وعده تورم تک رقمی بایگانی شد
در خرداد 1401 به دلیل حذف ارز 4200 تومانی و جهش چندبرابری قیمت مواد غذایی، تورم ماهانه تا 12/5 درصد رشد کرد. یعنی میانگین قیمتها فقط طی یک ماه 12/5 درصد بیشتر شد. اما این نرخ به دلیل حذف ارز دولتی طبیعی بود و از تیرماه به بعد بهصورت تدریجی این نرخ کاهش یافت تا شهریور که به عدد 2/2 درصد رسید.
به گزارش بنکر (Banker)، موضوع نگرانکننده، اما در مهرماه اتفاق افتاد. یعنی صعودی شدن مجدد نرخ تورم ماهانه در مهرماه. با وجود آنکه هیچ اتفاق و شوک جدیدی به بازار وارد نشده بود، تورم ماهانه مهر به 3 درصد رسید. این عدد میگوید وقتی فقط در یک ماه 3 درصد قیمتها بیشتر شده است. در یک جمله میتوانیم بگوییم گرانیها کنترل نشد.
برخلاف وعدههایی که به مردم داده شد. دولت گفته بود در گام اول تورم نصف میشود و سپس به سمت تکرقمی شدن تورم حرکت خواهد کرد. تیم اقتصادی رئیسی اگرچه تلاش زیادی کرد تا افسار نقدینگی را در ظاهر بکشد، اما نتیجه مطابق انتظارات آنها نبود. پیام هشدارآمیز این اعداد را از چند جهت میتوانیم ببینیم. پیامی که در روند رشد پایه پولی دیده میشود، پیامی که در صعودی شدن تورم ماهانه به چشم میخورد و پیامی که از دل تورم نقطه به نقطه بیرون میزند. این هشدار همان بیشتر شدن تورم و کم شدن ارزش پول ملی است که در ماههای بعد انتظارمان را میکشد.
تورم ماهانه. این یک شاخص مهم است برای آنکه بدانیم میانگین تورم سالانهمان قرار است به چه عددی برسد. این عدد میگوید آیا میتوان به کنترل گرانیها امید داشت یا باید انتظار تورم بیشتری را کشید. آهنگ رشد تورم ماهانه میتواند تخمینی از آینده به ما بدهد با این توضیح وقتی به تورم ماهانه چند ماه گذشته نگاه میکنیم از آنچه قرار است در آینده شاهد باشیم، نگران میشویم. تورم ماهانه در سالهای گذشته معمولا در محدوده یک تا 2/5 درصد نوسان داشت.
در خرداد 1401 به دلیل حذف ارز 4200 تومانی و جهش چندبرابری قیمت مواد غذایی، تورم ماهانه تا 12/5 درصد رشد کرد. یعنی میانگین قیمتها فقط طی یک ماه 12/5 درصد بیشتر شد، اما این نرخ به دلیل حذف ارز دولتی طبیعی بود. از تیرماه به بعد بهصورت تدریجی این نرخ کاهش یافت تا شهریور که به عدد 2/2 درصد رسید. موضوع نگرانکننده، اما در مهرماه اتفاق افتاد. یعنی صعودی شدن مجدد نرخ تورم ماهانه در مهرماه. با وجود آنکه هیچ اتفاق و شوک جدیدی به بازار وارد نشده بود، تورم ماهانه مهر به 3 درصد رسید. این عدد میگوید وقتی فقط در یک ماه 3 درصد قیمتها بیشتر شده، مجموع گرانی در 12 ماه، اعداد بالایی را نشان خواهد داد و نمیتوانیم در پایان سال انتظار کاهش میانگین تورم را داشته باشیم.
پیام پایه پولی
زمانی که ابراهیم رئیسی دولت را تحویل گرفت، پایه پولی 515 هزار میلیارد تومان بود. اما در 15 ماه گذشته این عدد به 712 هزار میلیارد تومان رسانده است. یعنی 38/2 درصد پایه پولی رشد کرده است. پایه پولی یکی از شاخصهای کلیدی در برآورد تورمی است که در ماههای بعد باید منتظرش باشیم. هرچقدر میزان رشد پایه پولی با شتاب بیشتری همراه شود؛ رشد نقدینگی هم از این روند متاثر شده و منجر به پدیدار شدن اثر آن در تورم کل میشود.
برخی اقتصاددانها بهقدری بر تاثیر پایه پولی بر تورم تاکید دارند که معتقدند جز رشد پایه پولی نباید به دنبال دلیل دیگری برای تورم گشت. این شاخص به ما میگوید قیمت یک کالا مثلا گوشت قرمز در آبان امسال چقدر بوده و نسبت به آبان سال قبل چقدر افزایش پیدا کرده است. در محاسبات مرکز آمار میانگین تورم نقطه به نقطه کالاها 48/1 درصد گزارش شده است. یعنی کالاها بهطور متوسط در آبان امسال نسبت به آبان سال قبل چیزی حدود 2 درصد کمتر از 50 درصد افزایش داشته است.
وعده تورمی چه بود؟
ابراهیم رئیسی در ایام تبلیغات و منظرههای انتخاباتی تقریبا تمامی وعدههای خود را بر وعدههای اقتصادی متمرکز کرد. از مبارزه با فساد تا شفافیت اقتصادی و اصلاح ساختار بانکی و مالیاتی و البته صیانت از سفره مردم و مقابله با گرانی. او در پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری 1400 گفته بود: «یکی از اقدامات ضروری کنترل گرانی و گرانسازی است.
وضعیت تورم اصلا قابلقبول نیست. 320 درصد تورم در 8 سال گذشته قابل قبول نیست. قیمت گوشت 5 برابر، قیمت خودرو 8 برابر و مسکن 7 برابر. ما حتما باید اقداماتمان را بهگونهای پیش ببریم که تورم به نیم و بعد به سمت تکرقمی شدن حرکت کند. برای این کار باید مدیریت بازار ارز و تقویت ارزش پول ملی در دستور کار قرار بگیرد.
موضوع دیگر رفع وابستگی کالاهای اساسی و سفره مردم به نرخ است. یعنی نوعی خودکفایی سفره مردم که امکانات آن در کشور ما فراهم است. نکته دیگر مقابله با انحرافات بازار است. البته دخالت در بازار نه، ولی نظارتها حتما باید افزایش پیدا کند. تامین حداقل معاش مردم برای اقشار ضعیف و ارائه کارت اعتباری برای سهدهک پایین از دیگر برنامههاست.
اما تقریبا این وعدهها طی 15 ماه گذشته که از عمر دولت سیزدهم میگذرد، محقق نشده است. نه تورم مهار شد و به نصف رسید و نه آنچه تحت عنوان انحرافات بازار گفته میشد، مدیریت شد. آمارهای رسمی مرکز آمار و بانک مرکزی هم وضعیت نامطلوب تورم در بیش از یک سال گذشته را تایید میکند.