هلیکوپتر بدون سرنشین MQ-8C به تازگی آزمایشهای خود را با موفقیت پشت سر گذاشت و آماده ورود به خدمت کامل در نیروی دریایی آمریکا است.
هلیکوپتر بدون سرنشین MQ-8C فایر اسکاوت (Fire Scout) توسط کمپانی هوافضا، دفاعی و امنیتی آمریکایی نورثراپ گرومن (Northrop Grumman) توسعه و بر اساس هلیکوپتر سرنشین دار بل ۴۰۷ ساخته شده است.
بل ۴۰۷ هلیکوپتری است که امتحان خود را با سربلندی پس داده است. از این هلیکوپتر بیش از ۱۶۰۰ فروند ساخته شده و مجموعا بیش از ۴.۴ میلیون ساعت پرواز در کارنامه خود دارد. ترکیب Bell 407 با سامانههای مختلف نورثراپ گرومن و هوش مصنوعی این کمپانی، از MQ-8C یک پرنده بسیار توانمند با توان عملیاتی بالا ساخته است.
پهپاد MQ-8C به سفارش نیروی دریایی آمریکا طراحی و حاصل توسعه بیشتر طرح اولیه هلیکوپتر بدون سرنشین MQ-8 است. نمونههای اولیه MQ-8 که RQ-8A (بعدها به MQ-8A تغییر نام داد) و MQ-8B نام داشتند نیز بر اساس هلیکوپتر S-434 ساخت کمپانی هوافضا و دفاعی آمریکایی سیکورسکی (Sikorsky) طراحی شده و توسعه یافتند.
در آزمایشهای انجام شده اخیر، هلیکوپتر با کشتی USS Hershel “Woody” Williams (ESB-4) متعلق به نیروی دریایی این کشور همراه شد. این کشتی در اصل یک پایگاه دریایی اعزامی متحرک است که از آنها با نام ESB یاد میشود. همچنین به آنها بستر فرود متحرک یا پایگاه استقراری شناور نیز گفته میشود. این کشتیها که بخشی از آن زیر آب قرار دارد، مسلح نیستند و با خود نیرو حمل میکنند. این نیروها هنگام عملیات و در مواقع ضروری، با هلیکوپتر، شناورهای سبکتر و هاورکرافتها به خشکی منقل میشوند.
در حال حاضر ۵ فروند از این کشتیها در دنیا وجود دارد که همگی متعلق به نیروی دریایی آمریکا هستند و توسط کمپانی هوافضا، امنیتی و دفاعی آمریکایی جنرال داینامیکس (General Dynamics) ساخته شدهاند. هر یک از این کشتیها ضمن داشتن خوابگاه برای سربازان، آشیانههای داخلی برای حمل خودروهای مختلف نظامی و هلیکوپتر، انبار مهمات، حوضچه خشک برای شناورهای سبک و هاورکرافت، یک عرشه پرواز بسیار وسیع برای هلیکوپترها و هواپیماهای عمود پرواز نیز دارند و عملا یک پایگاه نظامی شناور هستند. آشیانهها زیر باند فرود هستند و هواگردها با آسانسورهای بزرگ به عرشه پرواز منتقل میشوند.
یواساس هرشل “وودی” ویلیامز که بستر آزمایش هلیکوپتر بدون سرنشین MQ-8C است، به تازگی در تاریخ ۷ مارچ ۲۰۲۰ وارد خدمت شد. طی کارآزماییهای صورت گرفته، رابط دینامیک کشتی با هلیکوپتر مورد آزمایش قرار گرفت. البته این هلیکوپتر سال گذشته وارد خدمت اولیه و همراه شناورهای رزم ساحلی برای ماموریت اعزام شد.
هلیکوپتر بدون سرنشین MQ-8C دارای یک موتور توربوشفت مدل ۲۵۰-C47B ساخت کمپانی انگلیسی رولز رویس (Rolls-Royce) است که ۸۱۳ شفت اسب بخار قدرت دارد. فایر اسکاوت با این موتور قدرتمند میتواند ۳۲۰ کیلوگرم بار حمل کند. بیشینه سرعت این هلیکوپتر ۲۶۰ کیلومتر بر ساعت و پیوستگی پروازی آن با مخزن سوخت کامل ۱۵ ساعت است. البته زمان پروازش با سوخت گیری هوایی افزایش نیز مییابد.
این هلیکوپتر میتواند از هر باند آماده و غیرآمادهای عملیات نشست و برخاست انجام دهد. ارتفاع پروازی عملیاتی آن ۶۱۰۰ متر و شعاع عملیاتی آن نیز ۳۰۰ کیلومتر است؛ بدان معنا که تا ۳۰۰ کیلومتر از کشتی فاصله میگیرد.
این هلیکوپتر سیستمهای الکترونیکی پیشرفتهای داشته و سنسورها و دوربینهای متنوعی همچون دوربینهای تلوزیونی (الکترو اپتیکال)، سنسورهای تصویرساز فروسرخ برای دید در شب، فاصله یاب و نشانه گذار لیزری، سیستم پیوند داده لینک ۱۶ برای به اشتراک گذاری اطلاعات با نیروهای خودی و نبرد شبکه محور، سیستم شناسایی خودکار و… با خود حمل میکند. همچنین دارای هوش مصنوعی بوده و برخی کارها را به صورت خودمختار انجام میدهد. برای مثال قادر است تمام فرایند پرواز، از برخاستن تا پیمایش مسیر و فرود را بی نیاز از هدایت کننده انسانی انجام دهد.
MQ-8C ضمن انجام ترابری سبک، عملیاتهای دیگر همچون جستجو و نجات، عملیات نبرد ضد سطحی و ضد زیردریایی، عملیاتهای چهارگانه اطلاعاتی (جاسوسی)، دیدهبانی، شناسایی و هدف یابی موسوم به ISR T را نیز انجام میدهد. همچنین میتواند خود مسلح شده و ضمن حمل موشکهای هدایت لیزری APKWS، با نیروهای دشمن درگیر شود. این هلیکوپتر میتواند در هر ساعت از شبانه روز و هر شرایط آب و هوایی، به انجام عملیات بر فراز دریا و خشکی بپردازد.
هلیکوپتر بدون سرنشین MQ-8C آزمایشها و کارآزماییهای خود را پشت سر گذاشته و به زودی وارد خدمت عملیاتی میشود. این هلیکوپتر تا اواسط ۲۰۱۹ بیش از ۱۵۰۰ ساعت پرواز و ۷۰۰ نوبت پروازی تجربه کرده بود. نیروی دریایی قصد دارد ۳۸ فروند از آن را خریداری کند.