درمان تنبلی تخمدان


شایع‌ترین علت عدم تخمک‌گذاری و هیپرآندروژنیسم (مقدار بالای آندروژن در بدن) را می‌توان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک دانست. این بیماری اغلب با چاقی و مقاومت به انسولین همراه است.

درمان تنبلی تخمدان
شفا آنلاین>سلامت جنسی>رژیم غذایی مناسب، فعالیت جسمی، کاهش وزن، خواب کافی و مدیریت استرس و فشار روحی می‌توانند به درمان تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کنند. برای کنترل عوارض ناشی از تنبلی تخمدان مانند ناباروری، رشد بیش از حد مو و بروز آکنه، احتمالا پزشک دارو تجویز خواهد کرد.

درمان تنبلی تخمدان

به گزارش شفا آنلاین:شایع‌ترین علت عدم تخمک‌گذاری و هیپرآندروژنیسم (مقدار بالای آندروژن در بدن) را می‌توان سندرم تخمدان پلی‌کیستیک دانست. این بیماری اغلب با چاقی و مقاومت به انسولین همراه است. پزشکان راه‌های متعددی برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک به بیماران خود توصیه می‌کنند؛ از جمله: رژیم غذایی مناسب، داشتن فعالیت جسمی، خواب کافی، مدیریت استرس و کاهش فشار روحی.

تحقیقات متعددی نشان داده‌اند که کاهش وزن و انجام ورزش به صورت منظم می‌توانند علائمی مانند اختلال در قاعدگی و ناباروری و همچنین اثربخشی دارو‌های مورد استفاده برای کنترل گلوکز و بهبود مقاومت به انسولین را بهبود ببخشند. علاوه بر این، خوردن غذا‌های سالم و استفاده از رژیم مناسب می‌توانند احتمال ابتلا به عوارض جانبی سندرم تخمدان پلی کیستیک مانند بیماری‌های قلبی و دیابت را کاهش دهند. در ادامه به شرح روش‌های درمانی مورد استفاده خواهیم پرداخت.

راه های درمان تنبلی تخمدان

استفاده از رژیم غذایی برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک

اگر دچار اضافه وزن هستید، با کاهش وزن می‌توانید بسیاری از علائم تنبلی تخمدان را کاهش دهید. کاهش ۵ تا ۱۰ درصد از وزن بدن می‌تواند به کاهش مقاومت به انسولین، عارضه‌ای که در مبتلایان به این بیماری وجود دارد، کمک کند. در نتیجه، این امر موجب تنظیم چرخه قاعدگی، کنترل بروز آکنه و کاهش رشد بیش از حد مو خواهد شد.
همچنین کاهش وزن می‌تواند احتمال توانایی باروری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک را افزایش دهد. در واقع به گفته متخصصان، ۷۵ درصد از زنان مبتلا به این سندرم توانسته‌اند با کاهش وزن، به کنترل قند خون و بهبود سطح هورمون آندروژن کمک کنند که این عوامل باعث بهبود تخمک گذاری و باروری خواهند شد.

بهترین رژیم غذایی برای درمان تنبلی تخمدان چیست؟

به یاد داشته باشید که هر نوع رژیم غذایی که به کاهش وزن منجر شود، می‌تواند به بهبود و درمان تخمدان پلی کیستیک کمک کند.
بدیهی است استفاده از یک برنامه غذایی که حاوی غذا‌های گیاهی (سبزیجات، میوه ها، آجیل‌ها و حبوبات)، چربی‌های خوب، پروتئین‌های کم چرب، لبنیات کم چرب و منابع غنی از کلسیم باشد را می‌توانید برای شروع رژیم غذایی در نظر داشته باشید.

چه نوع ورزش و فعالیتی برای درمان تنبلی تخمدان مناسب است؟

پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا و هر گونه فعالیت بدنی می‌توانند به بهبود سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کنند. فقط به یاد داشته باشید که بهتر است پنج بار در هفته و به مدت حداقل ۳۰ دقیقه، فعالیت بدنی داشته باشید. سه ساعت ورزش در هفته می‌تواند به بهبود حساسیت به انسولین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند.

از بین بردن استرس

افسردگی و اضطراب در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع است؛ علت این موضوع را می‌توان عدم تعادل هورمونی دانست که باعث تغییرات در خلق و خوی آن‌ها می‌شود. برای تسکین استرس، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
•یوگا می‌تواند به تسکین تنش در افراد کمک کند.
•کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، می‌تواند به کاهش احساس استرس و بهبود سطح قند خون کمک کند.

دارو‌های توصیه شده برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک

بعضی از افراد، تنها با تغییر شیوه زندگی می‌توانند علائم این سندرم را کنترل کنند. اما بسیاری از زنان برای کنترل علائمی مانند باروری و دیگر عوامل خطرزا مانند مقاومت به انسولین، به مصرف دارو نیاز دارند. عدم درمان مقاومت به انسولین می‌تواند به دیابت و کلسترول خون منجر شده و در نهایت ممکن است فرد دچار بیماری قلبی شود.
رایج‌ترین دارو‌های تجویز شده برای درمان تنبلی تخمدان عبارتند از:
•قرص‌های ضد بارداری. دارو‌های ضد بارداری خوراکی حاوی استروژن و پروژستین بوده که به تنظیم چرخه قاعدگی و کنترل علائم تنبلی تخمدان کمک می‌کنند. این دارو‌ها با کاهش سطح هورمون‌های مردانه، می‌توانند به کنترل رشد بیش از حد مو و بروز آکنه نیز کمک کنند. همچنین مصرف این قرص‌ها می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان آندومتر را نیز کاهش دهد.

•دارو‌های حساسیت به انسولین. برای این شرایط، معمولا داروی متفورمین یا پیوگلیتازون تجویز می‌شود. اگرچه این دو دارو برای درمان دیابت مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما تحقیقات زیادی نشان داده‌اند که برای درمان تخمدان پلی کیستیک نیز بسیار موثر هستند. این داروها با کاهش مقاومت به انسولین و سطح بالای انسولین، میزان بالای آندروژن را کاهش می‌دهند. در نتیجه این دارو‌ها به بهبود تخمک گذاری و تنظیم دوره‌های قاعدگی کمک می‌کنند. به یاد داشته باشید که این روند می‌تواند ۴ تا ۶ ماه طول بکشد و ممکن است مصرف این دارو‌ها برای تمام زنان مبتلا به تنبلی تخمدان موثر نباشند.

از آنجایی که مصرف این دارو‌ها ممکن است تخمک گذاری را فعال کند، زنانی که قصد بارداری ندارند، باید هم زمان با مصرف این داروها، از قرص‌های ضد بارداری نیز استفاده کنند.
خبر خوب این است که مصرف این دارو‌ها همچنین می‌توانند به بهبود آکنه، رشد بیش از حد مو، ریزش مو، تسهیل کاهش وزن، کاهش سطح کلسترول و حتی کاهش احتمال ابتلا به بیماری قلبی نیز کمک کنند.

درمان‌ های باروری

پزشک برای درمان ناشی از کاهش یا فقدان تخمک گذاری، ممکن است داروی کلومیفن را تجویز کند. طبق آمار، مصرف این دارو به مدت ۶ ماه، برای حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، موثر بوده است.
از دیگر روش‌های درمان می‌توان به لقاح آزمایشگاهی (IVF) اشاره کرد. در این روش، لقاح تخمک و اسپرم در محیط آزمایشگاهی صورت گرفته و سپس به رحم منتقل می‌شوند.

توقف یا کاهش رشد بیش از حد مو

استفاده از دارو یا کرم‌های مو بر می‌توانند به طور موقت، مو‌های زائد را از بین ببرند. هرچند برای رفع دائمی مو‌های زائد، بهتر است که از لیزر استفاده شود.
کرم تجویزی افلورنتین HCl می‌تواند به کاهش رشد مو‌های جدید کمک کند، اما مو‌های قبلی را از بین نمی‌برد. همچنین پزشک ممکن است برای کاهش رشد مو‌های جدید، دارو‌هایی مانند اسپیرونولاکتون یا سیپروترون استات را تجویز کند. از آنجایی که بسیاری از این نوع داروها، ممکن است باعث ایجاد نقص مادرزادی شوند، پزشک توصیه خواهد کرد که هم زمان با مصرف این دارو‌ها از قرص‌های ضد بارداری نیز استفاده شود. اثر بخشی این دارو‌ها ممکن است تا شش ماه طول بکشد.

آکنه

استفاده از قرص‌های ضد بارداری، دارو‌های آنتی آندروژن و دارو‌های حساسیت به انسولین می‌توانند با کاهش سطح هورمون‌های مردانه، به درمان تنبلی تخمدان و بیماری آکنه ناشی از آن کمک کنند. علاوه بر این پزشک ممکن است دارو‌های دیگری برای باز کردن منافذ پوست، کنترل باکتری‌های پوستی و تسکین التهاب تجویز کند. دارو‌هایی مانند رتینوئید و آنتی بیوتیک ها.
هشدار: رتینوئید می‌تواند باعث ایجاد نقص مادرزادی شود. بنابراین اگر باردار هستید و یا قصد حامله شدن را دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.



(تصاویر) مخوف‌ترین مرکز بازداشت و شکنجه در دمشق