درباره زگیل تناسلی، اطلاعات جامع
منبع خبر /
سلامت مادر و نوزاد /
06-09-1398
زگیل تناسلی یا HPV پاپیلومای انسانی ، ضایعاتی به شکل خال گوشتی در اندازه و شکل های متفاوت می باشد.
زگیل تناسلی یا به انگلیسی Genital Warts یکی از شایعترین بیماریهای مقاربتی در جهان است. تخمین زده شده همه افرادی که از نظر جنسی فعال هستند حداقل یکبار در زندگی خود به این بیماری مبتلا میشوند. باید بدانید که عامل زگیل تناسلی، ویروس HPV است. تا انتها با ما همراه باشید تا درباره علائم، پیشگیری، راه های انتقال و درمان زگیل تناسلی در این مقاله صحبت کنیم.
زگیل تناسلی چیست؟
همانطور که گفته شد، زگیل تناسلی یک بیماری عفونی است که عامل اصلی آن ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی است. این ویروس به شدت شایع است و چون در اثر هرگونه ارتباط جنسی به راحتی منتقل میشود، آمار مبتلایان آن روز به روز درحال افزایش است. زگیل تناسلی به شکل زائدههای برجسته، کوچک و گوشتی و یا شبیه گل کلم است. زگیلها معمولا کوچکاند و با درد، سوزش و خارش همراه هستند. برخی از انواع HPV ممکن است باعث ایجاد زگیل تناسلی، زگیل مقعدی، یا زگیل دهانی شوند و برخی دیگر باعث ابتلا به سرطان میشوند.
علائم زگیل تناسلی
شاید ابتلا به ویروس HPV را خودتان نتوانید تشخیص دهید، اما اگر زگیل تناسلی داشته باشید، معمولا علائم واضح و مشخصی را تجربه میکنید که توسط خودتان قابل تشخیص است. البته ممکن است در برخی مواقع، زگیل تناسلی در خانمها درون واژن یا دهانه رحم به وجود آید که علائمی هم ندارد؛ در این زمان برای تشخیص حتما باید به یک آزمایشگاه معتبر جهت نمونه برداری مراجعه نمائید. شایعترین علائم زگیل تناسلی در مردان و زنان عبارتند از:
• زائدههای کوچک و گوشتی به رنگ قهوهای یا صورتی (اغلب همرنگ پوست) در ناحیه تناسلی
• برجستگیهایی شبیه گل کلم ناشی از چندین زگیل نزدیک به هم
• خارش یا ناراحتی در ناحیه تناسلی
• خونریزی یا درد هنگام مقاربت
عکس زگیل تناسلی زنان و مردان
در زیر عکس واقعی زگیل تناسلی مردان و زگیل تناسلی زنان را مشاهده میکنید.
علت زگیل تناسلی
زگیل تناسلی، اغلب در اثر ابتلا به ویروس اچ پی وی بروز پیدا میکند. حدود ۲۰۰ نوع ویروس HPV وجود دارد که ۴۰ نوع آن بر ناحیه تناسلی اثر میگذارند و با هرنوع رابطه جنسی قابل انتقال هستند. اما این را هم به خاطر داشته باشید که صرفا زگیل تناسلی نشانه ابتلای شما به ویروس HPV نیست. ممکن است شما به این ویروس مبتلا شده باشید و علائمی را بروز ندهید.
راه های انتقال زگیل تناسلی
تمامی افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، باید از راههای انتقال زگیل تناسلی اطلاع داشته باشند؛ چراکه بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی از این قضیه به این ویروس مبتلا شدند و تا سالها درگیر آن بودهاند. اصلیترین راه انتقال زگیل تناسلی، تماس پوست با پوست هنگام هرنوع رابطه جنسی با فرد آلوده است. دوباره تاکید میکنیم، هر نوع رابطه جنسی!! حتی رابطه بدون دخول. چند لحظه تماس آلت تناسلی شخص آلوده با شما کافی است تا شمارا به این ویروس مبتلا کند.
در موارد نادری ممکن است زگیل تناسلی از طریق تیغ اصلاح آلوده، لباس زیر آلوده، اپیلاسیون، لیزر و از مادر به جنین نیز منتقل شود. اما همه اینها به اندازه ارتباط جنسی، قدرت انتقال زگیل تناسلی را ندارند.
پیشگیری از زگیل تناسلی
برای پیشگیری از زگیل تناسلی راهکارهایی وجود دارد که در ادامه ذکر خواهیم کرد.
تزریق واکسن HPV
تزریق واکسن گارداسیل (واکسن تایید شده سازمان جهانی بهداشت) به پیشگیری از زگیل تناسلی بسیار کمک کننده است. واکسن گارداسیل نوعهای پرخطر و بیشتر شیوع یافته HPV را در بر میگیرد و از ابتلا به آنها جلوگیری میکند. این واکسن به پیشگیری از زگیل تناسلی، سرطان دهانه رحم در بانوان و انواع دیگر سرطان کمک کننده است. بهتر است واکسن گارداسیل قبل از اولین رابطه جنسی و در سنین ۹ تا ۲۱ سالگی تزریق شود.
استفاده از کاندوم
استفاده از کاندوم هنگام ارتباط جنسی، خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش میدهد. البته باید بدانید که استفاده از کاندوم پیشگیری ۱۰۰درصدی نمیکند؛ چراکه کاندوم فقط آلت تناسلی را میپوشاند و ممکن است کشالههای ران شما با زگیل تناسلی طرف مقابل برخورد داشته باشد و شمارا مبتلا کند.
راههای دیگری که به پیشگیری از زگیل تناسلی مردان و زنان کمک کننده است، برقراری رابطه جنسی با شریکی که از سلامت آن اطمینان دارید و محدود کردن تعداد شرکای جنسی (رابطه در چارچوب خانواده) است.
روش تشخیص زگیل تناسلی
اگر علائم زگیل تناسلی در شما بروز کرده باشد، معمولا پزشکان با معاینه فیزیکی ابتلا یا عدم ابتلای شمارا تشخیص میدهند. در مواردی که علائمی ندارید، برای بررسی وجود ویروس HPV در بدن شما، نمونه برداری از ترشحات واژینال (در خانمها)، نمونه برداری از مجاری ادراری (در آقایان)، تست پاپ اسمیر و تست HPV انجام میشود. حال به توضیح مختصری از این روشهای تشخیصی میپردازیم.
تست پاپ اسمیر
برای تشخیص زگیل تناسلی و بررسی هرگونه ناهنجاری در داخل واژن و رحم برای خانمهایی که از نظر جنسی فعال هستند، سالیانه یکبار انجام تست پاپ اسمیر توصیه میشود. دهانه رحم با دستگاهی به نام اسپوکلوم به آرامی باز شده و با برس مخصوص از سلولهای دیواره رحم و واژن نمونه برداری میشود.
تست HPV
علاوه بر تست پاپ اسمیر که مخصوص آقایان است، روشی به نام روش مولکولی وجود دارد که هم برای خانمها و هم آقایان مورد استفاده است. میزان دقت و حساسیت این روش بسیار بالاست و قادر به تشخیص نوع ویروس HPV نیز میباشد. در آزمایشگاه کیوان در تهران، به عنوان اولین آزمایشگاه تخصصی ویروس شناسی در خاورماینه، انواع تست HPV با بالاترین دقت و کیفیت قابل انجام است. شما میتوانید جهت ثبت درخواست تست HPV و مشاوره رایگان HPV همین حالا روی تصویر زیر کلیک کنید.
درمان زگیل تناسلی
زگیل تناسلی ممکن است پس از مدتی بدون درمان از بین برود و شما فکر کنید که بهبود یافتهاید. اما با از بین رفتن زائده، این ویروس همچنان در بدن شما باقی مانده و ممکن است مجدداً عود کند. بهتر است برای درمان زگیل تناسلی و تشخیص آن، سریع اقدام کنید تا شاید بتوانید جلوی پیشرفت بیماری و سرطانی شدن آن را بگیرید. روشهای درمان زگیل تناسلی زنان و مردان تفاوت آنچنانی ندارند و هردو باید طی مراحل مشخصی روند درمان را طی کنند.
البته باید بدانید که هیچ درمان قطعی برای ویروس HPV وجود ندارد، روشهای که در ادامه ذکر میشوند فقط به از بین بردن علائم آن یعنی زگیل تناسلی کمک میکنند و ممکن است این زائدهها پس از مدتی دوباره ظاهر شوند. روشهای درمان زگیل تناسلی به شرح زیر است:
- لیزر درمانی: این روش برای از بین بردن زگیلهای خوشهای و تکی با تعداد زیاد کاربرد دارد. هزینه بالاتری دارد اما نتایج آنهم قطعیتر است.
- کرایوتراپی یا فریز: با مواد شیمیایی مخصوص، زگیلها منجمد شده و پس از آن از بین میبرند. 75 درصد افراد از این روش درمانی رضایت داشتهاند.
- سوزاندن زگیل: این روش برای زائدههای گوشتی نرم کاربرد دارد و پزشک از روش گرم کردن برای از بین بردن زگیل تناسلی اقدام میکند.
- عمل جراحی: عمل جراحی زگیل اغلب برای از بین بردن زگیلهای تناسلی روی پوست کاربرد دارند و به وسیله تیغ جراحی انجام میشود.
- دارو و پماد: برخی داروها و پمادها برای کاهش علائم و درمان زگیل تناسلی وجود دارند که مصرف آنها باید زیر نظر پزشک متخصص باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و درخواست مشاوره رایگان با برترین متخصصان ویروس شناس، همین حالا به مجله سلامت کیوان مراجعه نمائید.
منبع: مجله سلامت کیوان