کودک مبتلا به اسهال، چی بخوره چی نخوره؟


در صورتی که کودک یک یا دو بار استفراغ و چند بار مدفوع آبکی دفع کرد، علامت خوبی نیست و ممکن است علامت بیماری کلرا (وبا) باشد که یک بیماری خطرناک است بیماری کلرا به سرعت در میان افراد منتقل می شود و می تواند آبو مواد غذایی را آلوده کند.

اگر کودکتان دچار اسهال شده است بهتر است بدانید که اسهال معمولا بیشتر از یک هفته طول نمی‌کشد، در حقیقت در این مدت، سیستم ایمنی کودکان اسهالی تلاش می‌کند بدن را از شر میکروب‌ها رها کند. اغلب اسهال با تب، تهوع، استفراغ، شکم درد و کم آبی بدن همراه است. اسهال بین کودکان بسیار شایع است و تقریبا همه کودکان دچار اسهال می‌شوند. ابتلا به عفونت، عدم تحمل غذا، وجود انگل، مصرف آنتی بیوتیک و حتی نوشیدن بیش از حد آبمیوه برخی از علل بروز اسهال در کودکان هستند. معمولا اسهال کودکان خفیف است و با چند روز مراقبت خانگی درمان می‌شود. در صورتی که کودک هر کدام از این علایم زیر را داشت، حتماً باید او را نزد پزشک ببرید. ممکن است نیاز به محلول ORS یا سایر مایعات داشته باشد. در صورتی که کودک یک یا دو بار استفراغ و چند بار مدفوع آبکی دفع کرد، علامت خوبی نیست و ممکن است علامت بیماری کلرا (وبا) باشد که یکبیماری خطرناک است. بیماری کلرا به سرعت در میان افراد منتقل می شود و می تواند آبو مواد غذایی را آلوده کند.

برای پیشگیری از گسترش بیماری کلرا (وبا) این اقدامات را سریعاً انجام دهید
الف) مواد آلوده به مدفوع کودک را به سرعت در دستشویی بریزید و یا پوشک او را درون نایلونی پیچیده و دور بیندازید.
ب) دست های خود را چند بار بعد از تماس با مدفوع کودک با صابون بشویید. پاهای کودک خود را نیز با آب ولرم و صابون کاملاً تمیز کنید.
ج) مطمئن شوید که غذا و آب خوردنی به هیچ عنوان به مدفوع یا دستان آلوده ی شما،آلوده نشده اند و کاملاً تمیز هستند.
کودک مبتلا به اسهال، چی بخوره چی نخوره؟

تغذیه ی کودک مبتلا به اسهال باید چگونه باشد؟
کودکی که اسهال گرفته، باید به خوبی و به طور منظم تغذیه شود. وقتی کودک در حال خوب شدن است، باید حداقل تا دو هفته کمی بیشتر از معمول غذا بخورد.کودکی که دچار اسهال شده است، وزن از دست می دهد و لاغر می شود، بنابراین یک کودک اسهالی نیاز دارد تا همه گروه های مواد غذایی و مایعات را دریافت کند. این غذاهاموجب می شود تا اسهال او برطرف شود و به بهبودی سریع تر او کمک می کند. البته طبیعی است که کودک اسهالی تمایلی به خوردن نداشته باشد یا به علت تهوع و استفراغ، به خوردن غذا بی میل باشد. در این صورت تغذیه ی او کمی مشکل است. در صورتی که کودک شش ماهه یا بزرگ تر است، باید او را تشویق کنید هر چه قدرمی خواهد بخورد.بهتر است غذاهایی را برایش درست کنید که دوست دارد. غذاهای کودک باید کم نمک باشد. غذاهای نرم یا آبکی راحت تر خورده می شوند، پس بهتر است این غذاها بیشتر به کودک داده شود.غذاهایی که از حبوبات و غلات درست می شود، ماهی، گوشتی که خوب پخته ونرم شده، ماست و میوه برای کودک خوب است.بهتر است تنها یک تا دو قاشق چای خوری روغن به حبوبات و سبزی غذای کودک اضافه کنید.سعی کنید در روز پنج تا شش بار در وعده های کوچک به او غذا دهید.زمانی که اسهال کودک بند آمد، باید غذاهای بیشتری به کودک بدهید، چون در این زمان یعنی زمان بهبودی، کودک بیشتر از روزهای عادی به غذا احتیاج دارد.کودک باید انرژی از دست رفته را دوباره باز یابد. در صورتی که وزن او به اندازه قبل از بیماری نرسید، هنوز به مراقبت و غذاهای سالم نیاز دارد. ویتامین A در بهبودی کودک بسیارموثر است. شیر مادر، جگر، ماهی، لبنیات ، پرتقال و میوه های زردرنگ و سبزی های برگ سبز سرشار از ویتامین A هستند.

کودک مبتلا به اسهال، چی بخوره چی نخوره؟

درمان دارویی
در صورتی که کودک مبتلا به اسهال شدید و طولانی مدت شد، حتماً باید از سوی تیم مراقبت بهداشتی، تحت دارو و مایع درمانی قرار گیرد.
والدین نباید سر خود به کودک دارو بدهند، چون نه تنها برایش موثر نیست، بلکه خطرناک هم هست.اسهال معمولاً خود به خود بهبود می یابد. امام در صورتی که اسهال شدید و مداوم باشد، موجب از دست رفتن آب و مواد غذایی از بدن می شود.به کودکی که دچار اسهال شده، نباید هرگز و سرخود دارو بدهید. قرص ها، آنتی بیوتیک ها یا سایر داروها برای کودک مضر است، مگر اینکه از سوی پزشک برای کودک تجویز شده باشد.بهترین راه درمان اسهال، خوراندن مقدار فراوانی مایع و محلول نمکی ORS است.در صورتی که پودر ORS در دسترس بود، می توانید این محلول را برای کودک درست کنیدچهار قاشق غذاخوری شکر را با نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیتر آب کاملاً تمیز و پاک مخلوط کنید. توجه داشته باشید که این مواد به همین نسبت صحیح با هم مخلوط شوند. در صورتی که شکر آن بیشتر شود، اسهال بدتر می شود. همچنین نمک زیاد می تواند برای سلامت کودک ضرر داشته باشد.سرخک ممکن است سبب اسهال شدید در کودک شود. اما واکسیناسیون کودکان از این بیماری جلوگیری می کند.

کودک مبتلا به اسهال، چی بخوره چی نخوره؟

برای تغذیه کودک اسهالی از این مواد استفاده کنید
ـ شیر مادر (مادر باید بیش از مواقع عادی به کودک خود شیر بدهد)
ـ سوپ
ـ برنج کته شده
ـ چای رقیق با کمی شکر
ـ آب نارگیل
ـ آب کاملاً پاک و تمیز و بهداشتی
ـ محلول ORS که می توان با نظر پزشک از داروخانه خرید یا در منزل تهیه کرد.
ـ دادن شیر و مایعات بیشتر به کودک اسهالی

برای جلوگیری از دست رفتن مایعات بدن کودک، مادر می تواند دفعات بیشتری به فرزندخود شیر بدهد یا میزان بیشتری مایع به او بدهد
ـ برای کودکان زیر دو سال، یک چهارم یا نصف فنجان بزرگ
ـ برای کودکان دو سال و بزرگ تر، یک و نیم فنجان بزرگ
شیشه و فنجانی که با آن به کودک شیر و مایعات می دهیم، باید کاملاً تمیز باشد،چون شیر دادن به کودک از فنجان و شیشه ی شیر آلوده می تواند اسهال را تشدید کند.
در صورتی که کودکی استفراغ و تهوع هم داشت، ۱۰ دقیقه صبر کنید و بعد آهسته آهستهو به مقدار کم به او مایعات بدهید.
اسهال معمولاً بعد از سه تا چهار روز متوقف می شود. اما در صورتی که اسهال شدید بود، حتماً باید تحت نظر پزشک درمان شود.
کودک مبتلا به اسهال، چی بخوره چی نخوره؟

غذاهایی که باید از آن‌ها پرهیز کنیم
اصلی‌ترین غذاهایی که باید در رژیم غذایی کودکان اسهالی از آن‌ها اجتناب کنید عبارتند از شیر، فرآورده‌های لبنی و غذاهای پرچرب. حتی اگر تخلیه مدفوع به حالت طبیعی برگشت، حداقل سه تا چهار روز صبر کنید سپس فرآورده‌های لبنی را به برنامه غذایی کودکتان اضافه کنید. دیگر غذاهایی که بلافاصله پس از شروع اسهال باید از مصرف آن‌ها اجتناب کرد عبارتند از مرکبات خام، سبزیجات خام و نوشیدنی و غذاهای خیلی سرد.

توصیه های تغذیه ای برای کودک مبتلا به استفراغ
به مدت 4-6 ساعت غذا را قطع کنید و هر 10 دقیقه حدود 10 میلی لیتر(4قاشق مرباخوری) مایعات سرد بدهید.
اگر بعد از 4-6 ساعت استفراغ کودک متوقف شد 30 میلی لیتر(3قاشق مرباخوری) شیر یا پوره نسبتا رقیق به کودک بدهید.
در صورتی که کودک 30 میلی لیتر غذا را تحمل کرد مجددا 2 ساعت بعد نیز به او همین غذا را بدهید و کم کم به مقدار غلظت غذا بیفزایید.
در صورتی که کودک مجددا استفراغ کرد تغذیه او را از ابتدا با 10 میلی لیتر(4قاشق مرباخوری) شروع کنید.
در صورتی که کودک بعد از هر بار غذا خوردن استفراغ کرد به پزشک مراجعه کنید.

نحوه ی برخورد با اسهال در منزل
- پیشگیری از کم آبی بدن
- مصرف مواد مغذی برای پیشگیری از سوء تغذیه پس از قطع اسهال توصیه می شود تا 2 هفته 1-2 وعده غذای بیشتری دریافت کند.
- در صورتی که حال کودک بهتر نشد و علائم کم آبی در وی بروز کرد ، او را به مراکز درمانی برسانید.
(علائم کم آبی: دفع مدفوع آبکی زیاد، استفراغ مکرر، در صورتی که از شدت ضعف و بیحالی توان خوردن و آشامیدن ندارد یا این که به شدت دچار عطش شده است.)

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه سلامت مادر و نوزاد

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


صد سند از آلمان هیتلری: انگیزه های جنگ جهانی دوم