بررسی دستاوردهای ارتش در گفت و گو با جانشین پایگاه شهید بابایی اصفهان


بررسی دستاوردهای ارتش در گفت و گو با جانشین پایگاه شهید بابایی اصفهان

دقیقا 41 سال پیش در چنین روزی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران تنها با یک نامه جلوی یک اتفاق بزرگ و خطرناک را گرفت؛ انحلال ارتش.

به گزارش خبرنگار ایمنا، تقاضایی که برخی انقلابیون در حد فاصل پیروزی انقلاب تا پایان فروردین ماه مطرح می کردند و بر آن تاکید داشتند انحلال ارتش بود. این افراد معتقد بودندنمی توان به این نیروی نظامی اعتماد کرد؛ چیزی که امروز خلاف آن به ملت ثابت شده است؛ از جنگ تحمیلی گرفته تا حوادث سال های گذشته و بحران بیماری کرونا.

صدای کوبنده قدم های نیروهای ارتش اولین خواسته حضرت امام در نامه سال ۵۸ است که بعد از نامگذاری روز ۲۹ فروردین به عنوان روز ارتش تاکید کرده بودند: «ارتش محترم در این روز در شهرستان های بزرگ با ساز و برگ به رژه بپردازند.» اما این خواسته ایشان ادامه دیگری هم داشت؛ تقاضا برای پشتیبانی ارتش از «ملت بزرگ ایران». همان چیزی که شاید بتوان آن را رژه اصلی ارتش در روز ۲۹ فروردین سال ۹۸ دانست؛ رژه ای نه با ساز و برگ نظامی و لباس های مرتب، بلکه با یونیفرم های گل آلود و کمری که برای کمک به یک بانوی هموطن تا روی زمین خم شده و در نهایت امکان در برابر قدم های یک پیرزن سست می شود.

تصویر ارتش جمهوری اسلامی ایران با محدود شدن در چارچوب رشادت های نظامی و مهارت های میدان نبرد، تصویری ناقص است که گویی چیزی کم دارد؛ چیزی که باید قاب آن را در زلزله کرمانشاه و از خودگذشتگی در مبارزه با بیماری کرونا در روزهای اخیر یافت. واقعیت این است که ارتش ایران تنها یاد نگرفته برای دفاع نظامی به کشور و پاسداری از حریم و مرز استوار باشد، روی دیگر واقعیت او رشادت هایی است که برای کمک به هم نوعان خود در روزهای بحران از خود نشان می دهد. بهترین توصیف را برای این وضعیت شاید حضرت امام (ره) داشتند که فرمودند: «همان طوری که ملت بدون ارتش نمی تواند ادامه زندگی بدهد، ارتش هم بدون ملت نمی تواند ادامه زندگی بدهد.»

در پنجم بهمن ماه سال ۱۳۵۷، پرسنل نیروی هوایی پایگاه هشتم شکاری شهید بابایی اصفهان زودتر از تهران و دیدار تمایزات با امام خمینی (ره) به صفوف انقلابیون پیوست و در بیعت با انقلابیون پیش قدم بود. بعد از آن نیز این پایگاه در هشت سال دفاع مقدس رو در روی دشمن ایستاد و بارها هواپیماهای دشمن را برفراز اصفهان مورد اصابت قرار داد. شکاری‌های F۱۴ این پایگاه به کرات هواپیماهای عراقی را در شمال و غرب پالایشگاه و مناطق مرکز کشور سرنگون کردند. در حال حاضر نیز این پایگاه در زمینه پیشرفت تجهیزات نیروی هوایی نقش بسزایی دارد. از همین رو با امیر سرتیپ دوم خلبان علیرضا انگیزه، جانشین فرمانده پایگاه هشتم شکاری شهید بابایی اصفهان به گفت و گو نشسته ایم که در ادامه می خوانید.

چه شد که در سال ۱۳۵۷ ارتش به صفوف انقلابیون پیوست؟

امام خمینی (ره) در ۱۵ خرداد ۴۲ از ملت ایران به انقلاب دعوت کرد و ارتشیان زیادی دعوت امام (ره) را لبیک گفتند و با فرار از محیط خدمتی خود به انقلابیون کمک کردند. تعدادی به تبعید، زندان و یا حتی به اعدام محکوم شدند؛ اما چرا برخلاف آموزه های تبلیغاتی رژیم شاه، نظامیانی که آن ها را عامل اقتدار شاهنشاهی می دانستند، به مردم پیوستند؟

تنها نیروی انسانی بومی هر کشوری، ارتش آن است؛ زیرا اگر نیروهای ارتش از کشور های دیگر باشد مزدور محسوب می شوند. به همین دلیل تمامی نیروهای ارتش شاهنشاهی، ایرانی و از خانواده های مذهبی و سنتی بودند. دین در قبل از انقلاب بیشتر در منازل و اتاق ها بود تا اینکه در مساجد و محیط بیرونی خانه ها و وقتی جوانان وارد محیط خدمت خود می شدند، تحت آموزه های خاص ضددینی قرار می گرفتند و به مرور زمان اعتقادشان ضعیف تر می شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با دستور امام (ره) سازمان عقیدتی سیاسی در یگان های نظامی تشکیل شد. بعد از انقلاب نیرو های ورودی ارتش از نظر عقیدتی تقویت شدند و توانستند در زمینه رفع نیازمندی های کشور هم بدرخشند. در بلایای طبیعی نیز با اعتقادی قوی تر، نقش فعالی را برای کشور داشتند.

اخراج مستشاران آمریکایی از ارتش ایران بعد از انقلاب چه تاثیری بر روند تولید تجهیزارت نظامی داشت؟

ارتش یک نیروی تخصصی محور است و تجهیزاتی که به ویژه در نیروی هوایی وجود دارد از تکنولوژی بسیار بروزی بخوردار است. نمی توانیم بگوییم خروج مستشاران آمریکایی از ایران بی تاثیر بود، اما این کمبود جبران شد.

همیشه ثابت شده است ایرانی ها انسان هایی توانمند، باهوش بوده و پشتکار قوی ای دارند. در نیروی هوایی نیز نیروهای ایرانی از هوش و علم بالاتری نسبت به مستشاران خارجی برخوردار بودند، اما در این صحنه به کار گرفته نمی شدند و یکی از دلایلی پیوستن ارتش به انقلابیون را می‌توان همین موضوع دانست، اما بعد از انقلاب، نیروی هوایی جز اولین یگان ها و نیروهایی بود که نیازمندی به تجهیزات پیشرفته را بیشتر احساس می‌کرد؛ زیرا باتوجه به هشت سال دفاع مقدس، خیلی از تجهیزات فرسوده شده یا از کار افتاده شده بود.

وجود تحریم ها در طی سال های گذشته نیز باعث شد توانمندی جوانان در این راستا جذب خودکفایی و استقلال شود و امروز می توانیم با افتخار اعلام کنیم کلیه کارهای تعمیراتی، نگهداری و حتی ساخت هواپیما، ارتقاء فناوری پروازی و تجهیزاتی در داخل کشور توسط دانشگاه نیروی هوایی انجام می شود.

مهم‌ترین دستاورد های ارتش جمهوری اسلامی ایران نسبت به ارتش شاه در طی ۴۱ سال گذشته چه بوده است؟

مهم ترین دستاوردی که می توانم از آن یاد کنم، تبدیل ارتش به ارتشی مردمی و اعتقادی است. همکاری و تعامل دوطرفه با مردم، شعار ملت برای ارتش و ارتش فدای ملت را عملی می کند و این اتفاق می‌تواند به خوبی باعث ایجاد یک هم افزایی برای دفاع از کشور و مقابله با دشمن باشد.

یکی دیگر از دستاورد های ارتش جمهوری اسلامی آموزش است. قبل از انقلاب، آموزش نیروهای ارتش در بعد پروازی، نگهداری، تخصصی و حتی نیروی زمینی به آمریکا سپرده می‌شد که نیروها را با شستشوی مغزی وارد کشور می کردند. بعد از انقلاب پروسه آموزش نیروها در داخل کشور، توسط اساتید متخصص و متعهد انجام می شود که این موضوع جزو مهم ترین دستاورد های اعتقادی و ایمانی برای ارتش است.

دستاورد دیگر ارتش جمهوری اسلامی ایران، دستیابی به فناوری و استقلال در این حوزه ها است که باعث شده امروز ایران نقش گاوهای شیرده را بازی نکند و روی پای خود بایستد و در برابر هر تهدیدی، بدون وابستگی عمل کند.

پایگاه هشتم شکاری شهید بابایی اصفهان در طی سال‌های گذشته به چه فناوری هایی دستیابی پیدا کرده و امروز در چه مرحله ای از آمادگی قرار دارد؟

پایگاه هشتم شکاری شهید بابایی اصفهان یکی از مهم ترین پایگاه های نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. هم از لحاظ وسعت و نیروی انسانی و هم از لحاظ فعالیت های آموزشی، عملیاتی و تاکتیکی که در سطح کشور انجام می دهد و با وجود سه نوع هواپیمای آموزشی، آموزشی- عملیاتی و هواپیمای تاکتیکی عملیاتی در این پایگاه وجود دارد، از آمادگی بالایی برخوردار است و نقش بسیار بارزی در تامین امنیت آسمان کشور دارد.

در بعد آموزش هم اعلام کردم اساتیدی که کل آموزششان را در داخل کشور دیده و جزء شاگردان، رزمندگان و خلبانان هشت سال دفاع مقدس بودند و آموزش را از پیشکسوتان رزمنده در انقلاب به دانشجویان جدید منتقل کردند، به این پایگاه بیایند. آماده سازی هواپیما ها، مخصوصا هواپیمای f۱۴ از جمله دستاوردهای ماست. قبل از انقلاب مستشارانی که کشور را ترک می کردند می گفتند شما به ما نیاز پیدا می کنید، هواپیماهای توانمندی ندارید و ما را بر می گردانید، ولی خوشبختانه امروز می بینیم که هواپیماهای ما در حال ارتقاء فناوری هستند. امروز تمامی کارها در زمینه سامانه های راداری، سامانه های دفاعی، تعمیراتی، نگهداری و ارتقاء فناوری توسط متخصصان داخلی انجام می شود.

آمادگی یک موضوع نسبی بوده و کاملا مطلق نیست. وقتی اتفاقات زیادی در سطح منطقه ره می دهد و حتی یک نفر می گوید اگر ایران اقدامی انجام دهد ما ۵۲ نقطه از ایران می زنیم ولی جرأت نمی کند این اقدام را انجام دهد، یعنی ما جوابمان را گرفته ایم و آمادگی صدرصد داریم. هیچ دشمنی نمی تواند هیچ اقدامی علیه کشورما در داخل انجام دهد و این عملی نمی شود مگر با یک کار ترکیبی و گروهی توسط کلیه نیروهای مسلح که نشأت گرفته از هدایت خداوند، هدایت رهبر معظم انقلاب، پشتوانه ملی و مذهبی مردم و اقتدار بازدارندگی است. تعاملی که همه اعم از ارتش، سپاه، بسیج، نیروهای انتظامی باهم دارند باعث شد این اعتدال به وجود بیاید.

پایگاه هشتم شکاری اصفهان جهت مبارزه شیوع با بیماری کرونا چه اقداماتی را انجام داده است؟

این انعطاف پذیری ارتش است که فقط در جبهه های نظامی نباشد طرحی به نام مردم یاری در خدمت به مردم در بلایای طبیعی، شبه طبیعی مانند کرونا هستیم با تمام نیروی انسانی که داریم، پتانسیل تجهیزاتی که داریم در خدمتشان باشیم.

پایگاه هشتم شهید بابایی جزء اولین یگان های اصفهان بود که پیش بینی کرد و طرح ریزی کرد و از شیوع این بیماری جلوگیری کرد در وهله اول در اقلیم و محیط سرزمین خودش، با اجرای دستورالعمل های سختگیرانه و خاصی که توسط یک کارگروهی که تشکیل شد اجرا شد. فاصله گذاری اجتماعی را انجام دادند. برای تهیه مواد ضدعفونی اقدام کردند در سطح سازمانی و اداری و نهایتاً حتی انجام دستورالعمل هایی که از ستاد بالاتر وارد می شد یک برنامه ریزی سخت گیرانه انجام دادیم تا بتوانیم این مشکلاتی که می توانست به وجود بیاید را محدود کنیم. و خوشبختانه توانستیم به نحو احسن این ویروس منحوس کرونا را مدیریت کنیم در منطقه خودمان و محیط خودمان که تعداد مبتلایان و مشکوکین به ویروس کرونا کمتر از انگشتان یک دست شدند باتوجه به جمعیت کثیری که در این پایگاه ساکن هستند. این وهله اول درون سازمانی بود اقداماتی که انجام شد. حتی کارهای ابتکاری انجام شد سالن ها و تولیداتی که در بعد ژل ضدعفونی کننده انجام گرفت و سامانه هایی که ضدعفونی کننده هستند انجام شد. در مورد خارج از یگان هم با همکاری و هماهنگی استانداری و ارشد نظامی اصفهان و شرکت در رزمایش هایی که بود و یا کارهای گروهی شرکت کردیم و در چند نقطه از شهر اصفهان اقدام کردیم جهت ضدعفونی کردن خیابان ها در منطقه خانه اصفهان، در منطقه حصه و فردا هم دو نقطه از اصفهان شرکت فعال خواهیم داشت تا بتوانیم با اقدامات مردیم یاری همدردی خودمان با مردم اصفهان ابراز کنیم.

طی سال های اخیر به ویژه در سال گذشته، ارتش نقش پررنگی در امدادرسانی به مردم در زمینه بحران های مختلف داشت. آیا حضور در این زمینه ها باعث ایجاد اختلال در ماموریت اصلی ارتش نمی شود؟

خیر. ما بخشی از توانمندی هایمان در بعد نیروی انسانی و تجهیزاتی را در اختیار کمک برای رفع مشکلات گذاشتیم. مطمئن باشید که در مرحله اول توان دفاعی خودمان را حفظ می کنیم و بعد در کنار آن اقدامات لازم جهت مردم یاری و کمک به مستمندان و نیازمندی های ناشی از بلایای طبیعی را انجام می دهیم.

برنامه جایگزینی برای رژه ۲۹ فرودین در نظر گرفته شده است؟

بخشی از این برنامه ها کشوری است. در حال حاضر سلامت مردم و جلوگیری از ازدحام و شلوغی و حفظ سلامت پرسنل از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ به همین علت برنامه‌ای جایگزین برای محیط های بسته و نمایش قدرتمان در زمینه های بهداشتی و مقابله با ویروس کرونا در نظر گرفتیم که امروز در منطقه ارشد نظامی برگذار خواهد شد. برنامه هایی هم جهت نمایش کارهایی که برای مقابله با ویروس کرونا در سطح معابر مسکونی سطح شهر انجام شده خواهیم داشت.

تا چه میزان شعار ارتش فدای ملت تحقق یافته است؟

امروز ارتش ما، ارتش مردمی، مذهبی و اعتقادی است که نمونه بارز آن ۴۸ هزار شهید دوران دفاع مقدس است. با وجود سازمان عقیدتی سیاسی که در یگان های ارتش خصوصاً نیروی هوایی وجود دارد و جلسات توجیهی و آموزشی که برای کلیه نظامیان گذاشته می شود، ارتش به سازمانی مذهبی و اعتقادی تبدیل شده و تا پای جان برای کشورش، اعتقادش، مذهبش و رهبرش فداکاری خواهد کرد و مطمئن باشید خون یک ارتشی، اولین خونی است که برای دفاع از کشور ریخته خواهد شد.


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

آقای حدادعادل! مشکل کاهش جمعیت با تاسیس وزارتخانه حل نمی‌شود