درمان شپش: همه راههای موثر و مفید برای از بین بردن شپش
بیماری شپش سر در هر خانوادهای ممکن است رخ دهد و با مبتلا شدن یکی از اعضا، دیگر افراد نیز به احتمال زیاد به این بیماری مبتلا خواهند شد. درمان شپش علاوه بر این که میبایست بر روی فرد مبتلا انجام شود، سایر اعضای خانواده و افراد نزدیکی که شواهد آلودگی را دارند نیز میبایست […] نوشته درمان شپش: همه راههای موثر و مفید برای از بین بردن شپش اولین بار...
بیماری شپش سر در هر خانوادهای ممکن است رخ دهد و با مبتلا شدن یکی از اعضا، دیگر افراد نیز به احتمال زیاد به این بیماری مبتلا خواهند شد. درمان شپش علاوه بر این که میبایست بر روی فرد مبتلا انجام شود، سایر اعضای خانواده و افراد نزدیکی که شواهد آلودگی را دارند نیز میبایست مورد درمان قرار گیرند.
بسیاری از کارشناسان در این زمینه معتقد هستند که درمانهای پیشگیرانه جهت افرادی که مبتلا به شپش هستند میبایست به طور مداوم صورت گیرد. در این متن، نت نوشت راهکارهایی برای درمان شپش ارائه میدهد که میتوانید در کنار تجویز پزشک آنها را به کار گیرید.
تشخیص شپش
همان طور که گفته شد هنگام بروز بیماری شپش در یکی از افراد خانواده میبایست تمامی وابستگان، نزدیکان و اعضای خانواده مورد بررسی پزشک قرار گیرند تا شاید به این بیماری مبتلا شده باشند. علاوه بر افراد در صورتی که یک حیوان خانگی نیز دارید حتما آن را هم مورد بررسی قرار دهید.
گاهی اوقات شپش از طریق حیوانات خانگی مورد انتقال به دیگران به خصوص انسان قرار میگیرد. پزشکان برای یافتن این حشره در داخل سر و لا به لای موهای انسان از یک نور مخصوص استفاده میکنند که نور این وسیله در بین موهای گربهها و حیوانات خانگی به رنگ آبی دیده خواهد شد.
البته شناسایی تخمها و حتی خود شپش تنها به کمک یک پزشک حاذق امکان پذیر است که البته مشاهده آنها لزوما آلودگی و بیماری شخص و یا حیوان خانگی را تایید نمیکند.
شپش برای زنده ماندن نیاز دارد که در نزدیکی پوست سر زندگی کند. تخمها و بچههایی که از آن متولد میشوند نیز در حدود ۶ میلیمتری پوست سر قابل مشاهده هستند.
گاهی تخمها مرده هستند و گاهی هم میشود که کاملا خالی و پوچ باشند. در صورتی که پزشک به تخمها مشکوک باشد نمونهای از آنها را مورد آزمایشات خود قرار میدهد.
درمان شپش
هر ساله بین ۶ الی ۱۲ میلیون کودک در مدارس به شپش مبتلا میشوند. در صورتی که فرزند شما نیز به این بیماری مبتلا میباشد هر چه سریع تر از طریق روشهای درمانی او را درمان کرده و این مشکل را برطرف کنید.
در صورتی که شپش را بر روی سر فرزند خود مشاهده کردید لازم است که تمامی افراد نزدیک به فرزندتان از جمله تمامی اعضای خانواده برای کنترل وجود شپش به پزشک مراجعه کنند. در صورتی که فرزندتان شپش دارد این موضوع را با اطرافیان و همکلاسیهای او در میان بگذارید و از آن هرگز خجالت نکشید. این موضوع یک بیماری و یا نشانه کثیفی شما و یا فرزندتان نیست.
داروهای بسیاری از جمله pediculicide برای درمان این بیماری پیشنهاد میشود. البته این دارو معمولا برای کسانی که مبتلا به شپش بیش از حد قوی هستند تجویز خواهد شد. بعد از نابودی شپش میبایست مجدد شخص بیمار مورد بررسی پزشک متخصص قرار گیرد تا در صورتی که تخمهای آن باقی مانده اند مجدد از داروهای موثر برای از بین بردن آن استفاده شود.
در طول دوره درمان شپش سر اقدامات تکمیل کننده میتوانند به کمک بسیاری از داروهای تکمیلی صورت گیرد که موثر نیز باشند و از آن جایی که درمان دارویی به تنهایی کفایت نخواهد کرد یکسری اقدامات نیز میبایست به کمک داروها به طور همزمان با مصرف دارو صورت گیرد.
به دلیل این که شپش میتواند در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی از یک فرد به فرد دیگری منتقل شود میبایست یک سری وسایل که ناقل این بیماری میباشند را به دقت نظافت کرد که عامل انتقال شپش نشوند.
به عنوان مثال کلاه، روسری، بالش، ملحفه، لباس و حولههایی که فرد آلوده استفاده میکند را به دقت با آب گرم و بخار میبایست نظافت شوند. چرا که تخمهای شپش زمانی که ۵ دقیقه در دمای بیش از ۵۳ درجه سانتی گراد قرار گیرند کشته میشوند.
طبق دستورالعمل سازمان FDA تمامی کودکان میبایست در مورد ابتلا به شپش مورد بررسی قرار گیرند و در صورتی که به این مشکل مبتلا شده باشند میبایست تحت درمان شپش قرار گیرند. در این دستورالعمل توصیه شده است که کودک را با موهای مرطوب که در استحمام با نرم کننده نیز شسته شده اند نزد پزشک ببرید تا او را معاینه کند.
درمانهای غیر دارویی
قبل از این که روند درمان بیماری شپش را شروع کنید بد نیست که برخی لباسهای مورد مصرف شخص مبتلا را بجوشانید کنید. جوشیدن لباسها داخل آب جوش در کشتن شپشها میتواند موثر باشد.
در صورتی که فرد آلوده به شپش موهای بلندی داشته باشد (پایین تر از سرشانه) میبایست در نحوه درمان شپش بیشتر دقت کنید و تمامی دستورالعملها را به دقت انجام دهید.
در صورتی که از شامپوهای شیمیایی مخصوص درمان شپش استفاده میکنید موها را در یک استحمام، دو مرتبه شستشو ندهید. اجازه دهید ۱ الی ۲ روز بین شستشوی موها با مواد درمانی وقفه ایجاد شود.
در صورتی که تمایل به استفاده از روشهای درمانی شیمیایی ندارید حتما برای شروع درمان سنتی با پزشک خود مشورت داشته باشید چرا که برخی موارد روش درمانی سنتی جوابگو نخواهند بود.
بسیاری از افراد معتقد هستند که مواد چرب مانند پنیر، سس مایونز یا روغن زیتون و حتی خمیر دندان در درمان شپش تاثیر میگذارند و میتوانند آن را نابود کنند. برای استفاده از این موارد حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.
درمان شپش از طریق نظافت وسایل
شپشهایی که در سر و در لا به لای تارهای مو رشد میکنند و این بیماری را تشکیل میدهند قادر به تغذیه نیستند و از زمانی که فرد درمان را شروع میکند، به سرعت از بین میروند ولی شپشهایی که در وسایل همراه فرد ناقل مهمان میشوند طول درمان پیچیده تر و طولانیتری دارند.
این مراحل درمانی شامل جلوگیری از آلوده شدن مجدد تمامی وسایل میباشد. چرا که بعد از درمان شپش از موهای فرد آلوده، ممکن است این بیماری از موی سر به روی لباس، مبلمان یا وسایل شخصی منتقل شده باشد که نیاز به از بین بردن دارند.
نیاز است که لباسها و تمامی وسایل شخصی مانند حوله، روبالشتی و . . . فرد آلوده را ۲ روز قبل از شروع درمان با آب فوقالعاده گرم (۱۳۰ درجه فارنهایت) به دقت شستشو دهید و سپس در دمای بالا خشک کنید.
مرحله خشک کردن نیز بهتر است به صورت بخار انجام شود و سپس تمامی وسایل مهر و موم شده و در یک کیسه در بسته برای ۲ هفته نگهداری شوند. وسایل دیگر مانند شانه و برس را نیز در آب گرم ۱۳۰ درجه فارنهایت مدت زمان ۵ الی ۱۰ دقیقه خیس کنید و سپس اجازه دهید در هوای آزاد خشک شوند.
درمان شپش با داروهای بدون نسخه
بسیاری از داروهای شیمیایی وجود دارند که بدون نسخه پزشک در بیشتر داروخانهها و همچنین فروشگاههای محلی برای درمان شپش عرضه میشوند. این دسته از داروها مورد تائید FDA میباشند و میتوانند در نابودی این حشره تاثیر گذار باشند.
بیشتر این داروها که ریشه گیاهی دارند قادرند شپش را از بین ببرند ولی در صورتی که آنها نیز نتوانستند در درمان شپش موثر باشند میبایست راههای درمانی دیگر را طبق تجویز پزشک انتخاب کرد.
استفاده از شانههای الکتریکی برای درمان شپش
یکی از بهترین گزینهها برای درمان شپش و رهایی یافتن از تخمهای شپش استفاده از شانههای الکتریکی میباشد. این شانهها از دندانههای فلزی بسیار ریزی ساخته شده اند که به لا به لای تارهای مو نفوذ پیدا کرده و سبب جدا شدن نیتها از ساقه مو میشود.
به صورت کلی چندین مدل از این شانههای الکتریکی در بازار وجود دارد که برخی از مدلها دارای نور هستند و پیدا کردن نیتها را آسان تر میکنند. برخی دیگر ساده و برخی از مدلها الکتریکی هستند.
قبل از استفاده از این شانهها میبایست موی سر را به خوبی شست و شانه را همانند یک شانه معمولی از سمت بالا به سمت پایین کشید. البته این شانهها تنها در مواقعی که شپش در موی سر وجود دارند کاربرد دارند و در مواقعی که شپش در بین لباسها و بدن ظاهر میشود راههای درمانی دیگر را میبایست به کار گرفت.
داروی Pyrethrins برای درمان شپش همراه با piperonyl butoxide
محصولاتی که در بازار با نام تجاری Pronto و A-200 و R C و همچنین Rid و Triple X شناخته میشوند همگی در درمان شپش موثر میباشند.
درمان شپش با Pyrethrins
به طول کلی Pyrethrins یک عصاره طبیعی از گلهای داوودی میباشد. Pyrethrin قادر است زمان شروع حمله شپش یا درست زمانی که تخمها کاشته میشوند آنها را از بین ببرد.
در حالت بعدی به این صورت است که بین ۹ تا ۱۰ روز پس از نخستین درمان برای از بین بردن تخمهای جدید به کار گرفته شوند. استفاده از داروی Pyrethrin بیشتر جهت افراد سالمند و کودکان میباشد که میتواند تا مدت زمان ۲ سال مورد استفاده قرار میگیرد.
Dimethicone
این ماده بر پایه سیلیکونها ساخته میشود که یک راهکار مناسب برای درمان شپش میباشد. قادر است با شستشوی موی سر، قدرت شپشها را به طرز عجیبی کاهش دهد و آنها را از بین ببرد.
این دارو را طبق تجویز پزشک مصرف کنید و در افزودن آن احتیاط کنید و برای کم و زیاد کردن Dimethicone با پزشک خود مشورت داشته باشید.
لوسیون پرومتئورین ۱% (نام تجاری محصول Nix)
پرومتئورین یک پریتروئید مصنوعی میباشد که از دسته پریتینهای طبیعی میباشد. لوسیون پرومتئورین ۱ % یک داروی بسیار عالی برای درمان شپش میباشد.
این دارو معمولا چند روز پس از نخستین علائم اولیه بروز شپش به کار گرفته میشود. در دوره دوم نیز معمولا ۹ روز نیاز است که علائم نخست را از بین ببرد. یعنی درست زمانی که هنوز تخمهای جدید بالغ نشده اند پرومتئورین به کار گرفته میشود. دوره درمان با پرومتئورین معمولا در کودکان ۲ ماه توصیه میشود.
لوسیون بنزیل الکل ۵% (با نام تجاری لوسیون Ulesfia)
الکل بنزیلیک الکل کاملا معطر میباشد. لوسیون بنزیل الکل ۵ % نیز از جمله داروهای درمان شپش سر میباشد که مورد تایید سازمان FDA نیز میباشد. این دارو زمانی تجویز و استفاده میشود که هنوز تخمهای جدید تولید نشده باشند.
درمان دوره دوم آن نیز ۷ روز پس از اولین دوره درمانی استفاده میگردد. این لوسیون را به سر بزنید و در حدود ۱۰ دقیقه اجازه دهید که بر روی سر بماند سپس سر را به خوبی شستشو دهید.
این روش درمانی را برای یک هفته تکرار کنید و ادامه دهید. لوسیون بنزیل الکل معمولا در تمامی افراد برای مدت بالای ۶ ماه توصیه و تجویز میگردد و ممکن است کمی سبب التهابات پوستی شود.
لوسیون Ivermectin 0.5% (با نام تجاری Sklice)
لوسیون Ivermectin توسط FDA در سال ۲۰۱۲ برای درمان شپش سر در تمامی افراد مورد تائید قرار گرفت. این لوسیون کمک میکند که شپشها از بین بروند و شپشهای جدید نیز قادر به تولید تخمهای جدید نباشند.
به بیشتر بیماران مبتلا به شپش که از خشکی مو نیز رنج میبرند این لوسیون تجویز میشود. ivermectin به صورت خوراکی از دسته داروهای مخدر میباشد که بیش از دو دهه است که در بسیاری از کشورها جهت درمان عفونتهای کرم فیشر به طور کاملا گسترده استفاده میشود.
این دارو نزد FDA به عنوان درمان کننده شپش مورد تأیید قرار نگرفته است. قرصهای ivermectin در دوزهای خوراکی ۲۰۰ میکروگرمی یا ۴۰۰ میکرو گرمی تجویز و تکرار میشوند.
این دارو برای کودکانی که وزنی کمتر از ۱۵ کیلوگرم دارند و همچنین زنان باردار قابل مصرف نمیباشد. بهتر است این دسته از افراد از نوع دیگر دارو برای درمان شپش استفاده کنند.
لوسیون ملاتون ۰٫۵% (با نام تجاری Ovide)
ملاتون یک ارگانوفسفره میباشد. فرمول ملاتون در کشور ایالت متحده آمریکا جهت درمان شپش ثبت و مورد تایید قرار گرفت. ملاتون به صورت یک لوسیون کاملا ایمن و موثر برای این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد.
ملاتون از پیدایش و رشد تخمهای شپش جلوگیری میکند و بسیاری از تخمهای آن را نابود خواهد کرد. درمان با کمک لوسیون ملاتون به دو دوره تقسیم میشود. در صورتی که پس از دوره نخست همچنان اثرات تخمها باقی مانده باشد پس از ۷ الی ۹ روز درمان به کمک ملاتون را میبایست ادامه داد.
ملاتون جهت افراد بالای ۶ سال مورد استفاده قرار میگیرد. این لوسیون ممکن است کمی سبب تحریک و خارش پوست سر شود و این که قابل اشتعال میباشد پس حتما از هر گونه مواد و وسایل اشتعال زا مانند کبریت و فندک و هر گونه آتش زنه دور نگه دارید.
ملاتون را میبایست زمانی که موی سر خیس و مرطوب است استفاده کرد. از سشوار و هر گونه گرمایش الکتریکی در حین دوره درمان نباید استفاده کرد.
مکمل موضعی اسپینوزاد ۰٫۹% (با نام تجاری Natroba)
اسپینوزاد جهت درمان شپش حاصل از باکتریهای خاکی مناسب است. این مکمل موضعی در سال ۲۰۱۱ توسط FDA مورد تایید قرار گرفت. از آن جایی که ویروسهای زنده و تخمهای شپش که ناسالم هستند را نابود میکند در دوره پس از درمان و نقاهت بسیار مفید میباشد.
در صورتی که شپش همچنان پس از طول دوره درمان زنده باشد باز هم میبایست درمان را ادامه داد اما معمولا استفاده از Natroba در یک دوره درمانی نتیجه بخش خواهد بود. این دارو معمولا در افراد بالای ۴ سال مورد استفاده قرار میگیرد.
شامپو لیندن ۱%
لیندن کلرید آلی یکی از بهترین راههای درمان شپش میباشد. آکادمی اطفال آمریکا AAP این شامپو را به عنوان یک pediculocide توصیه نمیکند.
گرچه این شامپو به عنوان یک درمان کننده در FDA توصیه شده است اما به عنوان درمان اصلی توصیه نمیگردد چرا که بلعیدن این شامپو میتواند برای مغز و سایر قسمتهای سیستم عصبی انسان سمی و بسیار خطر آفرین باشد و همچنین استفاده آن برای بیماران قلبی بسیار خطرناک است.
شامپو لیندن ۱% برای افراد مبتلا به اچ آی وی و اختلالات تشنجی و همچنین زنان باردار و شیرده اصلا مناسب نمیباشد. این شامپو سبب تحریک بیش از حد زخمها میشود.
روغنهای گیاهی برای درمان شپش سر
مطالعات بسیاری در درمان شپش نشان میدهد که برخی از روغنهای گیاهی طبیعی ممکن است در روند درمان این بیماری موثر واقع شوند. از جمله روغنهایی که میتواند این خاصیت را القا کند روغن درخت چای، روغن انیس، روغن یلانگ یلانگ میباشد.
به طور کلی تمامی روغنهایی که از ترکیب نرلییدول طبیعت میکنند خاصیت درمانی برای این بیماری خواهند داشت. در صورتی که پزشک شما در کنار داروهای شیمیایی استفاده از این روغنها را نیز پیشنهاد داد میتوانید از آنها استفاده کنید تا نتیجه درمان را سریع تر به دست آورید.
تخمهای شپش را چگونه نابود کنیم؟
با روشهای شستشو با مواد شیمیایی و یا شامپوهای مخصوص درمان شپش تنها میتوانید این حشره خطرناک را نابود کنید و برای از بین بردن تخمهای آن نیاز به روشهای دقیق تری دارید.
تخم شپش معمولا بین ۸ الی ۱۲ ساعت پس از درمان مجدد پیدا میشوند. طول دوره درمان تخمهای شپش بسیار سخت تر میباشد. چرا که تخمها به راحتی از بین نمیروند و عقب نشینی ندارند. میتوانید مواد شوینده را به روی موها بریزید و به کمک یک شانه بسیار نازک موها را شانه کرده و در تمام سطح سر پخش کنید تا به خوبی در لابه لای تارهای مو قرار گیرند.
در صورتی که بعد از انجام این کار باز هم شپشها را در لابه لای موها پیدا کردید و هیچ گونه لاشهای از آنها یافت نشد، میبایست روش درمان شپش را به طریق دیگری ادامه دهید.
شاید نیاز به سازوکاری متفاوت داشته باشید. در صورتی که از داروهای قوی تری استفاده کردید حتما موها را زمانی که آغشته به مواد شوینده است شانه کنید. ممکن است طول درمان شپش ۲ الی ۳ هفته طول بکشد.
بسته به نوع دارویی که مصرف میکنید طول دوره درمان متفاوت خواهد بود. برخی از داروها بین ۷ الی ۹ روز زمان نیاز دارند و برخی دیگر یک هفته کافی است. بسیاری از داروها نیز طی یک هفته شپش مادر را نابود میکنند ولی تخمها را از بین نخواهند برد و برای درمان آنها زمان و درمان جدیدی نیاز میباشد.
نحوه انتقال شپش
از آن جایی که شپشها فقط میتوانند از طریق خزیدن زنده بمانند و در صورتی که از سر یک فرد به شخص دیگری راه پیدا کنند میتوانند در آن قسمت نیز زنده مانده و به فعالیتهای زیستی خود ادامه دهند.
در صورتی که شخصی به این بیماری مبتلا باشد میبایست به سرعت تحت درمان شپش قرار گیرد چرا که ممکن است بسیار راحت شما را نیز بیمار کند. این انتقال از راههای بسیاری ممکن است. از طریق وسایل شخصی مانند لباسها، کلاه یا روسری و حتی روبالشتی و حوله و گیرههای سر ممکن است شپش منتقل شود.
مکانها و موقعیتهایی که میتواند در انتقال این بیماری موثر باشند به این ترتیب میباشند :
مدارس و مهد کودکها و حتی مکانهایی که کودکان در آن به صورت دسته جمعی هستندروابط نزدیک با شخص مبتلا مانند در آغوش کشیدن و یا در کنارش نشستنخوابیدن در رختخواب شخص ناقل و استفاده از رختخواب اواستفاده از وسایل شخصی مانند شانه، حوله، دستمال سر، کلاه و . . .در یک نظر سنجی کلی که از مادران انجام شد مشخص شد که بیشتر مادران اطلاعات دقیقی از شپشها و بیماری که در این مورد ممکن است فرزندشان را تهدید کند، ندارند. نیمی از مادران بر این باورند که تخمهای شپش را باید از بین ببرند و نیمی دیگر بر این باورند که میبایست چندین روش درمانی و دارویی را برای درمان شپش به کار گیرند.
در صورتی که حذف کامل تخمهای شپش ضروری نیست و با از بین بردن شپش اصلی میتوان این بیماری را درمان کرد. در طول دوره درمان تنها میبایست از یک نوع دارو در زمان مشخصی استفاده کرد.
استفاده از چند مدل شامپو و لوسیون و دارو میتواند درمان را به طور کلی بی اثر کند. مدت زمان دارو نیز بسته به تعداد شپشها و میزان مقاومت آنها نزد پزشک معالج تعیین و مشخص میشود و میبایست با دقت انجام شود.
در وهله نخست درمان شپش نیاز به تغییر شیوه زندگی دارد. در صورتی که قصد دارید یک شیوه درمان خانگی را پیش بگیرید میبایست تغییراتی اساسی در روند زندگی ایجاد کنید. به طور کلی ۹۱ % از افراد درمانهای تجویزی زیر نظر متخصص را انتخاب میکنند.
نیازی نیست آفت خاصی را برای از بین بردن شپش به کار گیرید. اگر حیوان خانگی دارید در اولین فرصت حیوان خود را حتما به یک دامپزشک نشان دهید تا او را نیز درمان کند.
چرا که به احتمال بسیار قوی حیوان خانگی میتواند ناقل شپش باشد و یا این که بیماری به آن حیوان هم منتقل شده باشد. استفاده از داروهای خانگی مانند شامپوهای دست ساز از یونجه و . . . را اصلا به کار نگیرید این روشها اگر مدت زمان کوتاهی هم جواب دهند به زودی اثر خود را از دست داده و منجر به بازگشت شپش میشوند.
نکاتی که میبایست هنگام درمان شپش در نظر داشته باشید
توجه داشته باشید هنگام مصرف هرگونه دارو برای درمان شپش مقادیر را افزایش ندهید این کار منجر به طول دور درمان کوتاه تر و یا قوی تر نخواهد شد این کار را تنها داروساز و پزشک میتواند تشخیص دهد و انجام خودسرانه آن میتواند خطرناک باشد.
تمامی داروهایی که برای درمان شپش به کار گرفته میشوند نباید داخل چشم شوند. یک فرد مبتلا به شپش را نباید بیش از ۲ الی ۳ مرتبه از یک روش درمان کرد. در صورتی که دارو بر روی فرد تاثیری نداشت بهتر است طبق تجویز پزشک آن را تغییر داده و داروی دیگری را جایگزین کرد.
به طور هم زمان از داروهای مختلف برای درمان استفاده نکنید مگر این که پزشک داروساز به شما این کار را توصیه کند. سعی کنید هنگام استفاده از هر گونه شامپو و یا لوسیون از شانههای دندان ریز استفاده کنید تا تمامی مواد درمانی به لابه لای گرههای مو نفوذ پیدا کند.
از شایع ترین عوارض جانبی درمان شپش، سوزش و التهابات پوستی است که ممکن است باعث سوزش شدید پوست سر و یا این که پیدایش برخی از زخمهای کوچک شود که این موارد موقتی بوده و پس از اتمام طول دوره درمان حتما از بین خواهند رفت.
نابودی شپش موجود در مبلمان
همان طور که میدانید وسایلی که شخص ناقل شپش از آنها استفاده کرده است نیز میبایست در طول دوره درمان شپش قرار گیرند تا به خوبی از این بیماری پاک شوند.
مبلمان نیز از جمله وسایلی است که ممکن است فرد ناقل آن را آلوده کرده باشد. با کف مبلمان را بشویید به ویژه قسمتی که فرد ناقل بیشتر استفاده میکرده است. بین ۱ الی ۲ روز طول میکشد تا یک شپش از موی سر یک شخص سقوط کرده و جدا شود.
در این وضعیت شپش نیاز به تغذیه کردن دارد به همین دلیل اگر نتواند در عرض یک هفته تغذیهای داشته باشد، از بین میرود ولی در صورتی که در دمایی نزدیک به دمای پوست بدن انسان قرار گیرند میتواند زنده بماند. حتی ممکن است با جدا شدن یکی از تخمهای شپش نیز این انتقال صورت گیرد.
پاسخی بگذارید لغو پاسخ
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه
اگر جوابی برای دیدگاه من داده شد مرا از طریق ایمیل با خبر کن
نام *
ایمیل *
وبسایت
Current ye@r *
Leave this field empty