مشکلات پیشِ روی دنیای امروز: فقر و دلایل آن (2)
در بخش قبلی به آمارهایی درباره وضعیت فقر در دنیا اشاره شد. در این بخش بهسراغ نابرابری درآمدی میرویم و آمارهایی تکاندهنده از فاصله فقیر و غنی را ارائه میدهیم. با مجلۀ آنلاین روزچین همراه باشید و دلایل فقر را بخوانید. دلایل فقر و آمار و ارقام آن 6/1 میلیارد نفر، یعنی تقریباً یکچهارم جمعیت...
در بخش قبلی به آمارهایی درباره وضعیت فقر در دنیا اشاره شد. در این بخش بهسراغ نابرابری درآمدی میرویم و آمارهایی تکاندهنده از فاصله فقیر و غنی را ارائه میدهیم. با مجلۀ آنلاین روزچین همراه باشید و دلایل فقر را بخوانید.
برای کاهش چربی خون چه بخوریم؟
آیا با 15 ماده غذایی قاتل چربی خون آشنا هستید؟
اگر به دنبال راهی بیدردسر برای کم کردن کلسترول خون هستید این کتاب الکترونیکی برای شماست
کافی است نشانی ایمیل خود را در فرم زیر وارد کنید تا یک نسخه از این کتاب ارزشمند را رایگان برای شما بفرستیم
دلایل فقر و آمار و ارقام آن
۶/۱ میلیارد نفر، یعنی تقریباً یکچهارم جمعیت دنیا به برق دسترسی ندارند. تعداد این افراد بهتفکیک مناطق به این صورت است:
جنوب آسیا ۷۰۶میلیون نفر جنوب صحرای آفریقا ۵۴۷میلیون نفر شرق آسیا ۲۲۴میلیون نفر سایر مناطق جهان ۱۰۱میلیون نفر
ارزش تولید ناخالص داخلی ۴۱ کشور فقیر دنیا که مجموعاً ۵۶۷میلیون نفر جمعیت دارند از مجموع ثروت ۷ فرد ثروتمند دنیا کمتر است. تولید ناخالص داخلی دنیا در سال ۲۰۰۶ در حدود ۴۸تریلیون دلار بود که حدود ۳۷تریلیون دلارش به کشورهای ثروتمند دنیا (با جمعیتی حدود ۱میلیارد نفر) تعلق داشت. در دنیا ۴۹۷ میلیاردر وجود دارد که جمعاً ۵/۳تریلیون دلار (حدود ۷ درصد تولید ناخالص داخلی دنیا) ثروت دارند.
این درحالیست که کشورهای کمدرآمد که ۴/۲میلیارد نفر از مردم دنیا را در خود جای دادهاند، تنها ۶/۱تریلیون دلار از تولید ناخالص داخلی دنیا (یعنی ۳/۳ درصد) را در اختیار دارند. کشورهای با سطح درآمدی متوسط که ۳میلیارد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند نیز ۱۰تریلیون (یعنی حدود ۲۰ درصد) تولید ناخالص داخلی دنیا را تولید میکنند. کشورهای فقیر دنیا (با ۴/۲میلیارد نفر جمعیت) حدود ۴/۲ درصد کل صادرات دنیا را به خود اختصاص میدهند؛ درحالیکه حدود ۳/۸ میلیون نفر از ثروتمندترین مردم دنیا حدود یکچهارم داراییهای دنیا را در اختیار دارند.
بهعبارتدیگر حدود ۰/۱۳ درصد از مردم دنیا ۲۵ درصد از ثروت این کرۀ خاکی را در اختیار دارند. طبق تخمینی در سال ۲۰۱۰ حداقل یکسوم ثروت شخصی و تقریباً نیمی از سرمایه خارجی در اختیار ۹۱هزار نفر (یعنی ۰/۰۰۱ درصد از جمعیت جهان) است.
۵۱ درصد از این ثروت و سرمایه در دست ۴/۸میلیون نفر (یعنی حدود ۱۴/۰ درصد جمعیت زمین) است. سرمایهداران با استفاده از راههای مختلف گریز قانونی توانستهاند تقریباً همه این ثروت را از مالیات معاف کنند. بهازای هر ۱ دلاری که به کشورهای درحالِتوسعه کمک میشود، بیش از ۲۵ دلار صرف بازپرداخت بدهیها میشود. ۵۱ درصد از ۱۰۰ سازمان ثروتمند جهان را شرکتها تشکیل میدهند.
فاصلۀ بین فقیر و غنی در ثروتمندترین کشور دنیا
ثروتمندترین کشور دنیا یعنی آمریکا، بیشترین فاصله بین فقیر و غنی را دارد. این احتمال وجود دارد که بدهی کشورهای فقیر مستقیماً از جیب مردمی پرداخت شود که هیچ سودی از وامهای پرداختشده به آن کشور نبردهاند. در سال ۱۹۶۰، در کشورهای غنی درآمد افراد ثروتمند ۳۰ برابر قشر فقیر جامعه بود؛ این رقم در سال ۱۹۹۷ به ۷۴ برابر افزایش پیدا کرد.
تحلیل روندهای بلندمدت نشان میدهد که نسبت درآمد اغنیا به فقرا در سالهای مختلف چنین بوده است:
سال ۱۸۲۰، ۳ به ۱ سال ۱۹۱۳، ۱۱ به ۱ سال ۱۹۵۰، ۳۵ به ۱ سال ۱۹۷۳، ۴۴ به ۱ سال ۱۹۹۲، ۷۲ به ۱
۷۹۰میلیون نفر از جمعیت کشورهای درحالِتوسعه که دو سوم آنها در آسیا و اقیانوسیه زندگی میکنند، هنوز از سوءتغذیه مزمن رنج میبرند. تحلیل دادههای رشد اقتصادی و شاخصهای دیگر برای یک دورۀ ۲۰ساله (از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰) نشان میدهد که روند رشد و پیشرفت کشورهای درحالِتوسعه در مقایسه با دورۀ ۲۰ساله بین سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ شدیداً کاهش یافته است. این دادهها ۴ شاخص مهم را نشان میدهند که در ادامه به آنها میپردازیم:
رشد
بین کشورهای درحالِتوسعه، شاهد کاهش شدید رشد اقتصادی در این دوره بودهایم.
امید به زندگی
در بسیاری از این کشورها، شاخص امید به زندگی کاهش یافت. امید به زندگی در این کشورها اکنون بین ۶۹ تا ۷۶ سال است.
مرگومیر نوزادان و کودکان
روند کاهش مرگومیر نوزادان طی دوره جهانیسازی یعنی بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۸ نسبت به دهههای گذشته کمتر بوده است.
آموزش و باسوادی
مبارزه با بیسوادی در این کشورها طی این دوره کندتر و ناکارآمدتر شده است.
حدود ۱۲ درصد از جمعیت زمین حدود ۸۵ درصد مصرف آب را به خود اختصاص میدهند و این ۱۲ درصد، همگی در کشورهای توسعهیافته و ثروتمند زندگی میکنند.
بد نیست به ارقام هزینهشده در بخشهای مختلف دنیا برای کالاهای مختلف هم نگاهی بیندازیم؛ این ارقام مربوط به سال ۱۹۹۸ است:
هزینه خرید محصولات آرایشی در ایالات متحده: ۸میلیارد دلار هزینه بستنی در اروپا: ۱۱میلیارد دلار هزینه خرید عطر و ادکلن در اروپا و آمریکا: ۱۲میلیارد دلار هزینه خرید غذای حیوانات خانگی در اروپا و آمریکا: ۱۷میلیارد دلار هزینه صنعت سرگرمی در ژاپن: ۳۵میلیارد دلار هزینه خرید سیگار در اروپا: ۵۰میلیارد دلار هزینه خرید نوشیدنیهای الکلی در اروپا: ۱۰۵میلیارد دلار هزینه خرید مواد مخدر در جهان: ۴۰۰میلیارد دلار هزینه خرید تجهیزات نظامی در دنیا: ۷۸۰میلیارد دلار
حالا این ارقام را با هزینههای خدمات اجتماعی در کشورهای درحالِتوسعه مقایسه کنید:
آموزش پایه برای همه: ۶میلیارد دلار آب آشامیدنی و بهداشت: ۹میلیارد دلار سلامت تولیدمثلیِ زنان: ۱۲میلیارد دلار تغذیه و سلامت: ۱۳میلیارد دلار
آنچه در این دو نوشتار در مورد دلایل فقر گفته شد، باز هم میتواند کامل و کاملتر شود. در اینجا فقط به آمار و ارقامی که دمنتشر شده بود اشارۀ گذرایی کردیم. با روزچین همراه باشید.
منبع