طرز تهیه مسقطی ژلهای بسیار خوشمزه
مسقطی ژلهای نوعی شیرینی نرم و خوش عطر است که طرفداران زیادی دارد و اغلب به عنوان دسر مورد استفاده قرار میگیرد. ماده اصلی این شیرینی نشاسته گل سفید است که با گلاب و ژله در رنگها و طعمهای مختلف مزه دار میشود.
مسقطی جزو سوغات بعضی از شهرهای ایران مانند بندرعباس، کازرون، لار و گراش به شمار میآید. نشاسته، شکر، گلاب، هل، روغن و زعفران مواد مورد استفاده در تهیه این شیرینی هستند. در ادامه با طرز تهیه این دسر لذیذ آشنا میشوید.
طرز تهیه مسقطی، مانند حریره نشاسته است؛ با این تفاوت که زمان بیشتری برای پختن لازم دارد تا پس از سرد شدن بتواند حالت کشسانی به خود بگیرد. مسقطی را میتوانید با افزودن رنگهای خوراکی به هر رنگی که دوست دارید درست کنید، ولی از آنجا که در تهیه مسقطی ژلهای از پودر ژله استفاده میشود، نیازی به افزودن رنگ خوراکی نیست. با استفاده از پودر ژله در طعمها و رنگهای مختلف میتوانید نوعی شیرینی خوشمزه و متنوع درست کنید.
مواد لازم برای تهیه مسقطی ژلهای برای ۶ نفر ارائه شده است. زمان آماده سازی مواد اولیه ۱۵ دقیقه و زمان پخت نیز حدود ۱۵ دقیقه خواهد بود.
مواد لازم
پودر ژله با طعم دلخواه ۱ بسته
شکر ۱ لیوان
نشاسته ۱/۲ لیوان
آب سرد ۱.۵ لیوان
گلاب ۱/۲ لیوان
پودر نشاسته، پودر نارگیل یا پودر قند به میزان لازم
گردوی خرد شده، خلال پسته یا بادام به میزان لازم
دستور تهیه:
نشاسته را در ظرفی ریخته، آب سرد را به آن اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا نشاسته کاملا در آب حل شود. دقت کنید آبی که برای حل کردن نشاسته استفاده میکنید حتما آب سرد باشد.
نشاسته حل شده در آب را از یک صافی یا پارچه حریر نازک عبور دهید تا اگر ناخالصی در آن وجود دارد گرفته شود.
پودر ژله و شکر را به محلول نشاسته اضافه کنید و مخلوط را روی حرارت ملایم قرار دهید.
مخلوط را مرتب هم بزنید تا شروع به جوشیدن کرده و غلیظ شود.
در انتها گلاب را اضافه کنید تا بوی آن حفظ شود.
مراقب باشید مسقطی، بیش از حد غلیظ نشود، چون پس از سرد شدن سفت خواهد شد. در حدی که بتوانید با قاشق روی آن خط بیندازید کافی است.
کف یک ظرف یا سینی مناسب را با سلفون بپوشانید، وقتی مسقطی به غلظت مناسب رسید آن را در ظرف بریزید و حدود ۷-۶ ساعت در یخچال قرار دهید تا بسته و سفت شود.
پس از اینکه مسقطی آماده شد، آن را از یخچال خارج کرده و با یک چاقوی تیز آن را به صورت لوزی برش بزنید یا از قالب مورد نظر برای شکل دادن به آن استفاده کنید.
تکههای مسقطی را در پودر نشاسته، پورد قند یا پودر نارگیل بغلتانید و در ظرف سرو بچینید.
میتوانید پودر نارگیل را در یک سینی ریخته و تکههای گردو را در پودر نارگیل فرو برید. سپس روی هر تکه گردو، با قاشق از مایه مسقطی بریزید و سینی را در یخچال قرار دهید. پس از بستن، مسقطیها را برگردانید و در ظرف سرو قرار دهید.
در صورت تمایل میتوانید مسقطی را در ظروف تک نفره دست کنید و روی آن را با گردو، خلال پسته یا بادام تزیین کنید.
نکته: پس از قرار دادن نشاسته روی حرارت آن را مرتب هم بزنید، در غیر اینصورت نشاسته ته میگیرد و گلوله میشود.
سایر خواص نشاسته چیست؟
نشاسته نوعی پلی ساکارید گیاهی است که در ریشه، جوانه و دانههای گیاهان ذخیره میشود. این ماده غذایی در صنایع غذایی کاربردهای زیادی دارد و در هر محصولی نوعی نشاسته خاص استفاده میشود. ماده اولیه انواع سیروپ، گلوکز، دکستروز و دکسترین نشاسته است. همچنین در تهیه فالوده به عنوان ماده اصلی به کار میرود و از اثر غلظت دهندگی آن برای افزایش ثبات سیستمهای کلوئیدی استفاده میشود. نشاسته در نانوایی به عنوان بهبوددهنده پخت، در انواع سس برای حفظ امولسیون سرکه و روغن و جلوگیری از دو فاز شدن آن، در بیسکوییت و کراکر برای حفظ تردی محصول، در پخت کیک برای جلوگیری از چسبیدن خمیر به قالب و در انواع سوپ به عنوان غلظت دهنده کاربرد دارد؛ بنابراین نشاسته در بسیاری از صنایع غذایی مانند سوسیس و کالباس، بیسکوییت، کیک، کاکائو، بستنی، فالوده، آدامس، پاستیل، قهوه و انواع سس یکی از پرکابردترین مواد اولیه محسوب میشود.
مسقطی ژلهای نیز یکی از فراوردههای نشاسته گندم است که به عنوان نوعی شیرینی خوشمزه و سالم در میان کودکان نیز بسیار محبوب است. این شیرینی را به راحتی و در زمان کوتاهی میتوان در منزل درست کرد و به عنوان نوعی دسر پس از غذای اصلی مورد استفاده قرار داد و یا همراه با نوشیدنیهایی مانند چای به عنوان میان وعده سرو کرد.
طرز تهیه مسقطی، مانند حریره نشاسته است؛ با این تفاوت که زمان بیشتری برای پختن لازم دارد تا پس از سرد شدن بتواند حالت کشسانی به خود بگیرد. مسقطی را میتوانید با افزودن رنگهای خوراکی به هر رنگی که دوست دارید درست کنید، ولی از آنجا که در تهیه مسقطی ژلهای از پودر ژله استفاده میشود، نیازی به افزودن رنگ خوراکی نیست. با استفاده از پودر ژله در طعمها و رنگهای مختلف میتوانید نوعی شیرینی خوشمزه و متنوع درست کنید.
مواد لازم برای تهیه مسقطی ژلهای برای ۶ نفر ارائه شده است. زمان آماده سازی مواد اولیه ۱۵ دقیقه و زمان پخت نیز حدود ۱۵ دقیقه خواهد بود.
مواد لازم
پودر ژله با طعم دلخواه ۱ بسته
شکر ۱ لیوان
نشاسته ۱/۲ لیوان
آب سرد ۱.۵ لیوان
گلاب ۱/۲ لیوان
پودر نشاسته، پودر نارگیل یا پودر قند به میزان لازم
گردوی خرد شده، خلال پسته یا بادام به میزان لازم
دستور تهیه:
نشاسته را در ظرفی ریخته، آب سرد را به آن اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا نشاسته کاملا در آب حل شود. دقت کنید آبی که برای حل کردن نشاسته استفاده میکنید حتما آب سرد باشد.
نشاسته حل شده در آب را از یک صافی یا پارچه حریر نازک عبور دهید تا اگر ناخالصی در آن وجود دارد گرفته شود.
پودر ژله و شکر را به محلول نشاسته اضافه کنید و مخلوط را روی حرارت ملایم قرار دهید.
مخلوط را مرتب هم بزنید تا شروع به جوشیدن کرده و غلیظ شود.
در انتها گلاب را اضافه کنید تا بوی آن حفظ شود.
مراقب باشید مسقطی، بیش از حد غلیظ نشود، چون پس از سرد شدن سفت خواهد شد. در حدی که بتوانید با قاشق روی آن خط بیندازید کافی است.
کف یک ظرف یا سینی مناسب را با سلفون بپوشانید، وقتی مسقطی به غلظت مناسب رسید آن را در ظرف بریزید و حدود ۷-۶ ساعت در یخچال قرار دهید تا بسته و سفت شود.
پس از اینکه مسقطی آماده شد، آن را از یخچال خارج کرده و با یک چاقوی تیز آن را به صورت لوزی برش بزنید یا از قالب مورد نظر برای شکل دادن به آن استفاده کنید.
تکههای مسقطی را در پودر نشاسته، پورد قند یا پودر نارگیل بغلتانید و در ظرف سرو بچینید.
میتوانید پودر نارگیل را در یک سینی ریخته و تکههای گردو را در پودر نارگیل فرو برید. سپس روی هر تکه گردو، با قاشق از مایه مسقطی بریزید و سینی را در یخچال قرار دهید. پس از بستن، مسقطیها را برگردانید و در ظرف سرو قرار دهید.
در صورت تمایل میتوانید مسقطی را در ظروف تک نفره دست کنید و روی آن را با گردو، خلال پسته یا بادام تزیین کنید.
نکته: پس از قرار دادن نشاسته روی حرارت آن را مرتب هم بزنید، در غیر اینصورت نشاسته ته میگیرد و گلوله میشود.
سایر خواص نشاسته چیست؟
نشاسته نوعی پلی ساکارید گیاهی است که در ریشه، جوانه و دانههای گیاهان ذخیره میشود. این ماده غذایی در صنایع غذایی کاربردهای زیادی دارد و در هر محصولی نوعی نشاسته خاص استفاده میشود. ماده اولیه انواع سیروپ، گلوکز، دکستروز و دکسترین نشاسته است. همچنین در تهیه فالوده به عنوان ماده اصلی به کار میرود و از اثر غلظت دهندگی آن برای افزایش ثبات سیستمهای کلوئیدی استفاده میشود. نشاسته در نانوایی به عنوان بهبوددهنده پخت، در انواع سس برای حفظ امولسیون سرکه و روغن و جلوگیری از دو فاز شدن آن، در بیسکوییت و کراکر برای حفظ تردی محصول، در پخت کیک برای جلوگیری از چسبیدن خمیر به قالب و در انواع سوپ به عنوان غلظت دهنده کاربرد دارد؛ بنابراین نشاسته در بسیاری از صنایع غذایی مانند سوسیس و کالباس، بیسکوییت، کیک، کاکائو، بستنی، فالوده، آدامس، پاستیل، قهوه و انواع سس یکی از پرکابردترین مواد اولیه محسوب میشود.
مسقطی ژلهای نیز یکی از فراوردههای نشاسته گندم است که به عنوان نوعی شیرینی خوشمزه و سالم در میان کودکان نیز بسیار محبوب است. این شیرینی را به راحتی و در زمان کوتاهی میتوان در منزل درست کرد و به عنوان نوعی دسر پس از غذای اصلی مورد استفاده قرار داد و یا همراه با نوشیدنیهایی مانند چای به عنوان میان وعده سرو کرد.