استقامت ستونها، دیوارهها و قوسها توجه ویژهای شود.
مدیر اجرایی طرح ترفیع گنبد حرم مطهر امام حسین(ع) و لاغرسازی ستونهای حرم مطهر درباره تاریخچه گنبد و راهکارهای در حال انجام تصریح کرد: قوسها در دیوارها و سقفها آجری قرار دارد که این اقدام با استفاده از الوار و چوب در دوران قدیم انجام شده به طوری که اساتید قدیمی این الوار و چوبها را بر روی یکدیگر قرار داده و قوس ایجاد میکردند.
۱۸ چوب الوار در ابعاد ۵۰ در ۵۰ روی هم چیده شده که این کار توانسته قوسی را ایجاد کند و این کار کارشناسی و مناسب است.
وزن گنبد ۱۲۰۰ تن
تمامی الوار و چوبهای زیر گنبد مطهر توسط موریانه خورده شده بهگونهای که در ابتدای آغاز به کار پروژه ترفیع گنبد متوجه شدیم که سوراخهایی به عمق سه متر در این قوسها ایجاد شده و مجموعه گنبد با احتساب پشت بام حرم مطهر که وزنش ۱۲۰۰ تن است تاکنون به شکل معجزهآسایی فرو نریخته است که این به معنی معجزه خداوند محسوب میشود و برای هیچ کارشناسی چنین استقامت و ایستادگی قابل تصور نیست./۱۹ بهمن ۱۳۹۵تسنیم
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:در این مطالب ومصاحبه ها،ویرایش انجام گرفته،بعضی ازقسمتهای غیرضرور حذف شده وتیترهای مناسب انتخاب شده است.