سندروم تخمدان پلی کیستیک: سندروم به مجموعه ای از علایم گفته می شود که توسط پزشک مشاهده و یا توسط بیمار احساس می شود. بنابر این در اختلال سندروم تخمدان پلی کیستیک که در بین مردم به تنبلی تخمدان معروف است ما با مجموعه ای از علائم روبرو هستیم. این اختلال در زنانی ایجاد می شود که به دلیلی اختلال در هورمون های جنسی و همچنین مشکلات سوخت و ساز بدن که به آنها اختلالات متابولیکی گفته می شود ایجاد می گردد.
چه عواملی موجب تخمدان پلی کیستیک می شوند؟
تغییرات هورمونی و متابولیکی که بتواند در مسیر تخمک گذاری اختلال ایجاد کند سبب ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک می گردد از جمله این دلایل می توان به:
اختلالات ژنتیکیمشکلات تیروئیدیمشکلات غدد فوق کلیهداروهای بر هم زننده تعادل هورمونی بدنافزایش هورمون های مردانهاختلالات انسولینو دیابت را می توان نام برد.از آنجایی که این سندروم امروزه ببیشتر یک بیماری متابولیک شناخته می شود چاقی را یکی از دلایل بروز این بیماری می دانند هرچند که این بیماری در افراد لاغر هم مشاهده می شود و گاهی اوقات در این افراد بیماری مقاوم تر از افراد چاق بوده و حتی علائم شدیدتر است.
علائم تخمدان پلی کیستیک
علائم بیماری تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان) با توجه به علل ایجاد کننده آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. سه عامل اصلی
۱- اختلال قاعدگی
۲- وجود کیست در تخمدانها۳- و وجود موی زائد در مناطقی از بدن که قاعدتاً نباید موی ضخیم وجود داشته باشد.از علائم اصلی سندروم تخمدان پلی کیستیک می باشند.
سایر علائم
قاعدگی نامنظم و سندروم تخمدان پلی کیستیک
در یک فرد بطور طبیعی هر ۲۸ روز یکبار قاعدگی رخ می دهد در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک این مدت افزایش یافته و فاصله بین دو قاعدگی به بیش از ۳۵ روز می رسد حتی در برخی افراد فواصل بین دوقاعدگی بیش از سه ماه طول می کشد که به آن آمنوره ثانویه اطلاق می گردد. بطور کلی در افرادی که تعداد کل قاعدگی های آنها کمتر از ۸ بار در یکسال می باشد باید به سندروم تخمدان پلی کیستیک مشکوک شد.
افزایش هورمون های مردانه و سندروم تخمدان پلی کیستیکبطور طبیعی در برخی از مناطق بدن زنان نباید رشد موهای ضخیم داشته باشیم این مناطق شامل منطقه بالا لب، چانه، سینه، پشت قفسه سینه، بالا و پایین ناف، بین ران ها و بازوها می باشند در برخی زنان در این مناطق شاهد رشد موهای ضخیم که به آنها موی زائد ویا هیرسوتیسم گفته می شود می باشیم که این امر به افزایش هورمون های مردانه (آندروژن ها) مرتبط است. اگر در این زنان اختلال قاعدگی و کیست در تخمدان وجود داشته باشد این زنان به سندروم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند.
چه زمانی باید برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک به پزشک مراجعه کرد؟
از آنجایی که عدم درمان به موقع می تواند به عوارض بدتری منجر گردد لازم است که بیماران به تشخیص زود هنگام بیماری اهمیت بدهند و در صورت بروز عوارضی همچون
اختلال قاعدگیموهای زائد بدنو یا آکنه های شدید به پزشک مراجعه نمایند.تشخیص بیماری با گرفتن شرح حال بیمار توسط پزشک معالج و انجام برخی تست های آزمایشگاهی و همچنین انجام سونوگرافی تخمدان ها صورت گرفته و در هنگام تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک، پزشک با تجویز داروهای مناسب و مشاوره جهت تغییر روش زندگی می تواند تا حدود زیادی از عوارض دراز مدت بیماری نظیر مشکلات قلبی – عروقی و یا دیابت پیشگیری به عمل آورد و یا با تجویز داروهای مناسب عوارض بیماری را کاهش دهد.
روش های درمانی برای بهبود سندروم تخمدان پلی کیستیک
درمان های اختلالات قاعدگی و موهای زائد و همچنین کیست های تخمدانی غالبا با تجویز داروهای هورمونی همراه است.
یادمان باشد تا زمانی که علل زمینه ای در اختلالات مرتبط با موهای زائد درمان نگردد انجام روش های مختلف درمان موقتی خواهد بود. پس لازم است تحت نظر پزشک متخصص زنان، ماما و یا غدد ابتدا علل زمینه ای برطرف شده و سپس اقدام به برطرف نمودن آن نمود.
جهت مشاهده پروفایل خانم عفت حسن زاده (کارشناس مامایی) اینجا را کلیک کنید.
خلاصه: سندروم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان، در این سندروم اختلال عملکرد طبیعی تخمدان وجود دارد و در هر سیکل ماهانه تخمدان به جای تولید یک تخمک رسیده با قابلیت باروری، چندین فولیکول ریز تولید می کند که هیچ کدام قابلیت باروری را ندارد. در نتیجه این افراد به سختی بارور می شوند. علائم شایع در این افراد، معمولاً بی نظمی عادت ماهانه، چاقی و افزایش وزن، ریزش موی شدید و افزایش موهای زاید بدن می باشد. این افراد مستعد ابتلا به دیابت، افزایش فشار خون و اختلالات قلبی عروقی هستند.