کاربردهای چند ماده پرمصرف در زندگی روزانه
کاربردهای چند ماده پرمصرف در زندگی روزانه هر ایرانی به قدری چشمگیر و تاثیر گذار است، که شما را متعجب خواهد کرد. مادههای پرمصرفی مانند سوختهای فسیلی، مواد شوینده، داروها، نوشت افزار، شکلات و... کاربردهای زیادی در زندگی روزمره یک فرد ایرانی دارند.
۱. سوختهای فسیلی
در قرن بیستم، افزایش زیادی در مصرف سوختهای فسیلی در صنایع مختلف به وجود آمده است. هواپیماها، کشتیها، خودروها و بیشتر سیستمهای مبتنی بر انرژی سوختی از سوختهای فسیلی مانند بنزین، نفت و گازوئیل استفاده میکنند.
در صنایع جنگی و دفاعی نیز، متخصصان از سوخت فسیلی برای پرتاب موشکها و راکتها یا به پرواز درآوردن پهپادها بهره میگیرند. سه نوع سوخت فسیلی اصلی وجود دارد که عبارتند از: ذغال سنگ، نفت و گاز طبیعی. بنزین و گازوئیل از مشتقات نفت هستند.
فواید و کاربردها:
۲. مواد شوینده
هر جا صحبت از نظافت به میان بیاید، مواد شوینده کاربرد خواهند داشت؛ شستن ظروف با مایع ظرفشویی، شستن دستها با مایع دستشویی، استحمام با شامپو و صابون، شستشوی لباسها با پودر لباسشویی، تمیز کردن سطوح مختلف با مواد پاک کننده و سفید کننده و .... شاید استفاده از این مواد شوینده عوارضی برای ریه و پوست داشته باشد، اما در زندگی آپارتمان نشینی جایی که دستشویی و حمام از نور آفتاب بهرهمند نیست، باید از مواد شوینده استفاده کنیم، چراکه تاریکی محل خوبی برای رشد باکتریهاست.
۳. داروها
امروزه، استفاده از داروها و مکملهای غذایی تا حد زیادی افزایش پیدا کرده است. یک سرماخوردگی ساده یا تب یا گرفتگی عضله به دارو نیاز دارد. با اینکه داروها دارای عوارض مختلفی هستند، اما در هر صورت سرعت درمان را افزایش میدهند. زندگی آپارتمان نشینی، تغذیه ناسالم و مصرف فستفودها باعث شده تا بدن ما از ویتامینهای ضروری بیبهره بماند. ویتامینها تاثیر زیادی در بهبود گوارش، عملکرد مغز، سلامت پوست و ... دارند. مصرف مکملهای شیمیایی به عنوان یک داروی کمکی برای رفع کمبود ویتامینها ضروری است.
سرانه مصرف دارو در ایران سه برابر استاندارد جهانی است. این درحالی است که ۲۰ درصد کل داروهای مصرفی در ایران به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف میشود. سالانه بیش از ۱۰ هزار مورد عارضه ناشی از مصرف نادرست دارو گزارش میشود.
لیست ۱۰ داروی پرمصرف کشور به ترتیب زیر است:
۲. سفیکسیم: درمان طیف وسیعی از بیماریهای عفونی باکتریایی مثل عفونتهای تنفسی
۳. آموکسی سیلین: درمان بسیاری از عفونتها مانند عفونت گوش میانی و سینوزیت
۴. آلبومین: درمان فوری کم حجمی خون همراه یا بدون شوک
۵. ایمیون گلبولین: ایجاد ایمنی انتقالی علیه بیماری هاری همراه با واکسن هاری در درمان بعد از تماس
۶. آموکسی کلاو: سینوزیت، عفونت گوش میانی و عفونت مجاری تنفسی و ... .
۷. سوماتروپین: درمان کوتاهی قد ناشی از کمبود هورمون رشد
۸. ایمی پنم: درمان طیف وسیعی از بیماریهای عفونی باکتریایی مثل عفونتهای تنفسی
۹. فیلگراستیم: این دارو مغز استخوان را وادار به تولید گلبولهای سفید خون میکند و بدین ترتیب از خطر عفونت میکاهد
۱۰. متفورمین: کاهنده قند خون در درمان دیابت نوع دو
۴. نوشت افزار
نوشتن یکی از ارزشمندترین فعالیتهای بشر از گذشته تا به امروز بوده است و کاغذ پرمصرفترین ماده در زندگی دانش آموزان و معلمان است. یک دانش آموز هر روز باید تمرینات را در دفتر خود یادداشت کند و معلمها نمرات را درون یک لیست کاغذی درج میکنند، حتی کارنامه پایان ترم نیز کاغذی است. خودکار و مداد نیز همیشه و همه جا به کار میآیند. نه تنها در زندگی روزمره دانشآموزان بلکه کارکنان دولت مانند کارمندان بانک نیز باید از نوشت افزار مناسب استفاده کنند.
مداد اولین بار توسط فرانسویها اختراع شد. اگرچه مداد ابزار خوبی برای نوشتن بود، اما به ثبت دائمی موارد نگارش شده با عنصر گرافیت کمعمری که در بطن آن به کار گرفته شده بود هیچ اطمینانی نبود. خودکارهای مدرن اولین بار در زمان جنگ جهانی دوم معرفی شدند. با استفاده از آنها نوشتار سادهتر میشد و در عین حال ابزار نوشتن طول عمر بیشتری داشت.
۵. شکلات
بر اساس آمارها ایرانیها سالانه ۱/۳ میلیون تن شکلات میخورند. کاکائو خوشمزهترین خوراکی روی کره زمین است. مصرف این ماده غذایی به قدری زیاد است که دانشمندان تخمین زدهاند در طی سالهای آینده دیگر هیچ کاکائویی برای روی زمین وجود نخواهد داشت. بوی شکلات باعث افزایش امواج مغزی میشود که بسیار آرامش دهنده هستند. شکلات دارای اثر ضد باکتریایی روی دهان است که در مقابل پوسیدگی دندانی محافظت میکند. شکلات تلخ به بازگشت انعطافپذیری رگهای خونی کمک میکند و همچنین از چسبیدن گلبولهای سفید به دیوارههای رگها پیشگیری میکند.
سایر خواص شکلات:
۶. چای
آمارهای سازمان چای کشور نشان میدهد که سرانه مصرف چای برای هر ایرانی سالانه ۱.۵ کیلوگرم است. چای یکی از پرمصرفترین مواد در زندگی ایرانیهاست. چای نوشیدنی محبوب هر ایرانی است. بیشتر ایرانیها پس از نوشیدن یک لیوان چای نفس راحتی میکشند و خستگی را از تن بیرون میکنند. کودکان هر روز صبح پس از خوردن یک لیوان چای راهی مدرسه میشوند. این نوشیدنی برای رفع تشنگی بسیار مفید است. افرادی که در آستانه میانسالی با بالارفتن سن دچار اضافه وزن و چاقی میشوند نیز میتوانند از چای سبز برای پیشگیری از این بحران کمک بگیرند. چای سیاه حاوی ترکیبی به نام تانین است که جلوی خونریزی زخم ھای و بریدگی ھای باز رو میگیرد. بر خلاف آب، نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین، به برطرفکردن آثار زیانبار غذاهای چرب کمک میکند و موجب احساس راحتی در معده میشود. همچنین چای بهخاطر حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیرهایی که در آن تجمع یافتهاند، پاک میکند و انسدادهای مجاری بدن را باز مینماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف میکند. نوشیدن چای، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است؛ پس به دفع مواد زائد کمک میکند.
۷. نان
نان برکت سفرههای ایرانی است. به خاطر همین اعتقاد است که به عنوان یکی از مواد پرمصرف در زندگی شناخته میشود. میانگین سرانه مصرف نان در کشور ۱۵۰ کیلوگرم است. سرانه مصرف نان در دنیا حدود ۲۵ کیلوگرم و به روایتی دیگر ۵۰ کیلوگرم است که این نشان میدهد نسبت میانگین مصرف نان در ایران بیش از ۳ برابر دنیاست. جویدن آن جهت رفع کندى دندان مؤثر است. نان گندم، جو و برنج که با شکر و بدون روغن پخته باشند به خوبی هضم میشود. خوردن کمى نان خشک در طول روز جهت بهبودی زخم یا ورم معده موثر است.
۸. برنج
برنج علفی یکساله مخصوص مناطق گرم و پر آب است. معروف است که از نظر شرائط اقلیمی محل رویش برنج باید سر در آتش و پا در آب باشد. برگهای آن باریک، دراز و نوک تیز و گلهای آن به صورت سنبلکهایی با دم کوتاه در اطراف محور گل دهندۀ گیاه ظاهر میشود. میوۀ آن به شکل خوشهای متشکل از سنبلکها در انتهای ساقه در میآید. در بعضی از انواع برنج، خوشه برنج دارای ریشک است و در مورد بعضی از انواع آن بدون ریشک هستند. در هر سنبلک سه گل وجود دارد که یکی از گلها که در راس واقع شده کامل و بارور و دو گل دیگر که در طرفین آن قرار دارند عقیم هستند. میوه را که یک دانۀ برنج در آن قرار داردشلتوک مینامند.
خاکستر کاه و ساقههای برنج چسبناک برای ریختن روی زخم و التیام و اگر در آب مخلوط شود مایع حاصله برای رفع تشنگی و التیام بواسیر مفید است. جوشاندۀ ریشهها و ساقههای زیر زمینی برنج در مواردی برای ترشح ادرار تجویز میشود.
۹. نمک
نمک یکی از مواد غذایی ضروری برای بدن است و به عملکرد صحیح بدن و مغز کمک میکند. اما مصرف زیاد نمک میتواند خطرات بیشماری را برای بدن داشته باشد. این خطرات در افرادی که فشار خون بالایی دارند، به مراتب بیشتر است. مصرف زیادی نمک باعث بیماریهای فشار خون، سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و بیماری کلیوی میشود.
فواید نمک برای بدن
۱. بیشترین اثر مفید نمک، ثابت کردن ضربان غیر عادی قلب است و به تنظیم فشار خون میکمک میکند.
۲. خارج کردن اسیدیته زیادی که در بدن به وجود آمده است.
۳. حفظ تعادل مقدار قند خون.
۴. فراهم ساختن انرژی لازم برای بدن.
۵. کمک به عملکرد صحیح سلولهای عصبی.
۶. جذب مواد مغذی.
۷. صاف و نرم کردن حنجره و جلوگیری از چسبناک شدن مخاط که معمولا در تنگی نفس دیده میشود.
۸. برای بیماری زکام و سینوزیت بسیار مفید است.
۹. نمک یک آنتی هیستامین طبیعی است.
۱۰. جلوگیری گرفتگی عضلانی.