مدیرکل دفتر چاپ و نشر معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: وزارت ارشاد تصمیم گرفته که بر بعد فرهنگی چاپ تمرکز کند و بعد صنعتی و تجاری آن را به صمت واگذار کند که لایحه آن در مجلی در دست بررسی است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری موج، نشست خبری نوزدهمین جشنواره ملی چاپ با حضور مهرزاد دانش مدیرکل دفتر چاپ و نشر معاونت فرهنگی، دبیر شورای سیاست گذاری و رییس جشنواره چاپ، علی اکبر ابراهیمی معاون دفتر چاپ، محسن شمس مدیر امور اجرایی جشنواره و سیدمحمد طباطبایی مدیرکل روابط عمومی معاونت فرهنگی برگزار شد.
مهرزاد دانش در ابتدای این نشست گفت: دو دهه است رقابت در محصولات چاپی یا تقدیر از دست اندرکاران و بزرگان چاپ انجام می شود. فلسفه برگزاری هر مراسمی، چه جشنواره یا بزرگداشت ، باید مشخص بوده و بزرگداشت روز ملی چاپ قرار نیست رفتاری از سر عادت یا روزمرگی باشد.
* تمرکز ارشاد بر ابعاد فرهنگی چاپ
وی افزود: این فضای نمادین، نقبی به فرصت ها، آسیب ها و تبلورهایی است که در این حوزه به منصه ظهور می رسد. توجه دادن همه افراد درگیر موثر با امور چاپ و آشنا کردن آنها با شرایط حقیقی و حقوقی این عرصه، از اهداف آن است؛ و ما باید توجه فعالان در عرصه های صنعتی، بازرگانی، هنری و رسانه ای را جلب کنیم. در عین حال باید تلاش کنیم که با توجه به سیاست های اخیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، این جشنواره تمرکز بر مناسبات و سنجه های فرهنگی داشته باشد.
دانش تصریح کرد: ارشاد در صدد تمرکز بر وجوه فرهنگی چاپ است و اولین تبلور معطوف به این سیاست، انتقال امور مربوط به صدور مجوز چاپ به وزارت صنعت، معدن و تجارت است. به همین منظور، اولین قدمی که برداشته ایم تنظیم لایحه آن است که از سوی دولت به مجلس داده شده است.
* اقلام چاپی مانند بسته بندی رسانه های فرهنگی هستند
وی ادامه داد: در جشنواره هم باید این سیاست اعمال شود و وزارت ارشاد که ذاتا سابقه فرهنگی دارد باید جشنواره ای با رویکرد فرهنگی برگزار کند چرا که گرچه ابعاد صنعتی و تجاری در چاپ خودشان را به شدت نشان می دهند؛ اما واجد بعد فرهنگی هم هستند. اقلامی مانند بسته بندی و چاپ همانند کتاب و سینما حامل پیامهای فرهنگی وسیعی هستند و نمادهای فرهنگی زیادی در آنها وجود دارد و به نوعی مانند رسانه در هر لحظه در سطح وسیعی پیامهایی را برای اقشار مختلف جامعه ارایه می کنند و در همه اجزای زندگی ما حضور دارند.
* جشنواره ملی چاپ در تالار وحدت برگزار می شود
مدیرکل دفتر چاپ و نشر ارشاد ادامه داد: از سال آینده سیاست هایی متکی بر ابعاد فرهنگی برای این جشنواره تعیین خواهد شد اما در دوره فعلی با برگزاری بزرگداشتی برای بزرگان چاپ برای تأکید بر علاقه وزارت فرهنگ به این عرصه، در هفته اول شهریور ساعت ۵ تا ۷ بعد از ظهر در تالار وحدت برگزار خواهد شد.
* سه بخش اصلی و دو بخش جنبی این دوره
در ادامه طباطبایی تصریح کرد: در نوزدهمین جشنواره ملی چاپ سه شاخه اصلی پیشکسوت برگزیده ملی، کار آفرین و صادر کننده نمونه در سطح ملی و دو بخش جنبی مدیر و کارشناس نمونه خواهیم داشت.
محسن شمس هم در ادامه این مراسم گفت: ما با توجه به عنوان ملی جشنواره، ابتدا از استانها خواستیم که آیا شرایط برگزاری جشنواره را دارند که به جز استان بوشهر، سی و یک استان دیگر کشور برای برگزاری آن اعلام آمادگی کردند و با توجه به فرارسیدن ایام محرم از امروز تا دهم شهریور این مراسم استانی برگزار خواهد شد.
وی در مورد نحوه انتخاب برگزیدگان گفت: پیشکسوت ان، کارآفرینان و صادرکنندگان برتر از بین ۸۴ پرونده ارسالی با موضوع پیشکسوتان، ۲۱ پرونده با موضوع کارآفرینان و ۱۲ پرونده صادر کننده معرفی شده انتخاب شدند. از این میان پنج پیشکسوت شامل دو تهرانی و سه استانی، یک صادر کننده و یک کارآفرین نمونه در سطح ملی انتخاب شده اند. در عین حال با تصمیم آقای دانش، در این دوره از یک مدیرکل ارشاد با محوریت چاپ و نشر و یک کارشناس برتر با محوریت همکاری و تلاش برای اجرای طرح سامانه یکپارچه چاپ و پژوهش در زمینه چاپ هم تقدیر خواهد شد.
وی تاکید کرد: استانها فعالیت خوبی در این زمینه داشته اند.
* دوران گذار صنعت چاپ
پس از این توضیحات دانش در پاسخ به یکی از خبرنگاران در مورد تغییر نام جشنواره از صنعت چاپ به جشنواره ملی چاپ گفت: ما در یک دوران گذار هستیم و لایحه تنظیم شده توسط وزارت ارشاد و صمت با همفکری تشکلهای چاپ در مجلس در حال بررسی است و ما هم با تامل حرکت می کنیم.
وی تاکید کرد: جداسازی بخش صنعتی و تجاری چاپ از وزارت ارشاد هرگز به معنای رفع تکلیف و مسئولیت در برخورد با حوزه چاپ در ارشاد نیست بلکه اتفاقا به دنبال تقویت نظارت هستیم چرا که بعد فرهنگی مهمی این عرصه دارد.
* معیارهای فرهنگی انتخاب برگزیدگان جشنواره ملی چاپ
مهرزاد دانش در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری موج، در مورد اینکه آیا تنها تغییر و تاکید فرهنگی جشنواره امسال تغییر نام این جشنواره بوده گفت: در سه رشته اصلی و دو بخش جنبی که نام برده شد تلاش شد از سنجه های فرهنگی هم برای معرفی برگزیدگان بهره بگیریم.
شمس مدیر امور اجرایی این دره جشنواره هم در این رابطه گفت: دو معیار «شناسایی و معرفی قابلیت های زبان فارسی و نمادهای ایرانی در محصولات چاپی غیر کتاب» و «سطح تاثیر گذاری فرهنگی محتوای چاپی غیر کتاب» دو معیار فرهنگی در نظر گرفته شده در این دوره بوده است.
ابراهیمی هم در پاسخ به خبرنگار دیگری در مورد علت حذف بخش های جنبی جشنواره گفت: طی سالهای گذشته برگزاری، جشنواره چاپ برنامه های ورزشی و گردهمایی کارگری هم داشته است. این برنامه ها توسط شورای برنامه ریزی تعیین می شده و به رییس ابلاغ می شده تا اجرا شود. حذف گردهمایی کارگری و یا برنامه های ورزشی براساس سیاست های اعلام شده از سوی شورای برنامه ریزی در سال های ۴-۱۳۹۳ بوده است که البته دلایل خود را داشته است.
وی افزود: در برنامه های ورزشی که شامل رشته های مختلفی هم می شد، ما شاهد بوده ایم که همه اعضای تیم های ورزشی شرکت کننده در این جشنواره، کارکنان چاپخانه ها نبودند! بنابراین تصمیم به حذف آن گرفته شد. در گردهمایی هم اهداف جشنواره تحقق پیدا نمی کرد که هر دو این موضوعات در سال ۱۳۹۳ حذف شدند.
مهرزاد دانش هم با تاکید بر اینکه حذف این بخش پیش از انتصاب او در این اداره بوده است گفت: من هم با سیاست حذف این بخش ها موافق بوده و آن را ادامه دادم. هر جشنواره ای باید با اهداف مشخص برگزار شود و بخش های جنبی آن هم باید بر همین اساس شکل بگیرد. ما با برنامه های تفریحی مخالف نیستیم ولی فکر می کنیم که این امور را اصناف هم می توانند انجام دهند و وزارت ارشاد هم باید رویکرد فرهنگی خودش را داشته باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری، با تاکید بر اینکه امسال بخش مسابقه نداریم گفت: من هم فکر می کنم که بهتر است این جشنواره دو سالانه برگزار شوداما این در حیطه تصمیمات معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استو تا کنون دستوری به ما ابلاغ نشده است.
در انتها از پوستر این دوره جشنواره که توسط حمیدرضا بیدقی طراحی شده است، رو نمایی شد.