معرفی قرص پرکاری تیروئید (کاربی مازول)


قرص کاربی مازول (Carbimazole) از شایع‌ترین داروهای ضدتیروئید است که با...
قرص کاربی مازول (Carbimazole) از شایع‌ترین داروهای ضدتیروئید است که با کاهش میزان تولید هورمون‌های تیروئید به درمان پرکاری تیروئید کمک می‌کند. از آنجاییکه درمان این عارضه طولانی مدت است ممکن است سال‌ها نیاز به استفاده از این دارو داشته باشید. سردرد، تهوع، درد مفاصل، ریزش مو و ناراحتی معده برخی از عوارض مصرف قرص پرکاری تیروئید می‌باشد.
معرفی قرص پرکاری تیروئید (کاربی مازول)

چرا دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید می‌شویم؟

همه چیز زیر سر غده تیروئید در بدن است. زمانیکه این غده نتواند به درستی کار خود را انجام دهد و به وظایف خود که شامل سوخت و ساز و تنظیم ضربان قلب می‌شود درست عمل نکند می‌گوییم فرد مبتلا به کم کاری یا پرکاری تیروئید شده است. اگر این غده میزان هورمونی بیش از آن چیزی که بدن نیاز دارد تولید کند می‌گوییم که فرد دچار پرکاری تیروئید می‌باشد و این قضیه در افراد با کم کاری تیروئید کاملا برعکس است؛ یعنی غده تیروئید هورمونی کمتر از میزان مورد نیاز بدن ترشح می‌کند. نمی‌توانیم به طور قطعی علت ابتلا به این عارضه را مشخص کنیم. عوامل زیادی می‌توانند دخیل باشند. استرس، نوع تغذیه و عوامل ژنتیکی را شاید بتوان برخی از دلایل بروز آن دانست.
معمولا کسانی که دچار کم کاری یا پرکاری تیروئید می‌شوند در ابتدا خود متوجه آن نمی‌شوند و تنها می‌توانند با انجام آزمایش تیروئید و تفسیر آن توسط پزشک به این موضوع پی ببرند. اما اگر بخواهیم به طور موردی به برخی از علائم و نشانه‌های این بیماری اشاره کنیم می‌توانیم بگوییم عدم تمرکز حواس و فراموشی، تغییر در اشتها و اختلال در باروری، کاهش وزن، تعریق و عدم تحمل گرما، تحریک‌پذیری و زودرنجی، تپش قلب، تنگی نفس، ضعف عضلات، قاعدگی نامنظم و مشکلات چشمی برخی از این نشانه‌ها هستند. هر فردی ممکن است یک یا چندین علائم از پرکاری تیروئید را داشته باشد. اگرچه این عارضه در هر سنی می‌تواند رخ دهد اما بیشتر در خانم‌های بالای ۴۰ سال مشاهده می‌شود.

معرفی قرص پرکاری تیروئید (کاربی مازول)


روش‌های درمانی کدامند؟

خوشبختانه برای هر دو مورد کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید داروهای کنترل‌کننده وجود دارد. علاوه بر این در مواردی که بیماری پیشرفته شده باشد درمان‌های دیگری مثل جراحی و درمان با ید رادیواکتیو هم انجام می‌شود.در بیشتر موارد درمان دارویی برای بیماران استفاده می‌شود که بسیار آسان است. کافی است شخص مبتلا به این عارضه هر روز طبق ساعت معینی از قرص تیروئید استفاده کند. پزشک میزان دارو را تعیین کرده و در طول زمان باتوجه به تست‌های آزمایشگاهی که فرد انجام می‌دهد براساس اندازه‌گیری هورمون‌های TSH، T4، T3 خون می‌تواند دوز مصرفی را تغییر دهد. کاربی مازول یکی از داروهایی است که به عنوان قرص پرکاری تیروئید و بمنظور درمان پرکاری تیروئید تجویز می‌شود. به مرور با استفاده از این دارو علائمی که داشته‌اید کمرنگ‌تر شده و رو به بهبودی می‌روند. در ادامه با این دارو بیشتر آشنا می‌شوید.

قرص کاربی مازول چیست؟

قرص کاربی مازول (Carbimazole) از پرمصرف‌ترین داروهای ضدتیروئید است که با کاهش میزان تولید هورمون‌های تیروئید به درمان پرکاری تیروئید کمک می‌کند. از آنجاییکه درمان این عارضه زمان‌بر است ممکن است سال‌ها نیاز به استفاده از این دارو داشته باشید. گاه نیاز است برای درمان پرکاری تیروئید این دارو به همراه سایر داروهای تیروئید تجویز شود.

نام‌های تجاری، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی

نام‌های تجاری
Neo-Mercazole
موارد مصرف درمان پرکاری تیروئید
عوارض کاهش تعداد گلبول‌های سفید خون، سردرد، تهوع، درد مفاصل، ریزش مو، ناراحتی معده
تداخل دارویی داروهای ضدانعقاد خوراکی، داروهای تضعیف‌کننده مغز استخوان


مقدار و نحوه مصرف قرص کاربی مازول به عنوان قرص پرکاری تیروئید

مقدار دقیق دوز مصرفی قرص تیروئید، با توجه به نتیجه آزمایش خون و زیر نظر پزشک مربوطه تعیین می‌گردد. به طور معمول در ابتدای درمان روزانه ۴۰ تا ۴۵ میلی‌گرم از این دارو مصرف می‌شود. این میزان می‌تواند طبق نظر پزشک و در طول زمان به مقدار ۵ الی ۱۵ میلی‌گرم کاهش یابد.

نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید

اگر طی مصرف این دارو با عوارض جدی روبرو شدید مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید. دارو را طبق دستور پزشک مصرف کنید. در صورتیکه به این دارو حساسیت داشتید به پزشک مراجعه و از او بخواهید داروی دیگری برایتان تجویز کند. این دارو نباید در دوران بارداری و شیردهی مصرف شود. در صورت لزوم با نظر پزشک مصرف شود. هرگز دارو را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید. قبل از مصرف کاربی مازول فهرست تمام داروهای مصرف خود را در اختیار پزشک قرار دهید. در صورتیکه سابقه ابتلا به بیماری‌های کبدی و یا اختلالات خونی را داشته‌اید پزشک را مطلع سازید. طی مصرف این دارو نباید از غذاهایی که میزان ید بالایی دارند استفاده کرد. در صورت بروز علایمی مثل تب، گلودرد و بثورات جلدی سریعا باید به پزشک مراجعه شود. دارو باید هر روز در ساعت مشخص مصرف شود. توصیه می‌شود از خوردن موادی که باعث بالا رفتن سوخت و ساز بدن می‌شود (مثل کافئین و شکر) خودداری کنید. معرفی قرص پرکاری تیروئید (کاربی مازول)

توصیه‌ها و مراقبت‌های پرستاری

مصرف این دارو در کودکان نیاز به کاهش دوز دارد. کنترل منظم تعداد سلول‌های خونی و همچنین آزمایشات منظم برای آگاهی از کارکرد غده تیروئید در طی مدت درمان با این دارو، مخصوصا در افراد سالمند ضروری و لازم می‌باشد.
چنانچه مبتلا به کم کاری یا پرکاری تیروئید می‌باشید بهتر است برای آگاهی از روش‌های درمانی این عارضه به لینک‌های زیر رجوع کنید.

بیشتر بدانید:

علائم کم کاری تیروئید چیست و چگونه درمان می‌شود؟

روش های درمان کم کاری تیروئید چیست؟

علائم پرکاری تیروئید چیست و چگونه درمان می‌شود؟

امیدواریم از این مطلب استفاده کافی را برده باشید. خواهشمندیم درصورتیکه تجربه مصرف این دارو را داشته و دیدگاهی در این‌باره دارید با دیگر خوانندگان مجله "ستاره" در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.