7 مورد از عوارض جانبی رژیم کتو


رژیم کتو (کتوژنیک)، یک رژیم با کربوهیدرات کم و چربی بالاست. 75 درصد کالری روزانه این رژیم را چربی، 20 درصد پروتئین و 5 درصد کربوهیدرات تشکیل می دهند. ویژگی برجسته این رژیم کم کربوهیدرات و پرچرب، کاهش وزن سریع است، اما متخصصان و پزشکان، نگران عوارض جانبی رژیم کتو هستند. رژیم کتو، که به عنوان رژیم کتوژنیک نیز شناخته می شود، اخیرا در برنامه های...

7 مورد از عوارض جانبی رژیم کتو

7 مورد از عوارض جانبی رژیم کتو

رژیم کتو (کتوژنیک)، یک رژیم با کربوهیدرات کم و چربی بالاست. 75 درصد کالری روزانه این رژیم را چربی، 20 درصد پروتئین و 5 درصد کربوهیدرات تشکیل می دهند. ویژگی برجسته این رژیم کم کربوهیدرات و پرچرب، کاهش وزن سریع است، اما متخصصان و پزشکان، نگران عوارض جانبی رژیم کتو هستند.

رژیم کتو، که به عنوان رژیم کتوژنیک نیز شناخته می شود، اخیرا در برنامه های کاهش وزن جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. در رژیم کتو، کربوهیدرات مصرفی به 50 گرم در روز یا کمتر کاهش یافته تا به بدن در رسیدن به حالت کتوز کمک کند. در حالت کتوز، بدن به جای سوزاندن قند برای تامین انرژی، چربی می سوزاند.

پزشکان معتقدند رژیم کتو می تواند در درمان بیماری صرع مفید باشد. دلیل آن دقیقا مشخص نیست، اما به نظر می رسد رژیم کتو موجب کاهش دفعات تشنج می شود. مطالعات بر روی حیوانات نیز نشان داده اند رژیم کتو می تواند خواص ضد پیری، ضد التهابی و ضد سرطانی داشته باشد.

اما این رژیم به عنوان یک برنامه کاهش وزن، بسیار بحث برانگیزتر است. برخی از کارشناسان سلامت به دلیل عوارض جانبی ناخوشایند، خطرات سلامتی و ماهیت ناپایدار این رژیم، نسبت به آن هشدار می دهند. حتی بسیاری از طرفداران رژیم کتو اعتراف می کنند که اگر رژیم به روش صحیح انجام نشود، می تواند برعکس عمل کرده و ناسالم باشد.

در اینجا چند نکته وجود دارد که باید قبل از دنبال کردن رژیم کتو به عنوان روشی برای کاهش وزن، به آن ها توجه کنید. ممکن است وزن کم کنید، اما باید در مورد عوارض جانبی آن هشیار باشید.

7 مورد از عوارض جانبی رژیم کتو

7 مورد از عوارض جانبی رژیم کتو

1- آنفولانزای کتو

کریستن کایزر، متخصص تغذیه در مرکز پزشکی متدولوژیست هیوستون می گوید: “برخی افراد با ورود به حالت کتوز، احساس بیماری می کنند. گاهی اوقات ممکن است استفراغ، ناراحتی دستگاه گوارش، خستگی زیاد و بی حالی وجود داشته باشد. به عبارتی افراد چند روز پس از شروع رژیم کتو، دچار”آنفلوآنزای کتو” می شوند.”

جاش آکس، پزشک طب طبیعی و متخصص تغذیه بالینی، تخمین می زند حدود 25 درصد از افرادی که رژیم کتو را امتحان می کنند علائم آنفولانزای کتو را تجربه می کنند که خستگی، شایع ترین آنهاست. جاش آکس می گوید: “آنفولانزای کتو به این دلیل اتفاق می افتد که بدن برای تامین انرژی، هیچ قندی (کربوهیدرات) در اختیار ندارد و باید از چربی استفاده کند. این تغییر به تنهایی کافی است تا بدن شما برای چند روز احساس خستگی کند.”

شما می توانید با نوشیدن مقدار زیادی آب و خواب کافی، اثرات آنفولانزای کتو را به حداقل برسانید. توصیه می شود از منابع انرژی زای طبیعی، مانند چای سبز، قهوه ارگانیک یا گیاهان سازگار، برای مقابله با خستگی مصرف کنید.

2- اسهال

اگر بعد از شروع رژیم کتو، بیش از قبل به دستشویی می روید، این می تواند یکی از عوارض جانبی رژیم کتو باشد. اسهال ممکن است به دلیل ناراحتی در کیسه صفرا باشد. کیسه صفرا ارگانی است که با تولید صفرا، به تجزیه چربی موجود در رژیم غذایی کمک می کند.

یکی دیگر از دلایل اسهال به دنبال رژیم کتو، می تواند عدم دریافت فیبر کافی باشد. هنگامی که مصرف کربوهیدرات (مانند نان سبوس دار و پاستا) در رژیم غذایی به مقدار زیاد کاهش یابد، و با سایر غذاهای سرشار از فیبر مانند سبزیجات جایگزین نشود، اسهال اتفاق می افتد. اسهال همچنین می تواند ناشی از عدم تحمل لبنیات یا شیرین کننده های مصنوعی باشد.

3- کاهش عملکرد ورزشکاران

برخی از ورزشکاران نه تنها به دلیل کاهش وزن، بلکه برای بهبود عملکرد در ورزش، به رژیم کتوژنیک روی می آورند. اما دکتر ادوارد ویس دانشیار تغذیه و رژیم غذایی در دانشگاه سنت لوئیس، به این موضوع اعتقادی ندارد.

ویس و همکارانش در مطالعه اخیر که در مجله Journal of Sports Medicine and Physical Fitness منتشر شد، دریافتند که شرکت کنندگان (دوچرخه سواران و دوندگان) در این مطالعه پس از گذشت 4 روز از رژیم کتو، در مقایسه با کسانی که 4 روز رژیم سرشار از کربوهیدرات را دنبال می کردند، عملکرد بدتری داشتند. به گفته دکتر ویس، بدن در هنگام کتوز، در حالت اسیدی تری قرار دارد، که ممکن است توانایی عملکرد بدن در اوج را، محدود کند.

ویس می گوید: “کاهش وزن، حتی خیلی کم، می تواند به عملکرد بهتر دوچرخه سواران کمک کند، اما در واقعیت، تاثیری که رژیم کتو در کاهش عملکرد ورزشکاران دارد، مزایای کاهش وزن آن را نیز کم می کند.”

4- کتواسیدوز

اگر به دیابت نوع 1 یا 2 مبتلا هستید، نباید رژیم کتو را دنبال کنید، مگر اینکه مجوز و نظارت دقیق پزشکتان را داشته باشید. کتوز در واقع می تواند برای افرادی که مشکل قند خون دارند، مفید باشد، اما باید مراقب قند خون خود باشید و سطح گلوکز خون را چند بار در روز بررسی کنید.

برای مبتلایان به دیابت، کتوز می تواند یک وضعیت خطرناک به نام کتواسیدوز را ایجاد کند. این اتفاق، هنگامی که بدن بیش از حد کتون (اسیدهای تولید شده به عنوان محصول جانبی چربی سوزی) ذخیره کرده و خون بیش از حد اسیدی می شود، رخ می دهد. این امر می تواند به کبد، کلیه ها و مغز آسیب برساند. این حالت اگر بدون درمان باقی بمانده، می تواند کشنده باشد.

اگرچه این عارضه بسیار نادر است، اما کتواسیدوز در افرادی که فاقد بیماری دیابت هستند و رژیم های کم کربوهیدرات را دنبال می کنند نیز، گزارش شده است. علائم کتواسیدوز شامل خشکی دهان، تکرر ادرار، حالت تهوع، بوی بد دهان و مشکلات تنفسی می شود. اگر به دنبال رژیم کتو این موارد را تجربه کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

5- بازگشت به وزن اولیه

کارشناسان حوزه سلامت معتقدند رژیم کتو، رژیم مناسبی برای پیروی طولانی مدت نیست. جاش آکس می گوید بهتر است رژیم کتو برای 30 تا 90 روز دنبال شود و سپس یک برنامه رژیم غذایی پایدارتر جایگزین شود.

یکی از معایب رژیم کتو این است که اکثر افراد به محض کنار گذاشتن این رژیم و مصرف دوباره کربوهیدرات، دوباره به وزن قبلی خود باز می گردند. این مسئله، مشکل تمام رژیم های غذایی مد روز است، اما به نظر می رسد که با کتوز بسیار شایع تر باشد.

6- توده عضلانی کمتر و کاهش متابولیسم

از دیگر عوارض تغییرات وزن ناشی از رژیم کتو، می توان به از دست دادن توده عضلانی اشاره کرد، به خصوص اگر شما چربی بیشتری نسبت به پروتئین مصرف کنید. در رژیم کتو ممکن است کاهش وزن، ناشی از از دست دادن توده عضلانی باشد و از آنجا که عضلات نسبت به چربی کالری بیشتری می سوزاند، این امر بر سوخت و ساز بدن شما تاثیر می گذارد.

هنگامی که فرد رژیم کتوژنیک را رها کرده و بسیاری از وزن اصلی خود را بازیابی می کند، این بازگشت وزن ممکن است مانند قبل نبوده و فقط چربی باشد. با کنار گذاشتن رژیم کتو، فرد به وزن اولیه خود برمی گردید، اما دیگر عضله ای برای سوزاندن کالری بیشتر ندارد. این می تواند تاثیرات ماندگار بر میزان سوخت و ساز بدن و در طولانی مدت بر وزن داشته باشد.

7- افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت

اگر رژیم کتو به درستی دنبال شود، بسیاری از سبزیجات و منابع پروتئین حیوانی را در اختیار فرد قرار می دهد. به همین دلیل بسیاری از متخصصان نگران افرادی هستند که بدون راهنمایی پزشک یا متخصص تغذیه رژیم کتو را دنبال می کنند.

از نظر پزشکان، رژیم های غذایی پرچرب مانند رژیم کتو، ممکن است سطح کلسترول را بالا برد. برخی از مطالعات نشان می دهند که رژیم کتو موجب افزایش خطر دیابت می شود.

یک مطالعه در کنگره انجمن قلب و عروق اروپا در مونیخ نشان داد که بر اساس نتیاج حاصل از مطالعه 25 هزار نفر، افرادی که از رژیم های کم کربوهیدرات پیروی می کنند، بیشتر در معرض خطر مرگ در اثر سرطان، مشکلات قلبی و عروقی و سایر موارد دیگر قرار دارند.

برای مطالعه مطالب علمی روز دنیا به وبسایت پیتونیک مراجعه کنید.

پایان رپورتاژ آگهی /


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

زیباترین سفره های شب یلدا را ببینید + عکس