به گزارش روزنامه صبح نو در گزارشی به بررسی وضعیت قیمت لوازم خانگی که از لوزام اصلی جهزیه نوعروسان است پرداخته است. این بررسیها نشان از جهش ۳۰ تا ۶۰ درصدی قیمت لوازم خانگی تولید داخل و بیش از ۱۰۰ درصدی لوازم خانگی خارجی دارد. در ادامه مشروح این گزارش میآید.
قیمت لوازم خانگی نسبت به اوایل فروردین امسال شاهد افزایش ۳۰ تا ۶۰ درصدی است و تولیدکنندگان هم عرضه خود را به بازار کاهش دادهاند. مسوولان این حوزه، حذف ارز نیمایی و افزایش قیمت دلار را باعث و بانی افزایش قیمتها و کاهش تولید میدانند؛ این در حالی است که در سال جدید تولید لوازمی مانند ماشین لباسشویی و تلویزیون نسبت به بهار سال گذشته چندین برابر شده است. به نظر میرسد عدم ورود به موقع دستگاههای نظارتی در این آشفتهبازار، سودجویان را برای افزایش بیرویه قیمتها مجاب میکند.
در هفتههای اخیر، قیمت انواع لوازم خانگی روند صعودی داشته و همین امر عاملی شده تا رکود در خرید و فروش لوازم خانگی وارد فاز جدیدی شود. تولیدکنندگان در حال حاضر عدم اختصاص ارز را مهمترین دلیل افزایش قیمتها میدانند و میگویند؛ وقتی ارزی به ما تعلق نمیگیرد بهطور حتم قیمت تمامشده کالا افزایش پیدا میکند و ما هم مجبور به افزایش قیمت کالا هستیم.
از طرفی فروشندگان بخش لوازم خانگی نیز میگویند که شرکتهای تولیدی در سال جاری دستکم سه بار برای مدت چهار تا پنج روز فروش خود را متوقف کردند و بعد از آن هر بار بین ۵ تا ۱۰ درصد قیمت خود را افزایش دادند، به طوری که در حال حاضر قیمت کالاهای ایرانی نسبت به فروردین ۳۰ تا ۵۵ درصد گرانتر شده است.
این ماجرا ادامه داشت تا اینکه در اواخر هفته گذشته آقای کیوان گردان، مدیرکل لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت با حضور در برنامه تلویزیونی اعلام کرد که سازمان حمایت در سال ۱۳۹۹ هیچگونه افزایش قیمتی را مصوب نکرده است؛ بنابراین افزایش قیمتها مورد تأیید وزارت صمت نیز نیست و فرایند قیمتگذاری رسمی در روزهای آینده تعیین تکلیف خواهد شد.
مدیرکل لوازم خانگی وزارت صمت افزود: «بالارفتن قیمت ارز و وقفه در تخصیص ارز و قیمت نهادهها و مواد اولیه در افزایش قیمت لوازم خانگی بیتاثیر نیست، اما قیمتگذاریها باید به صورت اصولی و مصوب باشد و با گرانفروشیهای بیواسطه برخورد خواهد شد.»
رشد ۵۵ درصدی نرخ لوازم خانگی ایرانی
با این حال گزارشهای میدانی از فروشگاههای لوازم خانگی در شهر و همچنین فروشگاههای رسمی اینترنتی خبر از افزایش ۳۰ تا ۵۵ درصدی در لوازم خانگی داخلی میدهند و لوازم خانگی برندهای خارجی نیز که البته عمده آنها قاچاق هستند تا صددرصد افزایش قیمت داشتهاند. با توجه به همین موضوع قرار بود نظارت لازم برای مدیریت قیمت لوازم خانگی در بازار اعمال شود، اما هنوز در بازار شاهد نظارت جدی نیستیم و شرکتها هم مدام روند افزایشی قیمت محصولات خود را ادامه میدهند.
بهعنوان نمونه یک اجاق گاز ایرانی که اسفندماه دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود، الان به سه میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسیده و یخچال ۱۴ فوت از دو میلیون و ۴۰۰ تومان به سه میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسیده و تلویزیون الایدی ۵۰ اینچ که در اسفند ۹ میلیون و یکصد هزار تومان قیمت داشته، اکنون به ۱۲ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسیده است؛ جالب اینجاست فروشندهها در فروش کالاها اکراه دارند چراکه به سختی میتوانند از شرکتها کالا تهیه و در مغازههای خود بگذارند.
افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت لوازم خانگی خارجی
مشاهدات میدانی از بازار لوازم خانگی نشان میدهد بخش زیادی از کالاهای برندهای کرهای که بهصورت قاچاق وارد کشور شده است، اخیرا قیمت آنها تا حدود صددرصد نسبت به قبل از عید افزایش داشته است. نکته جالب هم این است که با وجود اینکه از دی سال گذشته اجرای طرح آییننامه اجرایی شناسههای کالا و رهگیری کالا آغاز شده و اعلام شد که لوازم خانگی فاقد شناسه کالا در سطح بازار کالای قاچاق تلقی میشوند و با فروشگاهها برخورد میشود، اما مغازهداران همچنان درباره افزایش قیمت همین کالاهای قاچاق صحبت میکنند. همین بههمریختگی قیمتها و عدم درج آنها در سامانه ۱۲۴ باعث شد تا هفته گذشته سازمان حمایت اعلام کند با افزایش قیمتها برخورد میکند و شرکتها باید با ارائه مدارک به سازمان حمایت نسبت به تغییر قیمتها اقدام کنند.
مشکل تحریمهاست!
دکتر حسن روحانی، رییسجمهوری نیز روز پنجشنبه در مراسم افتتاح طرحهای ملی در استانهای خراسانرضوی و اصفهان به صورت ویدئوکنفرانس با اشاره به گرانی قیمت لوازم خانگی گفت: «میزان تولیدات بخش لوازم خانگی در سال ۹۸ در مقایسه با سال قبلش ۱۰ درصد افزایش یافت که این رقم در برخی موارد ۱۲ درصد و در موارد دیگر ۳۳ درصد افزایش نشان میدهد، یعنی تحریمها نتوانسته است ما را از پا در بیاورد و ما به تولید ادامه دادیم.»
«اینکه امروز در بهرهبرداری از یک طرح تولید یخچال فریزر ۳۰۰ هزار دستگاه افزایش مییابد، نشان میدهد تحریم نمیتواند در اراده ملت ما تاثیر بگذارد؛ البته بر ما فشار میآورد و کار ما را سخت میکند، اما همین که عزیزان ما از ما ارز میخواهند تا تولید را سرعت دهند معنیاش این است که اگرچه فشارها بیتاثیر نیست، اما دشمن نتوانسته ما را از هدف باز دارد و تسلیم کند.»
با وجود اینکه رییسجمهوری مشکلات صنعت لوازم خانگی کشور را تنها در تحریم عنوان کرده است اما آقای سیدمرتضی میری، رییس اتحادیه لوازم خانگی تهران گفته است: «ریشه اصلی این مشکل در چند عامل نهفته بود که یکی تعلل سازمان حمایت و دیگری حذف ارز نیمایی برای واحدهای صنعتی بود که در جلسه قسم میخوردند؛ دلار را به نرخ ۱۸ هزار تومان و یورو را ۲۱ هزار تومان تهیه میکنند، البته ۷۰ درصد مواد اولیه آنها نیز از شرکتهای دولتی مانند فولادمبارکه است؛ لذا بهطور قطع از اوایل هفته آینده بازار لوازم خانگی با افزایش قیمت معقول و هماهنگ مواجه خواهد شد و از هرج و مرج هفتهها و روزهای اخیر رهایی خواهیم یافت.»
با توجه به اینکه از ابتدای سال جدید کشور درگیر ویروس کرونا بوده، بخشهای تولیدی کشور متأثر از این موضوع با مشکلات بسیاری روبهرو شدهاند و حتی برخی ترجیح دادند که حجم تولید را تا حد قابل توجهی کاهش دهند تا وضعیت بازار و خرید و فروش مواد اولیه مشخص شود.
کمبود تقاضا و گرانی مواد اولیه به همراه وعدههای دولت این روزها را برای بخش تولید بسیار سخت کرده است و جالب اینجاست دولت فقط شعار داده و خبری از کمک به حوزه تولید نیست. با این حال در آخرین آماری که از میزان تولید کالاهای منتخب منتشر شده است، افزایش ۱۴۴ درصدی تولید ماشین لباسشویی را نشان میدهد چراکه با وجود افزایش حجم تولید بازار این کالا همچنان با کمبود و افزایش بالای قیمتها روبهرو است، به نحوی که مشاهدات بازار نشان میدهد این کالا بیش از ۵۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده. بهنظر میرسد مشکل اساسی بازار لوازم خانگی نه ارز و تحریم، بلکه نظارت درست و دقیق بر افرادی است که به هر بهانه برای افزایش قیمتها تلاش میکنند.