سالادهای آماده و بستهبندی، منشاء بیماریهای جدید
مصرف سالادهای بستهبندی و آماده از اوایل دهه 1980 میلادی در اروپا روند رو به رشدی داشته و این درحالیست که این مواد غذایی بستهبندی شده میتوانند منشاء بسیاری از بیماریهای جدید باشند.
نتایج یک مطالعه در اروپا نشان میدهد که با رشد هر چه بیشتر صنعت تولید سالادهای آماده و بستهبندیشده، تعداد بیماریهای جدید نیز بیشتر میشود. بررسیها نشان میدهد دلایل متعددی در این افزایش نقش دارند.
به گفته محققان و کارشناسان علوم تغذیهای، این محصولات فصلی سالانه در پنج تا شش چرخه و تحت تراکم کشت بالا و در مزارع مخصوصی تولید میشوند که تناوب زراعی در آن رعایت نشده و از قارچکشهای مناسب استفاده نمیشود.
علاوه بر این، تجارتهای بینالمللی موجب میشود تا محصولات از محیط کشت اصلی و طبیعیِ خود به محیطهای بیگانه ارسال شده که در این روند به نوبه خود با بیماریهای جدید مواجه میشوند.
در برخی موارد سطح بسیار پایینی از آلودگی بذر میتواند بروز سریع بیماریهای جدید را در مناطق جغرافیایی جدید به همراه داشته باشد که گاهی عامل تلفات جدی، بر هم خوردن تعادل زیست شناختی محیط زیست و گاهی اوقات همهگیری فاجعهبار بیماری است.
به گزارش ساینمگ، همچنین در این جریان تغییرات اقلیمی نیز تهدید به حساب میآید زیرا برای اثربخشی روی رشد و گسترش پاتوژنهای گیاهی با جهانیسازی اثر متقابل دارد. افزایش دما مقاومت گیاهی به پاتوژنها (عوامل بیماریزا) را کاهش میدهد به این مفهوم که ضروریست راهکارهای کنترل بیماری در گیاهان در دماهای گرمتر ارزیابی مجدد شود.