«شورای عالی انقلاب فرهنگی» چیست؟ اعضا
پس از فروپاشی نظام پهلوی، نهادهای مختلف یکی پس از دیگری پا گرفت؛ اما فرهنگ حاکم بر نهادهای جامعه مخصوصا نهادهای فراگیری مانند آموزش و پرورش و دانشگاهها، مسأله سادهای نبود که بتوان در کوتاه مدت، تحولات لازم را در آنها بوجود آورد. از طرف دیگر ادامه کار آنها بویژه دانشگاهها به همان شکل سابق به صلاح جامعه نبود. در نتیجه، خصوصا با توجه به جو حاکم بر دانشگاهها، مدتی تمام دانشگاههای کشور تعطیل شد پس از تعطیلی دانشگاهها، به منظور ساماندهی به امور فرهنگی مدارس و دانشگاهها، به فرمان امام خمینی، اولین ترکیب شورای انقلاب فرهنگی تحت عنوان ستاد انقلاب فرهنگی شکل گرفت. با تشکیل این ستاد، علی رغم کارشکنیهای برخی اشخاص و گروههای سیاسی، حضرت امام در سال ۱۳۶۰ از ستاد خواستند که در باز شدن دانشگاهها تسریع نماید.
با بازگشایی دانشگاهها، فعالیت ستاد انقلاب فرهنگی ادامه یافت و ضرورت توسعه و تعمیق کار این ستاد ایجاب تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی برای انقلاب اسلامی را میکرد. چنانچه با بازگشایی دانشگاه ها و توسعه مراکز آموزشی و گستردگی فعالیت ستاد انقلاب فرهنگی ضرورت تقویت این نهاد بیش از پیش احساس شد بطوریکه در ۱۹ آذر ۱۳۶۳ دومین ترمیم عمده ستاد انقلاب فرهنگی توسط حضرت امام خمینی انجام گرفت و به این ترتیب شورای عالی انقلاب فرهنگی با ترکیبی جدید تشکیل شد. در بخشی از این فرمان آمده است: «خروج از فرهنگ بدآموز غربی و نفوذ و جایگزین شدن فرهنگ آموزنده اسلامی، ملی و انقلاب فرهنگی در تمام زمینه ها در سطح کشور آن چنان محتاج تلاش و کوشش است که برای تحقق آن سالیان دراز باید زحمت کشید و با نفوذ عمیق ریشه دار غرب مبارزه کرد.
اینک با تشکر از زحمات ستاد انقلاب فرهنگی برای هر چه بارورتر شدن انقلاب در سطح کشور، تقویت این نهاد را لازم دیدم بدین جهت علاوه بر کلیه افراد ستاد انقلاب فرهنگی و رؤسای محترم سه قوه، حجج اسلام آقای خامنه ای، آقای اردبیلی و آقای رفسنجانی
و همچنین جناب حجه الاسلام آقای مهدوی کنی و آقایان سیدکاظم اکرمی وزیر آموزش و پرورش
و نصرالله پورجوادی و محمدرضا هاشمی ودکتررضا داوری اردکانی را به آنان اضافه نمودم».
بدین شکل ستاد انقلاب فرهنگی با ترکیب جدید خود، تحت عنوان شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت خود را آغاز نمود. برخی از وظایف مصوب این شورا عبارتند از:
۱ـ تدوین اصول سیاست فرهنگی نظام جمهوری اسلامی در تعیین اهداف و جهت برنامههای فرهنگی، آموزشی، پژوهشی و علمی. ۲ـ تعیین مراجع برای طرح و تدوین برنامههای فرهنگی، آموزشی، علمی و تحقیقاتی ۳ـ تصویب آییننامههای مهم و اساس مراکز علمی و فرهنگی، آموزش و پژوهشی کشور ۴ـ تصویب ضوابط تأسیس مؤسسهها مراکز علمی و فرهنگی و تحقیقاتی و فرهنگستانها و دانشگاهها و مراکز آموزش عالی ۵ـ تهیه طرح و تدوین آییننامهها برای ایجاد زمینههای لازم جهت بسیج و مشارکت همه جانبه مردم ۶ـ تدوین ضوابط برای گزینش استادان و معلمان دانشگاهها و مراکز آموزشی ۷ـ نظارت بر کلیه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی ۸ـ تأیید نامزدهایی که وزیر فرهنگ و آموزش عالی به عنوان رییس دانشگاهها پیشنهاد میکند ۹ـ تدوین ضوابط و اصول کلی و سیاستهای مربوط به توسعه روابط علمی و فرهنگی با کشورهای دیگر ۱۰ـ نظارت بر امور کتابهای درسی نگاهی به تاریخچه شورای عالی انقلاب فرهنگی پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ و بدنبال آن استقرار نظام جمهوری اسلامی بجای نظام ستمشاهی پهلوی تغییر و تحول بنیادین در عرصه های گوناگون اجتماعی را ایجاب می کرد چراکه تحول در نظام از طریق تحول در بنیادها و ساختارها تحقق می یابد.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۱۴ آذر ۱۳۷۵ با صدور پیامی ضمن تعیین ترکیب جدید اعضای شورای عالی بر اهمیت جایگاه و وظایف خطیر آن نیز تأکید نمودند، در این پیام آمده است: «شورای عالی انقلاب فرهنگی که با تدبیر حکیمانه امام راحل عظیم الشان به جای ستاد انقلاب فرهنگی پدید آمد، نقش فعال و مؤثری را در عرصه های امور فرهنگی کشور به خصوص دانشگاه ها ایفا کرد و برکات زیادی از خود به جای گذارد.
اکنون با پیشرفت کشور در کار سازندگی و گسترش دامنه نیاز به دانش و تخصص و لزوم فراگیری علوم و فنون و پرورش محققان و نوآوران و استادان و متخصصان کارآمد، اهمیت این بخش از مسایل فرهنگی تأکید مضاعف یافته است. توسعه دانشگاه ها و پژوهشگاه ها و دیگر مراکز آموزش و آموزش عالی که پاسخ طبیعی به آن نیاز است و افزایش چشمگیر کمیت دانشجویی، به نوبه خود تکالیف تازهیی را بر عهده مسؤولان امور فرهنگی کشور میگذارد که برتر از همه آنها اولاً کیفیت بخشیدن به مایه های علم و تحقیق در این مراکز و ثانیاً پرداختن به تربیت معنوی دانشجویان و هدایت فکر و عمل آنان است».
در بخشی دیگر از این پیام، با اشاره به هجوم فرهنگی همه جانبه دشمنان به ارزشهای اسلامی، فرهنگ اصیل ملی و باورهای مردم آمده است: «همه این حقایق مهم و هشدار دهنده مسؤولان فرهنگی کشور را به تدبیری برتر و اهتمامی بیشتر و تلاشی گسترده تر فرا می خواند و به ویژه شورای عالی انقلاب فرهنگی را که در جهاد ملی با بیسوادی و عقب ماندگی علمی و تبعیت فرهنگی، در حکم ستاد مرکزی و اصلی است، به تحرک و نوآوری و همت گماری برمی انگیزد». بدین ترتیب شورای عالی انقلاب فرهنگی وارد مرحله جدید از حیات تشکیلاتی شد.
در این مرحله شورای عالی انقلاب فرهنگی موظف گردید در رأس فعالیتهای خود به «مدیریت فرهنگی» جامعه در عرصه های مختلف بپردازد و با سیاستگذاریهای اصولی خود زمینه را برای پیدایش جامعهای بهره مند از حیات طیبه الهی فراهم سازد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در ابتدای سال ۱۳۸۶ درخصوص مطالبات خویش از شورای عالی انقلاب فرهنگی بر لزوم تعریف نقشه جامع علمی کشور و تهیه آن توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید نموده و خواهان انجام تدوین نقشه بدون تأخیر و به صورت عمیق، جامع و کامل شدند.
نقشه جامع علمی کشور با مشارکت بیش از ۲۰۰۰ نفر از اساتید و صاحب نظران دانشگاهی و حوزوی و صرف بیش از ۳۰۰.۰۰۰ نفر ساعت کار در کمیته های کارشناسی و کارگروه های تخصصی دیگر
و بیش از ۷۰۰ نفر ساعت کار در جلسات کمیته نهایی سازی و با اعمال نظر نهایی اعضای کمیته منتخب و تلاش شبانه روزی و هوشمندانه کارشناسان و صاحب نظران برجسته کشور؛ تهیه و در دیماه ۱۳۸۹ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید./۱۹ آذر ۱۳۹۱خبرگزاری مهر
جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور رییس جمهوری۱۹ آذر ۱۳۹۸
یکی از دستورکارهای جلسه هفته جاری، رای گیری اعضا درباره دبیر جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد بود./۱۹ آذر ۱۳۹۱خبرگزاری مهر
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:بعضی ازتصاویر که درلابلای اخبارموجوداست مربوط به جلسه۱۹ آذر ۱۳۹۸می باشد وتصاویردیگرازمنابع متفرقه است.
همین خبرگزاری -مهر-درمورخه(۹ دی ۱۳۹۷ )اینگونه گزارش می کنند: محمدرضا مخبر دزفولی از سال ۱۳۸۴ تا کنون دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی است. محمدرضا هاشمی گلپایگانی، سید مصطفی میرسلیم و محمدعلی کینژاد پیش از این دبیری شورا را بر عهده داشتند.
اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی عبارتند از :
علیرضا اعرافی
حمید پارسانیا
غلامعلی حداد عادل
رضا داوری اردکانی
حسن رحیمپور ازغدی
علیاکبر رشاد
علی اکبر رشاد، سعید رضا عاملی و ابراهیم رئیسی جلسه شورا۱۹ آذر ۱۳۹۸
سید علیرضا صدر حسینی
محمدرضا عارف
محسن قمی
محمدعلی کینژاد
منصور کبگانیان
حسین کچوییان
مهدی گلشنی
علی لاریجانی
محمود محمدی عراقی
محمدرضا مخبر دزفولی (دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی)
صادق واعظزاده
علیاکبر ولایتی
سید عزتالله ضرغامی
عبدالله جاسبی
و اعضای حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی عبارتند از:
حسن روحانی (رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی) -رئیس قوهٔ مجریه
صادق لاریجانی- رئیس قوهٔ قضائیه
علی لاریجانی – رئیس قوهٔ مقننه
سید عباس صالحی – وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
سید حسن قاضی زاده هاشمی – وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
منصور غلامی – وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
سید محمد بطحایی – وزیر آموزش و پرورش
مسعود سلطانیفر- وزیر ورزش و امور جوانان
عبدالرضا رحمانی فضلی – وزیر کشور
سورنا ستاری – معاون علمی و فناوری رئیسجمهور
محمدباقر نوبخت – معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی
رئیس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان – زهرا آیتاللهی
معصومه ابتکار و زهرا آیتالهی در جلسه شورا۱۹ آذر ۱۳۹۸
معصومه ابتکار – معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده
عبدالعلی علیعسگری – رئیس سازمان صداوسیما
محمد قمی – رئیس سازمان تبلیغات اسلامی
سورنا ستاری و ابوذر ابراهیمی ترکمان در جلسه شورا۱۹ آذر ۱۳۹۸
ابوذر ابراهیمی ترکمان – رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
مصطفی رستمی – رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها –
حمیدرضا طیبی – رئیس جهاد دانشگاهی
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی – محمدمهدی طهرانچی
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی – احمد مازنی
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی – محمدرضا عارف
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی – حسینعلی شهریاری
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی – احمد واعظی
حمیدپارسانیا-احمدواغظی۱۹ آذر ۱۳۹۸