استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود


استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود

رییس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: هم وجه تحقیق و تدریس و هم تعلیم و تدریس در شخصیت استاد مرحوم مجتهدی قوی بود.

استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود

به گزارش ایران اکونومیست، موسی نجفی امروز (دوشنبه) در آیین گرامیداشت مقام استاد کریم مجتهدی به نام یک عمر معلم اظهار داشت: استادان معمولا دو وجه تحقیق و تالیف و تدریس و تعلیم دارند و در یکی از وجوه قوی هستند اما استاد مجتهدی در هر دو وجه بسیار قوی بود و به این دلیل توانست جریان فکری راه بیاندازند.

وی ادامه داد: استاد مجتهدی به دلیل تعلق خاطر زیادی که به فرهنگ ایرانی و اسلامی داشت، مشکل بحران هویت را مد نظر قرار داد.

نجفی گفت: استاد مجتهدی نگاهی عمیق داشت و این نگاه باعث می شد انقلاب و شرایط فعلی را بهتر درک کند. وی معتقد بود می توانیم از فرهنگ خود سوال بپرسیم ولی جواب باید از فرهنگ خودمان باشد.

وی گفت: استاد مجتهدی معتقد بود غرب شناسی واجب و غرب زدگی حرام است.


فلسفه اسلامی از رشد بازمانده است

استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در این مراسم گفت: در مطالعات تطبیقی چند اندیشه یا نظریه علمی با استفاده از روش های مختلف مقایسه می شود تا شباهت و تفاوت های نظریه ها را بشناسیم. معمولا فلاسفه به مطالعه تطبیقی فلسفه هایی که هر کدام به جهان های علمی مختلفی تعلق دارند، علاقه نشان نمی دهند. عده ای معتقدند مقایسه ممکن است ولی سودمند نیست.

حجت الاسلام رضا غلامی ادامه داد: استاد مجتهدی را به عنوان فیلسوف منتقد و نقاد فرهنگ غرب می شناسیم. البته با اینکه خود را متخصص فلسفه غرب می دانست، مطالعات مفصلی در اشراقی و صدرایی داشت و به طور طبیعی بنابراین ساختار فلسفه اسلامی را هم می شناخت.

وی با اشاره به کتاب «فلسفه و فرهنگ» نوشته دکتر مجتهدی گفت: وی در این کتاب فیلسوفان مختلف را از جهان های مختلف گردهم آورده و سخنان آنها را بیان و نقد کرده است.

غلامی گفت: استاد مجتهدی نگاه از بیرون به فلسفه اسلامی داشتند و برداشت های نو و بدیعی از فلسفه اسلامی ارایه داد. در این ارایه گاهی با شوق انگیزی دیدگاه های سهروردی را طرح می کند و همین بدیع نگری به فلسفه صدرایی هم مشاهده می شود.

غلامی گفت: ادامه اقدامات استاد مجتهدی به نفع هر دو فلسفه اسلامی و غرب است و این تلقی از مدرنیستم که در تعارض کامل با سنت است، تلقی درستی نیست و از رویکرد کاریکاتوری به غرب و غرب مدرن نشات می گیرد.

استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود

استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تصریح کرد: مطالعات تطبیقی بیش از همه فرصت رشد فلسفه اسلامی و بازشدن پنجره های تازه به روی فلسفه اسلامی را فراهم می کند و فرصت های نوآوری را در فلسفه اسلامی به وجود می آورد.

وی نتیجه گرفت: فلسفه اسلامی حتی در جهان خود که جهانی آسمانی است و نه جهانی زمینی، از رشد لازم باز مانده است.

غلامی در پایان گفت: حتی نوآوری های علامه طباطبایی در فلسفه به دلیل مواجهه ایشان با جهان فلسفه های غربی است که بعد از ایشان فلاسفه اسلامی چنین مواجهه هایی ندارند و شاهد نوآوری های بیشتر هم نبودیم.

همچنین در این مراسم از ۲۰ عنوان از جدیدترین آثار هیات علمی پژوهشگاه رونمایی شد.


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

عکس نوشته و متن روز جهانی دوقلوها | 25 عکس نوشته و پیامک تبریک روز جهانی دوقلوها