اثر جنگ از بورس رخت بست؟


دنیای‌اقتصاد- عاطفه چوپان : بازار سرمایه در روزهای انتهایی دومین هفته از فروردین تحت‌تاثیر ریسک‌های سیاسی روندی منفی به خود گرفت. تالار شیشه‌ای در آخرین روز معاملاتی هفته با وجود اینکه شروعی صعودی داشت و حتی شاخص‌کل ۱۱هزار واحد هم مثبت شد، اما در ادامه نتوانست این وضعیت را حفظ کند و شاخص‌های بورس در نهایت با کاهش ارتفاع همراه شدند، با این‌وجود به‌نظر می‌رسد ریسک جنگ در بازار از بین رفته باشد و احتمالا بازار در هفته آینده به ریل صعودی خود بازمی‌گردد. اما در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته‌جاری شاخص‌کل بورس اوراق‌بهادار ایران مجموعا ۰.۴۵‌درصد و شاخص هموزن نیز ۱.۳۷‌درصد منفی شدند.

۸۱۱‌میلیارد‌تومان پول از بازار سرمایه خارج شد و ارزش معاملات خرد (سهام و حق‌تقدم) نیز چهارشنبه با افت بیش از ۱۹‌درصدی نسبت به‌روز قبل ۳۴۷۱‌میلیارد ‌تومان بود. در این میان تحلیلگران بیش از هر چیزی به محرک افزایش دلار نیما وزن می‌دهند و معتقدند با وجود ریسک‌های متعدد این اتفاق می‌تواند سودآوری شرکت‌ها را تحت‌تاثیر قرارداده و سرمایه‌های جدیدی را به سمت این بازار جامانده جذب کند.

بهار سبز در انتظار بورس

اثر جنگ از بورس  رخت بست؟

ایمان رئیسی، تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه «بازار سهام، امسال را خوب شروع کرد اما به سبب تعطیلات حجم معاملات پایین بود»، گفت: وضعیت اصلی بازار بعد از تعطیلات مشخص می‌شود و از هفته آینده باید ارزش معاملات را پیگیری کنیم تا ببینیم به چه صورت خواهد بود. روند قیمتی کامودیتی‌ها و افزایش قیمت دلار و به‌تبع آن افزایش نرخ دلار نیما می‌توانند محرک‌های بازار در حرکت بعدی باشند. از طرفی گروه خودرویی نیز در حال تجربه تغییراتی است و از آنجا‌که هرگاه گروه خودرویی حرکتی کرده، کلیت بازار را با خود همراه کرده است به‌نظر می‌رسد این گروه نقش زیادی در حرکت صعودی بعدی بازار سرمایه داشته‌باشد. وی ادامه داد: در حال‌حاضر در گروه‌های مختلف بازار به‌نوعی شاهد چرخش پول هستیم و به‌نظر من می‌توان فروردین خوبی را برای بازار متصور بود و شاخص می‌تواند اعداد مثبتی را در چند هفته پیش‌رو تا پایان فصل بهار شاهد باشد. در بلندمدت نیز به‌نظر می‌رسد وضعیت بازار سرمایه تغییرات مثبتی داشته‌باشد، مخصوصا در گروه‌های کامودیتی‌محور و از آنجا‌که بحث نفت نیز داغ است، به‌نظر می‌رسد با تاثیر بر گروه پالایشی به‌عنوان یکی از گروه‌های لیدر این گروه در نهایت به‌همراه گروه خودرویی بازار را حرکت دهند. این تحلیلگر عنوان کرد: موضوع ریسک سیاسی اخیر نشان‌داد هیجانات این موضوع در بازار سرمایه فروکش کرده و از هفته آینده نیز بازار مطابق با شرایط تحلیلی می‌تواند حرکت کند. در کوتاه‌مدت بحث تغییر نرخ بنزین نیز به‌عنوان یک ریسک مثبت برای بازار مطرح است.

مشکل‌گشای بورس

اثر جنگ از بورس  رخت بست؟

محمد خبری‌زاد، تحلیلگر بازار سرمایه نیز گفت: در حال‌حاضر بازار سهام با ریسک‌های متعددی مواجه است و در این میان هر از گاهی ریسک جنگ نیز به این بازار تحمیل می‌شود، اما شاهد بودیم بازار در واکنش به ریسک سیاسی اخیر واکنش شدیدی نشان نداد و اگرچه منفی شد اما این منفی‌ها زیاد نبود و سهام بزرگ کمی مدیریت شدند؛ این در حالی است که بازارهای موازی مانند سکه، دلار و... مثبت شدند و همچنان بازار سرمایه جامانده‌ترین است و هنوز مشکلات قدیمی از جمله نرخ بهره وجود دارد. وی ادامه داد: در این میان تنها امید بازار به این است که نرخ دلار شرکت‌ها مقداری رشد کند و به‌نظر من چنانچه این اتفاق بیفتد یعنی بانک‌مرکزی از سیاست نرخ نیمای 40هزار‌تومانی کوتاه بیاید، اثرات ریسک‌های سیاسی، مالی، اقتصادی و... تا حدودی خنثی خواهد شد و تا زمانی‌که این اتفاق نیفتد به‌نظر من هر صعودی خیلی کوتاه‌مدت است و نزول‌ها به بهانه‌های مختلف رخ خواهد داد. خبری‌زاد تصریح کرد: به‌نظر من اگر اتفاقات روزهای اخیر هم نبود، بازار به هر حال مثبت نمی‌شد؛ چراکه مشکلات هنوز پابرجاست و به‌رغم اینکه احتمالا گزارش‌های سه‌ماهه زمستان و 12ماهه سال‌1402 گزارش‌های خیلی بهتری نسبت به سایر فصول خواهد بود اما همچنان بازار درگیر این است که دلار نیما فاصله زیادی با دلار بازار آزاد دارد و جذابیت بازارهای موازی بسیار بیشتر است که این نکته بسیار مهمی است؛ چراکه جذابیت بازارهای موازی باعث می‌شود پول جدیدی وارد بازار سرمایه نشود و سهامداران باقی‌مانده در این بازار که سهامداران وفاداری هستند نیز ممکن است عطای این بازار را به لقای آن ببخشند و از این بازار خارج شوند.

این تحلیلگر ادامه داد: در حال‌حاضر این ریسک بسیار سنگینی در بازار است که امیدوارم به‌زودی اتفاقی در این‌خصوص بیفتد تا وضعیت بازار سرمایه مقداری بهتر شود، اما با این وضعیت نیازی به ریسک جنگ نداریم و چنین موضوعی نمی‌تواند اوضاع را بدتر کند چون اوضاع بد هست و باید فکری به حال این موضوع بکنند و اتفاقی برای دلار نیما رخ بدهد تا سودآوری شرکت‌ها رشد کند و بالطبع پول به این بازار بیاید، در غیر‌این‌صورت بازار سرمایه جذابیتی برای سرمایه‌گذاری و ورود پول‌های جدید نخواهد داشت.

کاهش تاثیر جنگ بر بورس

اثر جنگ از بورس  رخت بست؟

ابراهیم سماوی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه با توجه به اتفاقات و مناقشاتی که اخیرا در منطقه و در سوریه رخ‌داد، تنش جدی و کم‌نظیری را در منطقه شاهد بودیم، گفت: در وهله اول اگر نگاهی به بازارهای داخلی داشته باشیم خواهیم دید که دلار در بازار آزاد تا محدوده 63‌هزار و 500‌تومان رشد قیمتی را ثبت و سکه بهار آزادی از محدوده 40‌میلیون‌تومان عبور کرد. طبیعتا وقتی اقتصادی دچار ریسک، مخصوصا از نوع ریسک سیستماتیک می‌شود، نقدینگی به سمت گزینه‌های سرمایه‌گذاری کم‌ریسک که از ریسک‌های سیستماتیک متاثر نیستند مانند دلار و طلا هجوم می‌برند. وی ادامه‌داد: اما در نگاهی ویژه به بازار سهام می‌بینیم که بازار در این دو روز 0.45‌درصد ریزش داشت که این مقدار کاهش مقدار زیادی نبود. در ابتدای این اتفاق و در بازار روز سه‌شنبه دیدیم که بیش از 90‌درصد سهام در رِنج منفی معامله شدند اما این رنج به مرور کاهش یافت و خیلی از سهام در محدوده صفر تابلو قرارگرفتند. ما ریسک‌های سیستماتیک مخصوصا از این جنس را در سال‌های گذشته بارها تجربه کرده و آنقدر جدی نبوده‌اند که بتوانند روند کلی بازار سرمایه را دچار مخاطره کنند. سماوی گفت: روز گذشته نیز ارزش معاملات کمتر از 10 همت بود و مقدار کاهش شاخص نیز مقدار زیادی نبود و همه اینها نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران انتظار ندارند اتفاقات محیرالعقولی با این درگیری‌ها رخ دهد و به همین دلیل جای نگرانی وجود ندارد. پیش‌بینی می‌شود شاخص با کمی کاهش روبه‌رو باشد و اقبال آرام‌آرام به سمت این بازار برگردد، هرچند باید به‌صورت لحظه‌ای اخبار را رصد کرد و منتظر واکنش ایران به این موضوع نیز باشیم.

حتما بخوانید: سایر مطالب گروه اقتصادی

برای مشاهده فوری اخبار و مطالب در کانال تلگرام ما عضو شوید!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته


متن تشکر رسمی از معلم؛ 20 متن متفاوت و جدید