اسلام دین مسالمت و عقلانیت است/ جهاد در برابر عهدشکنانی است که منطق گفتوگو ندارند
گروه اندیشه ــ امام جمعه اهل سنت زاهدان با تأکید بر اینکه دین اسلام دین مسالمتزیستی است بیان کرد: با این حال جهاد نیز وجود دارد، اما نکته مهم این است که جهاد تنها با کسانی است که منطق گفتوگو و مذاکره را ندارند و حاضر نیستند به حق و عدل تن بدهند و خوی استکباری دارند. هیچ جهادی در اسلام بدون مذاکره رخ نداده و قبل از آن گفتمان حاکم بوده است.
به گزارش خبرنگار ایکنا؛ کنفرانس بینالمللی «ظرفیتهای راهبردی آموزههای اسلام در تحقق همزیستی مسالمتآمیز» امروز، ۵ تیر، با حضور جمعی از اندیشمندان جهان اسلام و علاقهمندان در دانشگاه تهران برگزار شد.
سلام دین مسالمتزیستی، عقلانیت، استدلال و منطق
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در این کنفرانس بیان کرد: دین اسلام آخرین دین خداست که تا قیامت این دین راهنمای بشر خواهد بود و پسندیدهترین دین است. اسلام دین مسالمتزیستی، عقلانیت، استدلال و منطق است؛ بنابراین برای رسیدن به این اهداف از ظرفیتهای بسیار زیادی برخوردار است و اگر به کتاب خدا و سیره رسول خدا(ص) رجوع کنیم، متوجه این ظرفیت عظیم برای رسیدن به همزیستی مسالمتآمیز خواهیم شد.
وی در ادامه با اشاره به آیهای از قرآن تصریح کرد: خداوند در آیه ۲۵۶ سوره بقره میفرماید «لا إِکْراهَ فِی الدِّینِ» و همچنین در آیه سوره کافرون فرمود «لَکُمْ دِینُکُمْ وَلِیَ دِینِ» بنابراین میتوان این گونه نتیجه گرفت که خداوند کسی را مجبور نکرده تا اسلام را قبول کند. در طول زندگی حضرت رسول(ص)، خلفای راشدین و صحابه رسول خدا(ص) نیز چنین اجباری دیده نمیشود که کسی را به اجبار مسلمان کرده باشند. بلکه اصل مطلب این است که حق تبیین شود، چنان که فرمود «قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ».
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی بیان کرد: آنچه خداوند از ارسال رسل اراده کرده این است که حق و حقیقت واضح شود. اختیار مردم نیز در قبول کردن دین نیست و برای اینکه مسلمان بشوند یا نشوند مختار هستند، البته خداوند نیز راه درست و اشتباه را نشان داده و حال اگر کسی خود طالب جهنم باشد و بخواهد خودش را در آتش بیندازد، حرف دیگری است، همچنان که ممکن است یک نفر بخواهد راه درست و رستگاری را اختیار کند؛ بنابراین پس از اینکه حق تبیین شد مردم اختیار دارند که بپذیرند یا نپذیرند.
وی در ادامه تصریح کرد: با همه ادیان و انسانهای دیگر مشترکات فراوانی داریم، همچنان که منافع مشترک زیادی هم داریم و خداوند به خاطر همین مسئله اجازه داده که با آنها حُسن همجواری داشته باشیم و به یکدیگر محبت کنیم که تمام اینها نشاندهنده ظرفیت کلان اسلام است. باید توجه داشت که در اسلام بیعدالتی، بیانصافی و افراطگرایی جایی ندارد و اسلام دین مسالمتزیستی است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان با اشاره به سیره رسول خدا(ص) در زمینه ایجاد صلح و همزیستی مسالمتآمیز بیان کرد: وقتی که پیامبر(ص) به مدینه آمدند بین دو قبیله اوس و خزرج که سالها با یکدیگر نزاع داشتند صلح ایجا کردند. همین کار ایشان موجب شد تا یهودیان عصبانی شوند، اما حضرت اقدام به صلح میکنند. حضرت حتی با قبایل عرب که با ایشان دشمنی داشتند نیز طریق صلح در پیش گرفتند. از طرفی وقتی که مکه را فتح کردند نیز یکی از صحابه فریاد زد که امروز روز خونریزی است، اما حضرت فرمود که امروز روز مرحمت است و همه را مورد عفو خود قرار دادند.
وی در ادامه افزود: رسول خدا(ص) هیچ گاه به منافقین هم مرگ نفرستاد، حتی مرگ بر یهود هم نگفت، بلکه با آنها مصالحه کرد و منافقین و مشرکین را تحمل کرد؛ بنابراین دین اسلام برای همه مقدسات یهود، نصاری و دیگر ادیان احترام قائل شده است. به حضرت موسی(ع) و عیسی(ع) ایمان داریم و جزء مقدسات مسلمانان هستند. همچنان که به همه پیامبران و ادیان نیز احترام میگذاریم و حق نداریم که به مقدسات دیگر ادیان توهین کنیم. رسول خدا(ص) نیز در آخرین لحظات حیات خود در مورد ذمیها وصیت کردند و خلفا نیز پس از ایشان به حقوق آنها احترام گذاشتند؛ بنابراین اسلام دینی است که به ما تحمل کردن یکدیگر و دوراندیشی را آموخته است.
مولوی عبدالحمید بیان کرد: البته ظرفیت ما باید وسیعتر شود، چراکه امروز مسلمانان نه تنها از کتاب خدا، سیره و سنت رسول خدا(ص) فاصله گرفتهاند، بلکه بین خود آنها نیز شکاف ایجاد شده است و نمیتوانند یکدیگر را تحمل کنند. به خاطر دارم که روزی یک مسیحی نزد من آمد و اظهار کرد که میخواهد مسلمان شود. وقتی دلیل این کار را پرسیدم در پاسخ گفت که همسایه مسلمانی دارد و از او متأثر شده است و اکنون در سن ۷۰ سالگی نمیخواهد نزد خداوند شرمنده باشد، چون از این همسایه حقانیت اسلام را فهمیده است.
جهاد نیز وجود دارد، اما نکته مهم این است که جهاد تنها با کسانی است که منطق گفتوگو و مذاکره را ندارند و حاضر نیستند به حق و عدل تن بدهند و خوی استکباری دارند. اگر جهادهای اسلامی را بررسی کنید میبینید که هیچ جهادی بدون انجام مذاکره انجام شده باشد بلکه قبل از آن گفتمان حاکم بوده است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه افزود: مسلمانان دنیا را با اخلاق فتح کردهاند و هندیها و دیگران به اجبار مسلمان نشدهاند، بلکه همه اینها متأثر از اخلاق اسلامی، قرآن و سیره نبوی هستند، اما امروز بر ما لازم است که مجدداًً به این سیره نبوی و قرآن عظیمالشان بازگردیم؛ چراکه زندگی مسالمتآمیز را دین اسلام مطرح کرده است. بنابراین برای همه ملتها احترام قائل هستیم. بنده از اینکه میبینم در جهان اسلام اختلافهایی به وجود آمده است و بسیاری از مذاهب با یکدیگر به اختلاف خوردهاند متأسف هستم.
وی تصریح کرد: باید بدانیم که تنها استکبار جهانی و صهیونیستها هستند که از تفرقه نفع میبرند و این صفآراییهایی علیه مسلمانان ناشی از این است که دشمنان از تفرقه سوءاستفاده کردهاند؛ لذا نباید بگذاریم که صهیونیستها از آب گلآلود ماهی بگیرند و بیتالمقدس را به نفع خودشان مصادره کنند.
مولوی عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان خود به جهاد اسلامی اشاره کرد و گفت: جهاد نیز وجود دارد، اما نکته مهم این است که جهاد تنها با کسانی است که منطق گفتوگو و مذاکره را ندارند و حاضر نیستند به حق و عدل تن بدهند و خوی استکباری دارند. اگر جهادهای اسلامی را بررسی کنید میبینید که هیچ جهادی بدون انجام مذاکره انجام شده باشد بلکه قبل از آن گفتمان حاکم بوده است.
وی در پایان سخنان خود بیان کرد: در پایان تاکید میکنم که مسلمانان باید حقوق یکدیگر را بشناسند و در راستای تحقق حقوق خود تلاش کنند. بحمدالله در ایران اسلامی نیز از گفتمان استفاده میشود و راه ما راه وحدت امت اسلامی است و باید همه مسلمانان کنار یکدیگر قرار گیرند و مشکلات را با صحبت حل کنند.
انتهای پیام