مولوسکوم عفونی نوعی عفونت پوستی است که از طریق تماس مستقیم با فرد بیمار و یا با دست زدن به یک شیء آلوده به ویروس، مانند یک حوله یا لباس آلوده، به فرد سرایت کند. در ادامه مقاله با این بیماری بیشتر آشنا شوید.
نبض ما – اگر شما یا فرزندتان با ویروس عفونی مولوسکوم در تماس قرار گیرید، ممکن است علائم عفونت حتی تا شش ماه مشاهده نشود. اما متوسط دوره ظهور علائم معمولا بین دو تا هفت هفته است.
این ضایعات خوش خیم معمولا در لایه های بالای پوست به وجود می آیند. این نوع ضایعات عفونی (مولوسکوم) کوچک معمولا بدون درد هستند و در اکثر موارد، بدون هیچ درمان خاصی به مرور و خود به خود از بین می روند.
طول مدت باقی ماندن ویروس معمولا در هر فردی متغیر است، اما به طور کلی می توان گفت که این عفونت پوستی از دو ماه تا چهار سال بر روی پوست باقی می ماند.
در این نوع عفونت پوستی معمولا درمان های دارویی و جراحی در دسترس است، اما در اکثر موارد، درمان خاصی مورد نیاز نیست. اما در صورتی که سیستم ایمنی بدن فردی ضعیف باشد، از بین رفتن این ویروس ممکن است زمان زیادی طول بکشد.
علائم مولوسکوم عفونی چیست؟
علائم مولوسکوم ممکن است به صورت یک بخش کوچک از ضایعات بدون درد باشد. مهم ترین علائم آن عبارتند از:
– بسیار کوچک، براق و صاف هستند
– گوشتی، سفید، یا صورتی هستند
– به شکل یک گنبد با یک چاله یا دم در وسط هستند
– دارای هسته مرکزی و مواد مومی هستند
– قطر آن ها بین ۲ تا ۵ میلی متر است
– در هر نقطه ای به جز کف دست ها و یا کف پا ایجاد می شوند. به طور خاص بر روی صورت، شکم، لگن، بازو و پاها، ران داخلی، ناحیه تناسلی و شکم ایجاد می شوند.
با این حال، اگر سیستم ایمنی شما ضعیف باشد، ممکن است علائم مشخص تر و مهم تری در شما ایجاد شود. قطر این ضایعات پوستی ممکن است به اندازه ۱۵ میلی متر باشد و اغلب بر روی صورت ظاهر می شوند و معمولا نسبت به درمان مقاوم هستند.
علل مولوسکوم عفونی و انتقال آن
مولوسکوم عفونی بر اثر نوعی ویروس ایجاد می شود که بسیار قابل سرایت است. با لمس ضایعات پوستی در فردی که دچار این عفونت شده است به راحتی ممکن است این ویروس منتقل شود. کودکان مبتلا هم می توانند این ویروس را در طول بازی عادی با دیگر کودکان، انتقال دهند. انتقال ویروس در نوجوانان و بزرگسالان از طریق تماس جنسی صورت می گیرد.
عوامل خطر در مورد ابتلا به مولوسکوم عفونی چیست؟
هر فردی ممکن است در صورت تماس با این نوع ویروس، به مولوسکوم عفونی مبتلا شود، اما گروه های خاصی از افراد بیشتر از سایرین آلوده می شوند.
این گروه ها عبارتند از:
– کودکان بین ۱ تا ۱۰ ساله
– افرادی که در هوای گرمسیری زندگی می کنند
– افرادی با سیستم ایمنی ضعیف مخصوصا در افرادی که پیوند عضو انجام داده اند
– افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک، که نوعی اگزما است و باعث بروز خارش می شود
– افرادی که در ورزش های ارتباطی شرکت می کنند، مانند کشتی یا فوتبال، که در آن تماس پوست و پوست، به طور معمول صورت می گیرد.
تشخیص مولوسکوم عفونی
از آنجایی که ضایعات پوستی مولوسکوم از نظر ظاهری، شکلی متمایز دارند، پزشک متخصص اغلب می تواند عفونت را تنها با نگاه به منطقه آسیب دیده تشخیص دهد.
درمان مولوسکوم عفونی
در اکثر موارد، اگر سیستم ایمنی شما سالم باشد، لازم نیست که ضایعات ناشی از مولوسکوم را درمان کنید. معمولا این نوع ضایعات، بدون مداخله پزشکی، از بین می رود.
با این حال باید گفت که در برخی شرایط، ممکن است دوره درمان کمی طولانی شود. برخی از این شرایط خاص عبارتند از:
– بروز ضایعات بزرگ پوستی بر روی صورت و گردن
– وجود یک بیماری پوستی نظیر درماتیت آتوپیک( اگزما)
– گسترش ویروس در دیگر نقاط بدن
موثر ترین درمان برای مولوسکوم شامل موارد زیر است:
– لیزر درمانی و درمان موضعی
– در طول لیزر درمانی، پزشک از لیزر برای از بین بردن ضایعات عفونی استفاده می کند.
– در طول درمان موضعی، پزشک از کرم هایی حاوی اسید و یا مواد شیمیایی استفاده می کند که باعث لایه برداری از لایه های بالای پوست می شود.
– در برخی موارد، این تکنیک ها می توانند دردناک باشند و بنابراین، بی حسی موضعی صورت می گیرد. روش درمانی از یک تا چند جلسه متغیر است و ممکن است ۳ تا ۶ هفته طول بکشد تا این ضایعات از بین بروند. چشم انداز دراز مدت برای افرادی که مبتلا به مسمومیت مولوسکوم هستند.
اگر سیستم ایمنی بدن شما سالم باشد، عفونت مولوسکوم معمولا به صورت خود به خودی از بین می رود. به طور معمول این اتفاق، به تدریج و در طول ۶ تا ۱۲ ماه رخ داده و معمولا بدون زخم است.
با این حال، از بین رفتن ضایعات مولوسکوم برای برخی از افراد ممکن است چند ماه تا چند سال طول بکشد. این عفونت می تواند برای افراد مبتلا به مشکلات سیستم ایمنی ضعیف، ماندگارتر و حتی طولانی تر باشد.
هنگامی که ضایعات پوستی از بین می رود، ویروس مولوسکوم دیگر در بدن شما وجود ندارد و در این زمان، این ویروس دیگر به کسی منتقل نمی شود.
چگونه می توان مانع از بروز مولوسکوم عفونی شد ؟
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به مولوسکوم عفونی، جلوگیری از تماس با پوست فرد مبتلا به این عفونت است.
شما می توانید موارد زیر را برای جلوگیری از گسترش عفونت در نظر داشته باشید:
– شستشوی دست ها با آب گرم و صابون
– آموزش کودکان برای شستن صحیح دست ها، زیرا احتمال بیشتری برای انتقال و یا دریافت ویروس در بازی و تعامل با دیگران
دارند.
– اجتناب از اشتراک گذاری لوازم شخصی مانند حوله، لباس زیر، برس مو یا مسواک
– اجتناب از استفاده از تجهیزات ورزشی مشترک که ممکن است در تماس مستقیم با پوست فرد دیگری باشد.
– تمیز نگه داشتن محل عفونی برای جلوگیری از گسترش ویروس
– اجتناب از اصلاح کردن با تیغ به صورت مداوم
– در صورت وجود مولوسکوم عفونی، اجتناب از تماس جنسی