فشار خون بالا مهمترین عامل مرگ در ایران سن امید به زندگی در مردان و زنان ایرانی به همراه آمار عوامل مرگ و میر در ایران .
در تمام کشورهای دنیا برای دستیابی به شاخص سلامت بهتر برای درمان مردم تحقیقاتی انجام میگردد .
در ایران نیز تحقیقاتی در این زمینه انجام شده است که در آنها سلامت مردم ایران مورد تحلیل قرار گرفته و از اطلاعاتی جالب خبر میدهد .
مهمترین عامل مرگ در ایران ، فشار خون بالا اعلام شده و همچنین طبق تحقیقات انجام شده در سال 1396 سن امید به زندگی مردان 75/5 و برای زنان 79/4 تعیین شده است .
معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت شایعترین عامل مرگ و بیماری در ایران را اعلام کرد.
ملکزاده با اشاره به اینکه مطالعه، برای نخستین بار، نرخ جمعیت در ۱۹۵ کشور مورد بررسی را اعلام کرده است، گفت: ایران با جمعیت ۸۲٫۲ میلیون نفر، دارای سرانه درآمد ناخالص ملی ۱۷٫۵ هزار دلار، نرخ باروری ۱٫۷ و متوسط سالهای تحصیل ۷٫۸ سال است.
معاون تحقیقات وزیر بهداشت، سن امید به زندگی در ایران در سال ۹۶ را برای زنان ۷۹٫۴ و برای مردان ۷۵٫۵ سال اعلام کرد و گفت: این در حالی است که سن امید به زندگی مورد انتظار و پیشبینیشده برای زنان ایران در سال گذشته، ۷۷ و مردان ۷۰ سال بود که این نشان از پیشرفت سریعتر ایران در دستیابی به شاخص جهانی افزایش سن امید به زندگی بهویژه بین زنان دارد.
بهگفته وی، سن امید به زندگی زنان ایرانی در سال ۹۶، در مقایسه با ۲۷ سال پیش ا ز آن (سال ۶۹)، بیش از ۹ سال و در مردان ۱۰ سال افزایش یافته است.
استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به روند مرگومیر کودکان ایرانی (یک مرگ بهازای ۱۰۰۰ تولد)، شمار مرگ کودکان زیر ۵ سال کشور را در حال حاضر، ۱۴ مورد در هر یکهزار تولد اعلام کرد و گفت: ۲۷ سال پیش، شاهد مرگ بیش از ۶۴ کودک زیر ۵ سال بهازای یکهزار تولد بودیم.
ملکزاده خاطرنشان کرد: روند مرگ کودکان زیر یک سال ایرانی نیز نشان میدهد درحالی که در سال ۶۹، مرگ ۵۰ کودک زیر یک سال بهازای ۱۰۰۰ تولد گزارش شده، در سال ۲۰۱۷ این رقم به ۱۲ مرگ رسیده است.
وی یادآور شد: مرگومیر کودکان زیر یک سال و زیر ۵ سال ایرانی در سال ۶۹ بیش از عدد مورد انتظار بوده است اما در سال گذشته، مرگومیر کودکان، حتی کمتر از عدد پیشبینیشده بوده و دراینباره ایران به پیشرفتهای بسیار خوبی دست یافته است.
مجری بزرگترین مطالعه کوهورت خاورمیانه و شمال آفریقا در ایران، در ادامه، فهرستی از علل مهم مرگومیر در ایران طی ۱۰ سال گذشته و روند تغییرات (افزایش یا کاهش) هر یک از این را علل ارائه کرد و گفت: بیماریهای قلبی عروقی با ۲۷ درصد افزایش، سکته مغزی با ۱۹ درصد افزایش، آلزایمر با ۱۰۳ درصد افزایش، صدمات جادهای با ۳۱ درصد کاهش، بیماریهای قلبی ناشی از فشار خون بالا با ۵۵ درصد افزایش، دیابت با ۷۶ درصد افزایش، بیماریهای مزمن انسدادی ریوی با ۴۰ درصد افزایش، بیماریهای مزمن کلیوی با ۵۶ درصد افزایش، اختلالهای نوزادی با ۶۰ درصد کاهش، بیماریهای عفونی دستگاه تنفسی با ۰٫۶ درصد افزایش، نواقص مادرزادی با ۵۴ درصد کاهش مهمترین علل مرگ در ایران را تشکیل میدهند.
رییس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، شمار مرگومیر هر دو جنس در جهان طی سال ۲۰۱۷ را ۵۶ میلیون (۳۰٫۵ میلیون مرد و ۲۵٫۵ میلیون زن) برشمرد و با اشاره به سهم ۲٫۹ میلیون نفری خاورمیانه از این تعداد مرگ در سال ۲۰۱۷ (۱٫۷ میلیون مرد و ۱٫۲ میلیون زن)، افزود: در سال گذشته، ۳۸۰ هزار مرگ برای ایران شامل ۲۲۰ هزار مرد و ۱۶۰ هزار زن ثبت شده است.
ملکزاده با تأکید بر افزایش طبیعی شمار سالانه مرگها در کشور، درباره روند مرگومیر استانداردشده سنی در ایران طی سالهای ۶۹ تا ۹۴ گفت: آنچه در بررسی روند مرگهای یک کشور مهم تلقی میشود «شاخص مرگومیر استانداردشده سنی» (یک مرگ بهازای هر ۱۰۰ هزار نفر) است که بررسی سالهای یادشده نشان میدهد میزان مرگومیر استانداردشده سنی در ایران بسیار کاهش یافته و این کاهش در کل جهان و خاورمیانه نیز رخ داده است.
معاون تحقیقات وزیر بهداشت، درباره عوامل خطری که علل مرگ و ناتوانی در ایران را شکل میدهند، گفت: همان طور که بر اساس نتایج مطالعات مهم ملی و جهانی بارها هشدار دادهام، فشار خون بالا در ایران، مهمترین عامل خطر مرگ و ناتوانی در ایران است. فشار خون بالا در سال ۸۶، سومین عامل خطر مرگ و ناتوانی در ایران بوده است که با افزایش ۲۴ درصدی طی ۱۰ سال گذشته، اکنون به رتبه نخست رسیده است.
به گفته وی، ۲۸ درصد ایرانیان بالای ۱۸ سال مبتلا به فشار خون بالا هستند که سهم زنان بیشتر است. همچنین نیمی از ایرانیان بالای ۵۵ سال مبتلا به فشار خون بالا میشوند.
ملکزاده در خصوص عامل مرگ و میر در ایران یادآور شد: فشار خون بالا، طی ۲۵ سال گذشته در ایران، ۳۹ درصد افزایش یافته و در سال ۹۵، ۴۴ هزار مرگ بر اثر فشار خون بالا رخ داده است. نکته مهم دیگر آن که ۳۳ درصد مرگ و میرهای قلبی عروقی به علت فشار خون بالا رخ میدهد و ۹۲۶ هزار سال عمر ایرانیها در سال ۹۵ با ناتوانیهای ناشی از فشار خون بالا از دست رفته است.
سرپرست مطالعه بزرگ کوهورت گلستان، با ابراز نگرانی شدید از این وضعیت تأسف بار خاطرنشان کرد: فاجعه بزرگتر آن که ۶٫۵ میلیون ایرانی مبتلا به فشار خون بالا از ابتلای خود به این عامل خطر بیماریهای کشنده و ناتوان کننده (سکتههای قلبی، سکتههای مغزی، نارساییهای مزمن کلیوی و…) بیاطلاع هستند. چنانچه مطالعه ۵۰ هزار نفره کوهورت گلستان نیز نشان داده است که تنها ۱۸ درصد افراد مبتلا به فشار خون بالا از بیماری خود آگاهی داشتند؛ تنها نیمی از مبتلایان آگاه، فشار خونشان تحت درمان بوده و از افراد تحت درمان نیز تنها ۲۶ درصد فشارخونشان کنترل شده است.