درمان زخم سقف دهان با روش های طبیعی و سنتی


اغلب افراد در طول زندگی خود به انواع زخم های دهانی مبتلا می شوند. آن دسته از افرادی که این زخم ها را تجربه کرده اند می دانند که این بیماری تا چه اندازه ناراحت کننده و دردناک است. با این مشکل آشامیدن و بلعیدن غذا با سختی روبرو می شود و افراد سوزش زیادی را در دهان خود احساس می کنند. این زخم ها انواع مختلفی داشته و عوامل مختلفی در ایجاد آن ها نقش دارند. بر همین اساس در این مقاله به درمان زخم سقف دهان خواهیم پرداخت. بنابراین اگر شما نیز به زخم سقف دهان مبتلا شده اید و به دنبال درمان آن می باشید، توصیه می کنیم خواندن این مطلب را از دست ندهید.

همان طور که می دانید سلامت دهان هر فردی می تواند بر روی سلامتی او تأثیرگذار باشد. به همین خاطر با ایجاد هرگونه مشکلی در دهان بهتر است به دنبال درمان آن باشید. از همین رو رعایت بهداشت و سلامت دهان بسیار حائز اهمیت است. چنانچه در سقف دهان خود احساس ناراحتی کرده و زخمی مشاهده کردید، ابتدا می بایست به دنبال علت آن باشید. اغلب دردها در ناحیه سقف دهان به خاطر مصرف غذاهای خیلی داغ و تند و تیز است که به ایجاد تاول و زخم در سقف دهان منجر می شود. اما اگر این مشکل به خاطر خوردن غذا نباشد، بهتر است قضیه را خیلی جدی بگیرید. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با دلایل زخم سقف دهان و راه های درمان زخم سقف دهان بیشتر آشنا شویم.

زخم سقف دهان نشانه چیست؟

سقف دهان در قسمت جلوی دهان به صورت عضلات استخوانی بوده و قسمت انتهای دهان دارای بافتی نرم است. به طور معمول سقف دهان همانند حفره ای میان بینی و عضلات داخلی دهان قرار دارد. زخم و آسیب در سقف دهان می تواند در اغلب افراد ایجاد شده و به دلایل مختلفی به وجود آید. قرمز شدن و ایجاد تورم در سقف دهان یکی از شایع ترین زخم های دهانی است. در واقع احساس درد در سقف دهان معمولا با تاول، التهاب و تورم همراه است. این دردها در تمام طول شبانه روز در زمان خوردن غذا، نوشیدن انواع نوشیدنی و حتی صحبت کردن کاملا احساس می شود.

به طور کلی سقف دهان به دو بخش کام سخت و کام نرم تقسیم می شود. منظور از کام سخت قسمت پشت دندان ها و بخش سفت سقف دهان است که در مقایسه با کام نرم بیشتر در معرض آسیب قرار دارد. پوست این ناحیه ظریف تر از پوست زبان بوده و به همین خاطر مستعد ایجاد زخم و التهاب می باشد. اما بخش کام نرم که به آن بافت نرم دهان نیز گفته می شود، بعد از قسمت سفت دهان و در قسمت انتهایی قرار دارد.

ایجاد تورم در سقف دهان

مهم ترین علائم و نشانه های زخم در دهان چیست؟

قرمز شدن سقف دهان، ایجاد جوش در سقف دهان و متورم شدن سقف دهان می تواند بر اثر عوامل طبیعی ایجاد شود که اغلب این اختلالات با گذشت زمان و درمان های حداقلی بهبود می یابند. اما گاهی زخم سقف دهان در نتیجه عوامل جدی تر و بروز بیماری های دهان اتفاق می افتد. از مهم ترین علائم زخم سقف دهان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انقباض ماهیچه ها یا اسپاسم عضلانی
  • ایجاد تاول و قرمز شدن سقف دهان
  • احساس درد در دهان
  • خشک شدن دهان

آشنایی با دلایل وجود زخم در سقف دهان

به طور معمول زخم های دهانی در قسمت های مختلفی از دهان به وجود می آیند: زخم روی لثه، زخم اطراف دهان، خون مردگی در دهان و زخم گونه یا لب. اغلب زخم های روی سقف دهان یا زخم های اطراف دهانی به ایجاد تاول و تورم در دهان منجر می شوند. یکی از شایع ترین دلایل وجود دانه های قرمز در دهان انجام جراحت در این قسمت می باشد. به طور کلی از شایع ترین دلایل ایجاد زخم در سقف دهان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف غذاها و نوشیدنی های خیلی داغ
  • مصرف بیش از حد الکل
  • ویروس پاپیلومای انسانی یا زگیل های دهانی
  • ایجاد خراش هنگام خوردن خوراکی های تیز مانند چیپس
  • مصرف داروهای خاص
  • موکوسل: تورم مایعی شکل در دهان که در زمان برش یا آسیب در سقف دهان ایجاد می شود.
  • کمبود آب در بدن و از دست دادن مقدار زیادی آب بدن
  • انجام تمرینات ورزشی و عرق کردن بیش از اندازه در روزهای گرم

راه های خانگی درمان زخم سقف دهان

برخی از مهم ترین علل ایجاد زخم در سقف دهان عبارتند از:

سوختگی سقف دهان

یکی از شایع ترین دلایل ایجاد زخم در سقف دهان به خوردن غذاهای بسیار سفت یا بسیار داغ مربوط می شود. در واقع با خوردن غذاهای خیلی داغ پوست ناحیه کام سخت دچار عارضه و بسیار نازک شده و با آسیب دیدگی، تورم، التهاب و تاول همراه می باشد. جالب است بدانید خوردن پیتزا در اکثر موارد می تواند به سوختگی سقف دهان منجر شود. زیرا قسمت داخلی پیتزا دارای پنیر پیتزای داغ است که پس از برخورد با سقف کام سخت دهان به ایجاد تاول و سوختگی منجر می شود. به این اتفاق کام پیتزا می گویند.

آسیب دیدگی سقف دهان

همان طور که پیشتر اشاره کردیم خوردن غذاهای تند و تیز و بسیار داغ می تواند بافت های دهان را له کرده و به ایجاد تاول و تورم در دهان منجر شود. گاهی اوقات فرد دچار زخم سقف دهان بوده و این زخم بعد از استفاده از دندان مصنوعی تحریک شده و ایجاد ناراحتی می کند.

تبخال های دهانی

تبخال های دهانی که به آن ها زخم های سرد نیز گفته می شود، توسط ویروس های هرپس سیمپلکس ایجاد می شوند. در نتیجه به تاول های پر مایع بر روی لثه و لب منجر می شوند. البته گاهی اوقات در قسمت داخلی دهان نیز به وجود می آیند که با احساس درد در سقف دهان همراه می باشند.

عفونت دندانی

آبسه های دردناک و ورم کردن لثه می تواند از مهم ترین عوارض عفونت در ناحیه کام سخت دهان باشد. البته این قبیل عفونت ها در نتیجه ورود باکتری، پوسیدگی های دندان و عفونت های ویروسی به وجود می آیند. معمولا عفونت های لثه و دندان برآمدگی هایی پر از چرک را ایجاد می کنند که منجر به التهاب در اطراف ناحیه آلوده می شوند. هنگامی که عفونت دندانی در سقف دهان و نزدیک به کام سخت ایجاد شود، آبسه به وجود می آید.

زخم های دهان

جالب است بدانید زخم های دهان معمولا در قسمت کام نرم و گاهی زبان و بخش داخلی گونه ها مشاهده می شوند. در واقع امکان ندارد این زخم ها در ناحیه کام سخت به وجود آیند. اگرچه علل ایجاد این قبیل زخم ها زیاد است، اما از مهم ترین دلایل آن می توان به استرس، آلرژی های غذایی، جراحت در داخل دهان و کمبود ویتامین C اشاره کرد.

سندرم سوزش های دهانی یا BMS

احساس سوزش مکرر و مداوم در گونه ها، لب ها، زبان و در دهان به ایجاد زخم در سقف دهان منجر می شود. این احساس درد تحت عنوان سندرم سوزش دهان شناخته می شود. مطالعات صورت گرفته نشان می دهند که تاکنون علت مشخصی برای زخم های سقف دهان یافت نشده است. با این حال در اغلب مواقع این سندرم با کمبودهای تغذیه ای، آلرژی، رفلاکس معده و عفونت های دهان ارتباط مستقیمی دارد.

دلایل زخم سقف دهان

درمان زخم سقف دهان چگونه انجام می شود؟

اکثر اوقات زخم های ناحیه سقف دهان با گذشت زمان و حداقل درمان از بین رفته و التیام می یابند. شایع ترین آسیب های سقف دهان مانند خوردن غذاهای خیلی داغ یا خیلی سفت با گذشت زمان و ظرف چند روز به طور کامل از بین می روند. درمان زخم سقف دهان نیز همانند تبخال یا برفک دهان بعد از معاینه توسط متخصص بیماری های دهان با تجویز دارو برای زخم سقف دهان و مصرف پماد انجام می شود. از میان انواع زخم های سقف دهان برخی از آن ها ممکن است در نتیجه بیماری های زمینه ای و عوامل جدی ایجاد شوند. در این مواقع می بایست توسط متخصص ضایعات دهان یا متخصص زخم های دهان به درستی معاینه و درمان شوید. چرا که برخی از بیماری های دهان مانند زخم زبان می توانند زمینه ای برای ظهور سرطان دهان باشند.

نگاهی به درمان های خانگی زخم سقف دهان

در ادامه به مهم ترین راه های درمان زخم سقف دهان در منزل اشاره می کنیم:

شیر نارگیل

یک قاشق چای خوری عسل را با یک قاشق غذاخوری شیر نارگیل مخلوط کنید. این ترکیب فوق العاده را می توانید برای ماساژ ناحیه آسیب دیده استفاده کنید. برای دریافت نتیجه بهتر می توانید روزانه سه الی چهار بار این روش را تکرار کنید تا وضعیت شما هرچه زودتر بهبود یابد. گذشته از این می توانید زخم های سقف دهان را به کمک شیر نارگیل شستشو دهید. لازم به ذکر است ماساژ ناحیه زخم به کمک روغن نارگیل بسیار مؤثر است.

جوش شیرین

یک قاشق چای خوری جوش شیرین را با مقداری آب ترکیب کنید. خمیر ایجاد شده را بر روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید. این روش را چند بار در روز تکرار کنید تا زخم های سقف دهان شما سریع تر بهبود یابند.

عسل

به کمک یک گوش پاک کن مقداری عسل را بر روی زخم دهان خود قرار دهید. این روش را چند بار در روز می توانید انجام دهید. در واقع این عمل را تا زمانی که نتیجه کار را مشاهده کنید، تکرار کنید.

دانه گشنیز

یک قاشق غذاخوری دانه گشنیز را به همراه مقداری آب بر روی حرارت قرار دهید. پس از جوشاندن مایع مورد نظر را از صافی رد کرده و اجازه دهید به خوبی خنک شود. سپس اطراف دهان خود را روزانه سه الی چهار بار با این محلول شستشو دهید.

آلوئه ورا

یک برگ آلوئه ورا را به خوبی بشویید و ژل آن را خارج کنید. ژل را بر روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید. توصیه می شود این کار را چند بار در روز تکرار کنید تا زمانی که نتیجه را ببینید. گاهی اوقات می توانید به جای ژل آلوئه ورا از آب آلوئه ورا نیز استفاده کنید.

برگ ریحان

سه الی چهار برگ ریحان را خوب بشویید. سپس آن را بخورید و در ادامه آن مقداری آب بنوشید. این کار را هرروز صبح و عصر تکرار کنید تا زمانی که تأثیر شگفت انگیز آن را در درمان زخم سقف دهان مشاهده کنید. هم چنین انجام این کار به درمان تنگی نفس نیز کمک می کند.

قالب یخ

به جرأت می توان گفت استفاده از قالب یخ ساده ترین و مؤثرترین روش خانگی در درمان زخم سقف دهان می باشد. چرا که می تواند دردهای ناشی از زخم های دهان را به خوبی از بین ببرد. قالب یخ کوچکی را بر روی محل آسیب دیده در دهان خود قرار دهید. این روش با علائمی نظیر مور مور شدن و احساس سوزش قبل از ایجاد زخم در دهان همراه است. تکرار این روش در طول روز می تواند به بهبود وضعیت شما کمک کند.

راه های درمان زخم سقف دهان

آب لیمو

یک عدد لیموترش تازه را به دو قسمت تقسیم کنید. سپس آن را بر روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید و اجازه دهید لیمو کار خود را به درستی انجام دهد. ابتدا ممکن است کمی احساس سوزش داشته باشید و یا حتی دچار بی حسی شوید. در پایان مقداری عسل بر روی ناحیه آسیب دیده خود قرار دهید. تکرار روزانه این روش می تواند در بهبود وضعیت شما تأثیر زیادی داشته باشد.

منبع : آرگا

برچسب :


جدول افزایش قیمت بنزین را ببینید/ وضعیت تغییرات در عید نوروز