همهچیز دربارۀ خواص شلیل و مضراتش
شلیل از جمله میوههاییست که بسیار خوشمزه و آبدار بوده و به خانوادۀ هلو تعلق دارد. معمولاً به رنگهای قرمز و سفید یافت میشود. هماکنون چین بزرگترین تولیدکنندۀ شلیل است. این میوه دارای خواص فراوانی برای سلامتی بدن است، درنتیجه تصمیم گرفتیم در مجلۀ روزچین به بررسی خواص شلیل و مضرات آن بپردازیم. ویتامینها...
شلیل از جمله میوههاییست که بسیار خوشمزه و آبدار بوده و به خانوادۀ هلو تعلق دارد. معمولاً به رنگهای قرمز و سفید یافت میشود. هماکنون چین بزرگترین تولیدکنندۀ شلیل است. این میوه دارای خواص فراوانی برای سلامتی بدن است، درنتیجه تصمیم گرفتیم در مجلۀ روزچین به بررسی خواص شلیل و مضرات آن بپردازیم.
ویتامینها و ترکیبات مفید شلیل
شلیل دارای ویتامینهای A و C است. همچنین دارای پروتئین، پتاسیم، فیبر و مقدار کمی منیزیم و آهن است (مقالۀ معرفی مواد غذایی آهندار را بخوانید).
برای کاهش چربی خون چه بخوریم؟
آیا با 15 ماده غذایی قاتل چربی خون آشنا هستید؟
اگر به دنبال راهی بیدردسر برای کم کردن کلسترول خون هستید این کتاب الکترونیکی برای شماست
کافی است نشانی ایمیل خود را در فرم زیر وارد کنید تا یک نسخه از این کتاب ارزشمند را رایگان برای شما بفرستیم
خواص شلیل
به دلیل دارابودن فیبر فراوان برای سلامت معده و هضم مفید بوده و سیستم گوارش را تقویت میکند، درنتیجه مصرف شلیل برای درمان دردهای شکمی، نفخ و تهوع که از علائم کمبود فیبر در بدن هستند مؤثر است. فیبر موجود در شلیل باعث بهبود فعالیت روده شده و از بروز یبوست پیشگیری میکند. شلیل از بهترین میوهها برای سلامت قلب است. شلیل حاوی مقادیر فراوان فیبر و پتاسیم است که هر دو برای سلامت قلب حیاتی بوده و پمپاژ قلب را بهبود میبخشند. فیبر موجود در این میوه کلسترول خون را جذب کرده و در کاهش چربی خون مؤثر است. شلیل از میوههای کمکالری (هر شلیل متوسط ۶۳ کالری دارد) با فیبر فراوان است، درنتیجه برای چربیسوزی و کاهش وزن عالی است. مصرف شلیل باعث سمزدایی بدن شده و شاخص توده بدنی را کاهش میدهد. طبق مطالعات انجامشده، میوههایی مانند شلیل دارای ترکیباتی هستند که با بیماریهای مرتبط با چاقی (مانند دیابت و مشکلات قلبی) مبارزه میکنند. پتاسیم موجود در شلیل باعث تعادل PH خون شده و سطح فشار خون را کنترل میکند. شلیل حاوی منیزیم است که خاصیت آرامبخشی دارد، درنتیجه برای کاهش استرس و اضطراب بسیار مفید است. مصرف این میوه به دلیل وجود مواد مغذی و فیبر فراوان، عملکرد کلیه را بهبود بخشیده و آنها را تمیز میکند. خاصیت آنتیاکسیدانی شلیل علائم التهاب مفاصل را کاهش میدهد. جالب است بدانید خاصیت آنتیاکسیدانی یک شلیل متوسط ۲۰ درصد بیشتر از ۱۰۰ میلیلیتر چای سبز است و ویتامین A و C و پتاسیم موجود در شلیل دو برابر هلو است. به دلیل دارابودن منیزیم برای افرادی که مشکل بیخوابی دارند مفید است. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، منیزیم اعصاب را آرام کرده و ویتامین C از عفونت دستگاه تنفسی پیشگیری میکند، به همین دلیل شلیل برای درمان برونشیت و سرفه هم مفید است. ویتامین C و دیگر ترکیبات خاص موجود در شلیل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. ویتامین A و بتاکاروتن موجود در این میوه از آسیبهای چشمی جلوگیری کرده و بینایی را بهبود میبخشد. شلیل حاوی مقدار کمی آهن است که تا حد کمی در پیشگیری و درمان کمخونی مؤثر است، اما خاصیت اصلی آن به دلیل وجود ویتامین C فراوان این میوه است که باعث جذب بهتر آهن مواد غذایی شده و بهطور مؤثری از ابتلا به کمخونی جلوگیری میکند. شلیل با شاخص گلوکز ۴۳ از میوههای بیخطر برای دیابتیها محسوب شده و با سندرم متابولیک که از اختلالات رایج دیابت است، مبارزه میکند.هشدار: در نتایج برخی مطالعات، شلیل از مواد غذایی مضر برای افراد دیابتی معرفی شده است، بنابراین توصیه میشود در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.
هیپوکالمی از اختلالات ناشی از کمبود پتاسیم در بدن است که باعث مشکلات عضلانی و آریتمی قلب میشود. شلیل منبع غنی پتاسیم است و برای عملکرد درست عصب، سلولها، عضلات، تولید پروتئین و… مفید است. فیبر موجود در شلیل باعث بهبود عمل هضم در زنان باردار شده، جذب مواد مغذی را افزایش داده و از بروز یبوست، نفخ و گاستریت دوران بارداری پیشگیری میکند.هشدار: خانمهای باردار باید قبل از مصرف شلیل آن را خوب شسته تا سموم و انگلهای مضر آن که از عوامل بروز بیماریهای لیستریوسیس و توکسوپلاسموز هستند، از بین بروند.
پتاسیم موجود در شلیل از گرفتگی عضلات پیشگیری کرده و با تولید پروتئین، انرژی بدن را تأمین میکند. شلیل به جوانسازی و نرمکنندگی پوست کمک میکند. ویتامین C تولید کلاژن پوست را افزایش داده، درنتیجه باعث کاهش علائم پیری پوست از جمله چین و چروک و خطوط ناخوشایند میشود. ویتامین C موجود در شلیل برای بازسازی سلولهای جدید پوست و ترمیم سریع زخمها مفید است. مواد مغذی موجود در شلیل ریشه موها را تقویت کرده و رشد آن را افزایش میدهد.مضرات شلیل
اغلب اوقات شلیل آلوده به آفتکشها و سموم است پس در دوران بارداری و شیردهی باید به این مسئله توجه ویژه داشت. مصرف شلیل در برخی افراد باعث بروز واکنشهای آلرژیک مانند خارش دهان و گلو، تورم لبها، پلک و صورت، تهوع، اسهال، درد معده و آبریزش بینی میشود. بنابراین باید در مصرف آن دقت کرد. شدیدترین نوع آلرژی به شلیل نوعی بیماری به نام آنافیلاکسیست که باعث بیثباتی قلب، مشکلات جدی تنفسی و در برخی موارد منجر به مرگ میشود. هسته شلیل حاوی مقادیری سیانوژن است که بعد از مصرف به سیانور تبدیل میشود بنابراین مصرف بیشازحد آن ممکن است باعث بروز مسمومیت شود. مصرف شلیل در کودکان ممکن است باعث بروز حالت خفگی شود.نکات مهم برای خرید و نگهداری شلیل
گوشت شلیل رسیده مایل به رنگ قرمز و زرد است اما شلیل کال به رنگ سبز است. بهتر است شلیل بعد از خرید مصرف شود، اما میتوان شلیل شستهشده را هم برای مدتی در یخچال نگهداری کرد. شلیل هم مانند سیب و موز بعد از برداشت، مراحل تکاملش ادامه پیدا میکند، پس اگر شلیلهای شما کال است برای رسیدن آن را داخل کیسههای کاغذی و در دمای اتاق نگهداری کنید. شلیلها در سایز کوچک، بسیار معطر هستند.تفاوت شلیل و هلو
قدمت کشت و برداشت شلیل به بیش از دوهزار سال پیش باز میگردد. برخلاف باور بسیاری از مردم، شلیل حاصل پیوند درخت آلو و هلو نیست، بلکه درخت هلو در طول تاریخ جهش پیدا کرد و ژن مسئول کُرکدارشدن پوست هلو مغلوب شده و شلیل به وجود آمد.
بررسی خواص شلیل و مضرات آن به پایان رسید. اگر به مطالعۀ خواص میوهها علاقهمند هستید، خواندن مقالههای زیر را به شما پیشنهاد میکنیم:
همهچیز دربارۀ زردآلو
خواص و مضرات توتفرنگی
خواص میوهها؛ گلابی
همهچیز درباره طالبی و خواص آن