تعادل و توازن خبری خبرگزاری ها* صادق سامانی


تعادل و توازن خبری خبرگزاری ها* صادق سامانی

از رسانه در حالت های مختلف زیست بشری به عنوان یک رکن و مهم یاد کرد و گفت؛ رسانه ی مفید بر حواس های پنجگانه انسان تاثیر گذار است و انسان را به فراخور اتفاقات...

از رسانه در حالت های مختلف زیست بشری به عنوان یک رکن و مهم یاد کرد و گفت؛ رسانه ی مفید بر حواس های پنجگانه انسان تاثیر گذار است و انسان را به فراخور اتفاقات طبیعی در قالب پیام هایی که می گیرد وادار به تصمیم گیری می کند. مک لوهان در اشاره ای به بشر و رسانه می کوشد عصر ارتباطات را در درک انسان ها از وسایل ارتباط جمعی غیر قابل انکار بداند و بخوبی تشریح می کند؛ بشریت و عامه ی مردم زمانی می توانند دیدگاههای زندگی خود جامه ی عمل بپوشانند که رسانه را بعنوان ترکیب فکری خود در تصمیمات در نظر بگیرند.
تصمیم گیری بشر برای نوع زیستن در جامعه زندگی بر مقوله های بسیاری استوار است که با ورود علم ارتباطات، انسان را بر توسعه ی همه جانبه در قالب ارکان مختلف اجتماعی وادار به تامل و تصمیم گیری کرده و توسعه فکری انسان را در ارتباطات جمعی و بهره گیری از فرایند اطلاع رسانی امری مهم محسوب می شود. رفتار و خرد جمعی و فردی انسان ها در دنیای ارتباطات بر محورهای اطلاعات، ارتباطات و اندیشه های اجتماعی قابل رویت است به این صورت که در اندیشه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نمی توان بدون در نظر گرفتن ارتباطات راه صحیحی را گزینش کرد و بر آن نتیجه و خروجی مناسب در نظر گرفت.
'اعتماد اجتماعی، جذب مخاطب و اگاهی رسانی' بین فرستنده و گیرنده پیام در قالب انتشار اخبار درست و صحیح و توازن و تعادل خبری بین نکات منفی خبر و مثبت است. مخاطب در اعماق فکری خود به دنبال یافتن چراها و راه حل های موجود برای برون رفت از مشکلات طبیعی همچون سیلاب است، وقتی مشکلی همچون آبگرفتگی مطرح می شود منتظر آن می شود که عکس العمل مسئوولان در قبال آن رخداد و یا فاجعه چگونه است و رسانه به چه شیوه ای می تواند اعتماد عمومی را در پسِ خبر التهابی و استرس وار تولید کند.
حال بر گذر و گذار بر اندیشه های رسانه ای این نظریه پرداز حوزه ی ارتباطات، رخداد سیلاب و واکنش رسانه ها در تنویر افکار عمومی آنچه بر ذهنیت مردم روی داده است را تشریح کرده و نسبت مردم و رسانه در وقوع حادثه ی طبیعی همچون سیلاب، را می توان چگونه ارزیابی کرد، و شیوه ای که عامه ی مردم در آن به حصول فکری شود قابل قبول دست پیدا کنند را در نظر گرفت. تعادل رسانه ای به شیوه ی زیر در خبرگزاری رسمی کشور می تواند تشریح کننده خوبی باشد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران- ایرنا خوزستان در ساعت 21:40 مورخ 98/1/24 برای تعادل بخشی اطلاع رسانی به مخاطب و سلب استرس به جامعه ی خبری خود، به نقل از مدیر دفتر برنامه ریزی آب و برق خوزستان بیان کرد؛ 'جریان سیلابی رودخانه های خوزستان فعلا متوقف شده است...' تلویحاً اشاره می کند؛ 'جامعه ی هدف نگرانی از زیاد شدن آب نداشته باشند و اوضاع سیلابی بودن آب در هر شرایطی تحت کنترل و رصد است. این نوع اخبار تاثیر گذاری بالایی بر خروج از التهابات در لایه های اجتماعی درگیر با سیلاب ایفا کرد و جامعه را برای اخبار لحظه ای منتظر نگه داشت.'
این خبرگزاری بلافاصله ساعت 22:28 به نقل از استاندار خوزستان گفت: 'نمی توانستیم با رهاسازی زودهنگام سدها مردم را بی خانمان کنیم...''انتقال این خبر، القاء می کند که واقعه ی سیلاب در حالت قید فوریت زمان دارای تصمیمات عقلانی و البته ریز نهفته است و برای هر عکس العملی در مواجهه با سیلاب همه ی زوایا از جمله ایمن بودن خانه های مردم، حفظ جان انسان ها و جلوگیری از خرابی مناطق در اولویت سیاستگذاری مسئوولان است.'
چند دقیقه بعد در ساعت 22:37 خبرگزاری ایرنا به نقل از معاون فرماندار دشت آزادگان گفت: 'سیلاب شهر بستان از توابع این شهرستان را به دلیل افزایش دبی رودخانه های هوفل و سابله در کنار این شهر تهدید می کند...' 'این خبرگزاری به مردم و مسئوولان اشاره می کند؛ شهر در خطر است و ابتکارات و تدابیر فوری را برای خروج از بحران طلب می کند و به نوعی هم بار روانی و نگرانی را از مردم توسط کارگزاران دور می کند هم ایجاد هشدار می دهد که صرفاً ایجاد آرامش در پسِ تدابیر صورت گرفته قابل تکمیل ارزش است.'
نگاه و زاویه خبری از نظر سه مقام ارشد دولتی در قالب های مختلف مدیریتی و پرداختن به موضوع چگونگی جریان سیلاب از نکات حائز اهمیت اطلاع رسانی سیلاب است که خبرگزاری بر تمام زوایا نگاهی جامع کرده و مخاطب را از همه ی ابعاد واقعه آگاه می کند جای اهمیت دارد. در بحران هایی همچون سیلاب، ایجاب می کند که رسانه برای نگه داشتن مخاطب، توازن خبری و اطلاعاتی را به شیوه ی صحیح فراهم کنند که خواننده را منتظر پیام های بعدی نگه دارد و بیننده ی خبر با رصد اوضاع بتواند مقوله ای از آرامش و هشدار را در خود به تامل فکری وا دارد و برای تصمیم گیری اخبار و اطلاعات را لحظه ای در نظر بگیرد.
هدف گذاری بر تعادل رسانی و توازن اطلاعاتی به منظور اقناع فکری مخاطب در رسانه ها و استفاده از تاکتیک های خبری در مردم این گونه برآورد می شود؛ مخاطبان نیازمند ترکیبات خبری مختلف برای بهبود وضعیت خویش هستند و رسانه تاثیر گذار، تصمیم گیری عقلانی برای مخاطبین در نظر می گیرد و بحران را در ابعاد مختلف رسانه ای به اشتراک می گذارد تا تصمیمات صحیح برای کارگزار، ساختار و مردم طراحی و اجراء شوند.
واقعه سیلاب در خوزستان و چکیده ی برنامه ریزی رسانه های محلی و ملی برای پوشش خبری و اعمال سیاست رسانه ای و نوع انتقال آن در سطح ملی و جهانی با تحلیل های متفاوت و البته نقدهایی روبرو است و هر شخصی می تواند به زعم و ظن خویش رسانه ها را در حالت بحران مورد سنجش قرار دهد و از آن نتیجه گیری داشته باشد اما آنچه در این بین به وفور قابل تامل است در ترکیب بندی مناسب و پوشش دادن به تمام زوایای بحران است که گاهاً فقط یک موضوع از واقعه مورد رصد خبری قرار می گرفت و سایر ارکان که می توانست در ترغیب مخاطب به خواندن، پیگیری و تصمیم گیری سوق دهد مورد غفلت قرار می گرفت. مصداق های خبری در تحلیل رسانه های استان دارای فراوانی هستند و برای اخبار روزانه خبرگزاری ها می توان تفسیرهای زیادی مطرح کرد ولی رسانه تاثیر گذار در روزهای سیلابی وزن خود را نشان می دهد و قابلیت ارزش پذیری در نزد مخاطبان را به سنگ محک می گذارد. به نظر نگارنده مطالب خبرگزاری های کشوری و پایگاههای خبری معتبر در استان نمره با کیفیت و مورد قبولی دریافت کردند و جذب مخاطب از طریق اخبار صحیح و درست و جلوگیری از ریزش مخاطب بوسیله اخبار نامعتبر و بدون منبع موثق را در برنامه ی رسانه ای خود ایجاد کردند و ارزش گذاری مناسب برای خوانندگان فراهم کنند.
مدیر روابط عمومی فرمانداری اهواز
9887/6064
انتهای پیام


بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

متن زیبا برای شب یلدا با جملات بسیار زیبا و دلنشین