اوج عزاداری در اردبیل با تعزیه/ شبیه‌خوان‌ها از ماتم اربعین گفتند


اوج عزاداری در اردبیل با تعزیه/ شبیه‌خوان‌ها از ماتم اربعین گفتند

اردبیل – همزمان با اربعین حسینی مراسم تعزیه‌خوانی به عنوان آئین سنتی عزاداری در شهر حسینیت اردبیل و سایر شهرها و روستاهای تاریخی این استان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در روز اربعین حسینی عزاداران اردبیلی بار دیگر رسمی چند صدساله را به اجرا درآوردند. رسمی که از کهن‌سالان دیروز تا جوانان امروز در اجرای آن مشارکت داشته و حضور در مراسم تعزیه را عرض ارادتی به امام عاشقان می‌دانند.

آیین شبیه‌خوانی یا تعزیه که با تصویرسازی واقعه دشت نینوا و اسرای کربلا اجرا می‌شود، علاوه بر تجلی عشق و شور حسینی، عاملی برای ماندگاری و نقل سینه‌به‌سینه عاشورا در تاریخ بوده است.

دراین آئین سنتی و هنری عزاداران و عاشقان اهل‌بیت (ع) در نقاط مختلف استان اردبیل و در مناطق شهری و روستایی واقعه دشت نینوا و مصائب اسرای کربلا را به نمایش می‌گذارند.

این آیین نه تنها در آستانه ماه محرم و پیشوازی از آن و نه تنها در دهه اول ماه محرم به ویژه روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی بلکه همه ساله در اربعین حسینی نیز برگزار می‌شود.

تعزیه یا شبیه‌خوانی در اصل نمایشی است برپایه قصه‌ها و روایات مربوط به زندگی و مصائب خاندان پیامبر اسلام و به خصوص وقایع ماه محرم سال ۶۱ هجری در کربلا برای امام حسین (ع) و خاندانش که از گذشته تاکنون سینه‌به‌سینه نقل شده و همچنان زنده و پویا اجرا می‌شود.

آیین‌های سنتی شبیه‌خوانی در اردبیل در میادین و یا مقابل مساجد در سه نوبت سپیده دم، ظهر و شامگاه با شکوه خاصی اجرا می‌شود.

اوج عزاداری در اردبیل با تعزیه/ شبیه‌خوان‌ها از ماتم اربعین گفتند

یکی از کهن‌سالان اردبیلی به خبرنگار مهر گفت: بسیاری از هیئتی‌های محلات شش‌گانه از گذشته و از جوانی در تعزیه مشارکت کرده و نقشی را بر عهده می‌گرفتند.

نورمحمدی تصریح کرد: شبیه‌خوانان در این آیین احوالات و وقایع مربوط به هر کدام از شخصیت‌های برجسته واقعه کربلا از جمله حضرت امام حسین (ع)، حضرت امام سجاد (ع)، حضرت زینب (س)، حضرت قاسم، حضرت ابوالفضل، حضرت رقیه، حضرت علی اصغر، حضرت علی اکبر و حر ابن یزید ریاحی و نیز شخصیت سپاهیان یزید از جمله شمر، ابن زیاد و عمر سعد را با دیالوگ‌هایی خاصی که از سالهای گذشته به یادگار مانده است، اجرا می‌کنند.

یکی از شهروندان اردبیلی نیز با بیان اینکه شبیه‌خوانی یکی از آیین‌های آموزنده و فرهنگ‌ساز اردبیلی‌ها است، اضافه کرد: شبیه‌خوانی می‌تواند به سادگی واقعه عاشورا را به قشر جوان و نوجوان تشریح کند.

علی رحمت‌اللهی با یادآوری شرکت در این آیین از دوران کودکی خود اضافه کرد: ضروری است این آیین به عنوان یکی از مراسمات عزاداری شاخص اردبیل در ترویج فرهنگ عاشورایی به صورت گسترده معرفی می‌شود

آیین شبیه‌خوانی واقعه کربلا و اسرای اهل بیت(ع) که در استان اردبیل سابقه دیرینه دارد همه ساله با تمرین گروه‌های نمایشی شبیه‌خوانی برگزار شده و با فراخواندن شهروندان و رهگذران به شکلی کاملاً مردمی در معابر، خیابان‌ها، میادین و مقابل مساجد اجرا می‌شود.


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

تغییر ساعت کاری ادارات استان اردبیل با هدف مدیریت مصرف برق