ما همه با هم هستیم ساختهی کمال تبریزی؛ متلک پرانی سیاسی
فیلم ما همه با هم هستیم جدیدترین ساختهی کمال تبریزی است که در سال 1397 ساخته شده است. فیلمی که پیش از ساخت و در جریان ساخت هر چند وقت یکبار حضور و یا عدم حضور بازیگر مشهور در آن خبر ساز میشد. در ادامه با بررسی و تحلیل فیلم ما همه با هم هستیم […] نوشته ما همه با هم هستیم ساختهی کمال تبریزی؛ متلک پرانی سیاسی اولین بار در نت نوشت. پدیدار شد.
فیلم ما همه با هم هستیم جدیدترین ساختهی کمال تبریزی است که در سال ۱۳۹۷ ساخته شده است. فیلمی که پیش از ساخت و در جریان ساخت هر چند وقت یکبار حضور و یا عدم حضور بازیگر مشهور در آن خبر ساز میشد. در ادامه با بررسی و تحلیل فیلم ما همه با هم هستیم با نت نوشت همراه باشید.
کمال تبریزی متولد ۵ مهر ماه ۱۳۳۳۸ است. او فارغ التحصیل رشتهی سینما و تلویزیون از دانشگاه هنر است. فیلمنامهی فیلم ما همه با هم هستیم نوشتهی پدرام پور امیری، حسین امیری دوماری و محمد داوودی است. تهیه کنندگی این فیلم به عهدهی رضا میرکریمی است.
ما همه با هم هستیم اثر کمال تبریزی
داستان فیلم ما همه با هم هستیم داستان عدهای است که از زندگی بنا به دلایلی مختلف نا امید شده اند و تصمیم به خودکشی جمعی گرفته اند. آنها به همین منظور سوار یک هواپیما میشوند که قرار است بنا به دلایلی سقوط کند. در بین مسافران فردی است که به اشتباه سوار هواپیما شده است و نمیخواهد بمیرد. او که متوجه تصمیم مسافران و خلبان شده است سعی میکند با توسل به کلک و دروغ و راههای مختلف دیگر جلوی این اتفاق را بگیرد.
کمال تبریزی که ساخت چندین اثر طنز اجتماعی و سیاسی را در کارنامهاش دارد این بار نیز سراغ ساخت یک فیلم طنز اجتماعی و سیاسی رفته است. فیلم سینمایی لیلی با من است که در سال ۱۳۷۴ ساخته شد و طنزی در موقعیت جبهه و جنگ بود را عدهای زیادی از مخاطبان سینما به یاد دارند. لیلی با من است نگاهی طنز به جنگ، سیاست و برخی ارزشهای مطرح در جبهه و جنگ داشت.
بیشتر بخوانید: فیلم مارموز ساختهی کمال تبریزی؛ راهنمای چپ بزن بپیچ به راست
مواردی که در خیلی موارد خط قرمز محسوب میشدند. فیلمی که با روایت شیرین و خانوادگی توانسته بود تماشاچیان بسیاری را جلب کند و یا اثر شاخص و شناخته شدهی کمال تبریزی، مارمولک که در سال ۱۳۸۲ ساخته شد. فیلمی که اکران آن نیز با سروصداها و حاشیههای بسیار همراه بود نیز در همین دستهی طنز سیاسی و اجتماعی جای میگیرد.
کاراکتر اصلی فیلم سینمایی مارمولک به نام رضا مارمولک با بازی پرویز پرستویی دزد و خلافکاری بود که برای فرار از دست ماموران لباس روحانیت میپوشد. و آخرین اثر کمال تبریزی به نام مارموز ساخته شده در سال ۱۳۹۷ که حتی شباهت نامش به مارمولک اثر پرمخاطب او این حرف را بر سر زبانها انداخت که تبریزی سعی دارد به نحوی مشابه موفقیت قبلی خود را تکرار کند.
در فیلم همه با هم هستیم که نامش یادآور مشهورترین شعار مردم در جریان اعتراضات سیاسی انتخابات است از همان ابتدای امر بدون هیچ اطلاعات قبلی در مورد فیلم این ایده را در ذهن تقویت میکند که این بار نیز با اثری سیاسی و اجتماعی مواجه هستیم.
در فیلم همه با هم هستیم همانطور که قبلن اشاره شد از همان نام فیلم تا نشانههای دیگر همه اشاره به موضوعات و مسائل سیاسی جاری کشور دارد. فضای کلی فیلم، شخصیتهای فیلم مانند خلبانی که بلاتکلیف است و نمیداند که دارد چه کار میکند و آیا میخواهد این هواپیما سقوط کند و یا سالم به مقصد برسد و گاهی به حرف مسافران گوش میکند و گاهی به حرف مسافری که نمیخواهد بمیرد.
بیشتر بخوانید: فیلم لازانیا ساختهی حسین قناعت؛ کمدی به مثابهی رسانهای عقیم
مسافرانی که گاه به حدی نا امیدند که میخواهند قید زندگی را بزنند و گاه تنها با حرفی دلخوش میشوند و از مردن منصرف میشوند. بیشتر کاراکترهای فیلم اسمی ندارند و از این نظر هم میتوان این گونه برداشت کرد که هر کدام نمایندهی قشری از مردم هستند. سینماگر، زن خانه دار، پیرزن، پیرمرد، دختر شلوغ طرفدار محیط زیست و غیره. تمام فیلم پر از نماد و نشانه هاست و بار اصلی فیلم بر روی دوش آن است.
وگرنه فیلم داستانی با گره افکنی و گره گشایی ندارد. و از این نظر میتوان گفت که فیلم برای مخاطبان عام سینما اثری پیچیده و نا مفهوم است و از طرفی برای قشری به روز و فرهیخته و آگاه به مسائل روز حرف خاصی جز تکه پراکنی به مسائل روز ندارد. فیلم به شدت فیلمی تاریخ مصرف دار است.
چون در نگاه سیاسی خود تنها به متلک پرانی و اشارات سطحی در حد بحثهای خام سیاسی کوچه و بازار پرداخته است و نه مثلن به ریشه یابی و نه به اثرات تصمیمات سیاسی در جامعه پرداخته است. کمال تبریزی به عنوان قشر روشنفکر جامعه نه در بند انتقاد از این فضاست و نه رویکرد خاصی به مسائل سیاسی دارد و به همین دلیل فیلم سطحی و بدور از هرگونه تفکر انتقادی و موثر است.
و شاید به همین دلیل است که کمال تبریزی سعی میکند با به کار گرفتن تعداد زیادی از بازیگران مطرح و محبوب در نقشهایی که الزاماتی از سمت فیلمنامه و داستان فیلم به بکار گیری آنها نبوده مردم تماشاچیها را به دیدن فیلم ترغیب کند. وضعیتی که نه تنها در این فیلم کمال تبریزی که در شمار زیادی از فیلمهای این روزهای سینمای ایران با آن مواجه میشویم.
فیلمهایی که تنها به متلکهای سیاسی، جکهای جنسی میپردازند و تعداد زیادی ستاره در آن فیلمها بازی میکنند. در این فیلم محمدرضا گلزار، مهران مدیری، لیلا حاتمی، هانیه توسلی، مانی حقیقی، جواد عزتی تعدادی از این بازیگران هستند که همگی در نقشهای کوچک در این فیلم ایفای نقش میکنند.
بازیهای فیلم لابد به لزوم فیلم و فیلمنامه که فانتزی است اغراق شده و در سبک آیتمهای نمایش شاد هستند. و شاید تنها پژمان جمشیدی در نقش علی حلتی یکی از مسافران هواپیما همان بازی که همواره از او شاهد بودیم را ارائه میدهد. فیلم ما همه با هم هستیم به مسایل و موارد زیادی اشاره میکند.
دزدی، اختلاس، شرکتهای هواپیمایی و نا بسامانی وضع موجود آنها هم به دلیل تحریمها و هم به دلیل بی کفایتی مدیران، آقازادهها از جمله مسائلی هستند که فیلم به آنها اشاره میکند. بیشتر بار طنز فیلم بر روی دیالوگها استوار است. و کمتر طنز موقعیت است که به این دلیل اتفاق میافتد که فیلم فیلمنامهی مشخص و مبتنی بر دلایل علت و معلولی ندارد و موقعیت خاصی در فیلم خلق نمیشود.
پایان فیلم مسافران در فضایی ناکجاآباد رها میشوند. و فیلم با پیامی سیاسی و نه با یک موقعیت داستانی که تکلیف شخصیتها را مشخص کند تمام میشود.
فیلم ما همه با هم هستیم در خرداد ماه ۱۳۹۸ اکران شد و در جشنوارهی بین المللی فیلم شانگهای نیز حضور داشته است.
پاسخی بگذارید لغو پاسخ
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه
اگر جوابی برای دیدگاه من داده شد مرا از طریق ایمیل با خبر کن
نام *
ایمیل *
وبسایت
Current ye@r *
Leave this field empty