در سوگ خورشید | نگاهی به وقایع پس از درگذشت امام خمینی‌ره؛ وقایعی که از 14خرداد آغاز شد


در سوگ خورشید | نگاهی به وقایع پس از درگذشت امام خمینی‌ره؛ وقایعی که از 14خرداد آغاز شد

پیکر امام‌ (ره) با هلی‌کوپتر به بهشت زهرا (س) منتقل می‌شود. هجوم مردم باعث شکسته شدن تابوت می‌شود و پیکر امام با هلی‌کوپتر به جماران برگردانده می‌شود. آیت‌الله خامنه‌ای برد یمانی خودش را به امام (ره) هدیه می‌کند تا ایشان دوباره کفن شوند.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، درست ساعت ۲۲:۲۰ بود که عقربه‌های ساعت متوقف شدند و تقویم روی تاریخ ۱۳ خرداد ۱۳۶۸ ثابت ماند. روح بلند امام‌خمینی‌ (ره) به ملکوت‌اعلاء پیوست و کشور یکپارچه سیاهپوش شد. قلب آنکه چهره مهربان و آرامش، باعث تسلی‌خاطر مردم کشور بود، درست در همین روز و همین ساعت از تپش ایستاد و جماعتی را در بهت و غم و اندوه فرو برد. امام‌خمینی‌ (ره)، پیشوای مسلمانان و رهبر آزادگان جهان چشم از دنیا فروبست و روزهای کابوس‌وار مردمی که نفس‌شان به نفس رهبرشان بند بود، آغاز شد. از این لحظه به بعد تا زمانی که پیکر پاک امام‌خمینی‌ (ره) در خاک آرام بگیرد، روزهای بی‌رنگی است که با سیل جمعیت مردم عزادار، جادوانه شد. حضور ۱۰ میلیون نفری مردم در مراسم وداع با روح خدا، بزرگ‌ترین تشییع جنازه مردمی در تاریخ جهان را رقم زد تا دنیا بیشتر درباره رهبر محبوب ایرانی‌ها بداند. در ادامه نگاهی به اتفاقات بعد از درگذشت امام‌خمینی‌ (ره) داریم؛ اتفاقاتی که درست از ساعت ۲۲:۱۰ شامگاه ۱۳ خرداد ماه سال ۱۳۶۸ آغاز شد.

پخش قرآن از رادیو

مردمی که روزها بود دست از دعا و نیایش برنداشته بودند، از شب قبل دلشان شور می‌زد. نگران رهبرشان بودند و حالا دلشوره عجیبی به جانشان افتاده بود. مخصوصا این که از صبح که رادیو را روشن کرده بودند، قرآن پخش می‌شد و نشان از یک شرایط غیرعادی می‌داد.

انا لله و انا الیه راجعون

تازه سپیده سر زده بود و در همین مدت کم خیلی‌ها با رادیو تماس گرفته بودند تا علت پخش شدن قرآن را جویا شوند. دل در دل کسی نبود. دلشوره امان همه را بریده بود تا این که ساعت ۷ صبح شد و زمان پخش نخستین بخش خبری رادیو سراسری ایران فرارسید. محمدرضا حیاتی با صدایی لرزان خبر ارتحال امام‌ (ره) را اعلام کرد و صدای شیون و زاری از سراسر کشور برخاست. «بسم‌الله الرحمن الرحیم. انا لله و انا الیه راجعون. روح بلند پیشوای مسلمانان و رهبر آزادگان جهان، حضرت امام خمینی به ملکوت اعلاء پیوست.»

سیل جمعیت در جماران

از همان زمان که خبر ارتحال رهبر انقلاب از رادیو پخش می‌شود، جماعت سیاهپوش راه حسینیه جماران را در پیش می‌گیرند. چند ساعت بعد تمام خیابان‌های منتهی به جماران پر از جمعیت عزادار می‌شود. هزاران نفر از مردم با چشمانی اشکبار از موانع حفاظتی عبور کرده و خودشان را به سمت خانه امام‌ (ره) و بیمارستان می‌رسانند. جمعیت به قدری زیاد می‌شود که محافظان از آنها درخواست می‌کنند تا به خانه‌هایشان برگردند و منتظر اعلام برنامه تشییع پیکر پاک رهبر انقلاب بمانند.

وداع در مصلی

تشییع را نمی‌توان از جماران شروع کرد؛ جمعیت به قدری است که حسینیه جماران جوابگو نیست. هر مکان دیگری هم که مطرح می‌شود، به‌دلیل کوچک بودن یا دسترسی نامناسب‌شان رد می‌شوند. به همین دلیل مسئولان مصلی را برای وداع مردم با امامشان درنظر می‌گیرند. تصمیم بر این می‌شود که پیکر امام در محفظه‌ای شیشه‌ای قرار بگیرد و چند ساعتی به مصلی منتقل شود تا مردم بتوانند با او وداع کنند. چند ساعتی که البته ۴۸ ساعت به طول می‌انجامد!

روزهای تلخ مصلی

همه‌چیز خیلی سریع اتفاق می‌افتد. جمعیت سیاهپوش و عزادار گروه‌گروه از گوشه و کنار شهر خودشان را به مصلی می‌رسانند. طبق برآورد بیش از ۹ میلیون نفر در مصلی جمع شده‌اند تا با رهبرشان وداع کنند. لحظه‌به‌لحظه بر ازدحام جمعیت افزوده شده و همه‌چیز از کنترل خارج می‌شود. گرما و شلوغی جان ۸نفر از عزاداران را می‌گیرد و باعث زخمی شدن ۵۰۰ نفر می‌شود. ۹۰ پزشک، ۱۲۰ امدادگر و ۱۵۰ آمبولانس در مصلی مستقر هستند تا به حال مجروحان رسیدگی کنند.

شام غریبان امام‌ (ره)

شب می‌شود. از راه‌های منتهی به تهران خبر می‌رسد که جاده‌ها قفل شده‌اند. عزاداران حضرت امام‌(ره) خودشان را از راه‌های دور و نزدیک به مصلی رسانده‌اند. شام غریبان امام است و مصلی با شمع‌های مردم روشن شده است.

خواندن نماز میت

شب شام غریبان امام در میان اشک و آه مردم سیاهپوش و عزادار سحر می‌شود. فردا هم وضع به همان ترتیب است. با اینکه مقرر شده بود پیکر امام چند ساعتی در مصلی باشد تا مردم بتوانند با ایشان وداع کنند، اما سیل جمعیت به‌گونه‌ای بود که این برنامه ۴۸ ساعت تمدید شد. در نهایت ساعت ۶:۳۰ صبح ۱۶ خرداد، آیت‌الله گلپایگانی بر پیکر امام‌ (ره) حاضر می‌شود تا نماز میت بخواند. پیکر امام را برای خواندن نماز میت از محوطه شیشه‌ای خارج می‌کنند و بعد از اقامه نماز، او را داخل کانتینر شیشه‌ای قرار داده و از مصلی خارج می‌کنند.

برد یمانی؛ هدیه به رهبر انقلاب

پیکر امام‌ (ره) با هلی‌کوپتر به بهشت زهرا (س) منتقل می‌شود. سیل جمعیت در بهشت زهرا (س) موج می‌زند. هجوم مردم باعث شکسته شدن تابوت می‌شود و پیکر امام با هلی‌کوپتر به جماران برگردانده می‌شود. آیت‌الله خامنه‌ای برد یمانی خودش را به امام (ره) هدیه می‌کند تا ایشان دوباره کفن شوند. نیم ساعتی طول می‌کشد تا هلی‌کوپتر دوباره به بهشت‌زهرا (س) برمی‌گردد.

امکان دفن وجود ندارد

جمعیت چند میلیون نفری و سیاهپوش بهشت زهرا (س)، کار تدفین را تقریبا غیرممکن کرده‌اند. با این که عقربه‌های ساعت ۱۰صبح را نشان می‌دهد، اما به‌نظر می‌رسد امکان دفن پیکر امام‌ (ره) وجود ندارد. چاره‌ای نیست جز اینکه در رادیو اعلام شود تشییع پیکر امام خمینی‌ (ره) فردا انجام خواهد شد. با این پیام افرادی که در راه بهشت‌زهرا (س) بودند برمی‌گردند و به این ترتیب دست‌کم افراد بیشتری به جمعیت حاضر در بهشت زهرا (س) اضافه نمی‌شوند! بعدازظهر شده است. با این که از صبح چند باری هلی‌کوپتر امام‌ (ره)، بر بالای بهشت زهرا (س) به حرکت درآمده، اما موفق به فرود نشده است. هیچ چاره‌ای نیست و پیکر امام (ره) هر طور شده امروز باید به خاک سپرده شود. همزمان ۶ هلی‌کوپتر بر فراز محل تدفین به پرواز درمی‌آیند تا هلی‌کوپتر اصلی امکان فرود در نزدیکی محل دفن را پیدا کند. همین اتفاق هم می‌افتد و سرانجام هلی‌کوپتری که پیکر امام‌ (ره) در آن قرار دارد، در نزدیکی محل دفن فرود می‌آید. حالا واقعا وقت وداع با رهبر و امام محبوب مردم شده است. سرود ملی که نواخته می‌شود، پیکر امام‌ (ره) در میان اشک و زاری مردم به خاک سپرده می‌شود.

کد خبر 605319

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

ویژگی های افراد دو جنسه یا همان ترانس ها چگونه است ؟